Forum

injecteren muren, geen resultaat na 2 jaar ?

Stoets
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
#Muren · 5 jaren geleden

Beste,

Ik heb mijn volledige woning laten behandelen tegen opstijgend vocht. De werken zijn meer dan 2 jaar geleden uitgevoerd.

Ik heb via een gehuurde vochtmeter op regelmatig de toestand gecontroleerd van het vochtgehalte in mijn muren.

Tot op heden is er geen enkele verbetering te zien op de meters. je zou toch zeggen dat na 2 jaar er toch al verbetering moet zijn ?

Het bestaande behangpapier en bezetsel blijft loskomen ( en er komen blaasjes op)

Iemand ervaringen hier mee ?

Alle reacties

kweetniet
0 thumb_up 6 comment Verbouwer
5 jaren geleden

Injecteren is een oplossen die er dikwijls geen is. Indien niet alles tot in de puntjes perfect is uitgevoerd, blijven de problemen bestaan. Vooral geperforeerde steen (snelbouw) of openingen in de mortel, waar het product vlug wegvloeit, zijn de dooddoeners. Opstijgend vocht; één degelijke oplossing, alles uit kappen en folie tussen steken. Dit dient natuurlijk in stukken, max 1meter te gebeuren, met voldoende overlap van de folie. Overlap eventueel lijnen met tec7.

Stoets
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
5 jaren geleden

Beste , kweetniet.

Ik heb inderdaad al gehoord van deze oplossing. Maar deze oplossing is het laatste wat ik wil doen, ik vrees voor mijn stabiliteit van de woning.

Maar in ieder geval al hartelijk dank voor je snelle reactie !

Mvg,

kweetniet
0 thumb_up 6 comment Verbouwer
5 jaren geleden

stabiliteit is geen probleem. 1 meter open kappen, 1 meter niet, terug 1 meter open, 1 meter niet. Voldoende laten uitharden (minsten 1 week), dan de andere meters. Heb jaren als werfleider in de bouw gewerkt, afdeling restauratie, meerdere keren gedaan. Als ge het echt niet betrouwd, per halve meter, echter dubbel zoveel werk. Werk is niet te onderschatten, moet goed uitgevoerd worden, maar is echt de enige betrouwbare oplossing. De folie zo dicht mogelijk bij de vloer steken, indien mogelijk achter de plint. Plinten terug plaatsen met rijke mortel met veel compactuna. ( mortel,volumedelen: 1 cement, 3 rijnzand) Geen tegellijm gebruiken, zuigt, en laat vocht door.

Vochtadvies
79 thumb_up 502 comment
5 jaren geleden

Als je de echte oorzaak van het vocht wegneemt hoef je nergens te injecteren en ook geen folies te plaatsen. 
Mogelijk heb je zelfs een gedekt schadegeval en krijg je er nog een flinke schadevergoeding bovenop.
Kijk verder dan uw neus lang is.
Indien je de oorzaak van een vochtprobleem wegneemt dan moet alles volledig opgedroogd zijn na 2 maanden.
Groeten
Vochtadvies

Stoets
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
5 jaren geleden

Beste, Kweetniet alvast bedankt voor je antwoord, dit advies hou ik in het achterhoofd, moest er echt geen andere oplossing zijn. Beste vochtadvies, Er zijn verschillende firma's gekomen om een oplossing te zoeken voor mijn vochtprobleem. Elk van hun beweerde dat het opstijgend vocht was, oplossing die zij voorstelde was dus gaten boren en injecteren. U beweert dat het een andere oorzaak betreft ? Want ik heb verder gekeken dan mijn neus lang is hoor. Er zit geen kelder onder die muren, doorslaand vocht kan het ook niet zijn, (heb de buitengevel preventief laten behandelen tegen doorslaand vocht.) Waterleiding die lekt is ook niet mogelijk mits ik regelmatig de meterstanden controleer en elk lek zo ik snel moeten kunnen opsporen. Condensatie vocht is ook bijna volledig uitgesloten, het huis word goed verwarmd en goed verlucht. Het is niet mijn bedoeling om ergens een schadevergoeding voor te krijgen, ik wil enkel dat het probleem opgelost geraakt. De firma ( bekende firma) die de werken uitgevoerd heeft is meermaals gecontacteerd en uiteindelijk langsgekomen, met de bewering dat het de resterende zouten zijn in de muur die mijn meter wijsmaakt dat het vocht,maar toch geen vocht zou zijn. Mijn vraag is eigenlijk en mijn excuses voor het misverstand, Hoe kan ik weten dat het vocht effectief weg is ? de muren blijven vochtig aanvoelen, het behang blijft loskomen, en het bezetsel bladert ook af. Mijn vochtmeter zegt dat het door en door nat is ...

Vochtadvies
79 thumb_up 502 comment
5 jaren geleden

Als je enkel de gevolgen bestrijd wees dan niet getreurd dat de oorzaak niet opgelost is.
Stuur een mail naar infi@vochtadvies.be met uw adres en een foto van uw woning.
Meestal kunnen we vrijblijvend (koffie) ter plaatse afspreken en de toedracht van de juiste oorzaak ter plaatse bespreken met een aanduiding van een eenvoudige oplossing.
Groeten
Vochtadvies

Michel Jans
5 thumb_up 12 comment
5 jaren geleden

Je moet een onderscheid maken tussen opstijgend vocht, en de zouten die hierdoor achterblijven in het pleisterwerk en de stenen.

Of een injectie gewerkt heeft kan je laten controleren door een calciumcarbidetest.  Hierbij wordt tot in het midden van de muur geboord, en op dat boorsel gebeurt een chemische test.  Zo kan je exact het vochtpercentage binnenin de muur meten (http://www.noaqua.be/voor-professionelen/Onafhankelijk-advies).  Ook het WTCB stelt in zijn Technisch Verslag 210 dat de calciumcarbidetest de beste methode is om op een werf opstijgend vocht te vinden.

Indien er zouten achtergebleven zijn, kunnen deze luchtvochtigheid aantrekken, en zo een indruk geven van een vochtige muur.  Met een Protimeter (toestel met de 2 pinnetjes) meet je geleidbaarheid, en dus niet enkel vocht.  Als er zouten aanwezig zijn, geeft de Protimeter een volledig vertekend beeld. 

Opletten dus als firma's op baisis van de Protimeter zeggen dat er moet geïnjecteerd worden !

arrow_forward
NOAQUA is een partner van Livios >> Klik hier voor meer info (link naar microsite op Livios)
Vochtadvies
79 thumb_up 502 comment
5 jaren geleden

Oplosbare zouten kunnen eenvoudig omgezet worden naar onoplosbare zouten met een zoutneutralisator.  De muren 3 x instrijken nat-in-nat en klaar.  Je hoeft ook niets af te kappen.
Goedkoop, simpel en eenvoudig. 
Nu de oorzaak nog.
Groeten
Vochtadvies

Jos debecker
2 thumb_up 3 comment
5 jaren geleden

Ik sta volledig achter "kweetniet". Ik heb tot nu toe over een periode van 30 jaar eigenhandig 3 huizen "onderkapt" en nog geen moment spijt van gehad. Telkens boerderijen met stallingen met uitbloeiende zouten, kletsnatte muren, poreuze bakstenen op vochtige leemgrond. Het onderkappen en terug opmetsen is zeer zorgvuldig gebeurd. Ik begon met het uitkappen van 3 gaten van 2 stenen hoog, maximaal 1 meter breed op voldoende afstand van mekaar, vlies leggen, vervolgens zorgvuldig opmetsen en mortel goed aandrukken met het voegmes. ( tip: koop voor 49 euro in de Hubo een blauw pneumatisch hamertje van Powerplus, het pikkeert zeer goed). Vervolgens na één week drogen de opgemetste gaten verder uitpikkeren en dichtmetsen aan een tempo van 3 gaten per dag. Het vlies telkens 20 cm laten overlappen (oprollen op het einde van een gat). Na bv 15 werkdagen kun je 45 lopende meter doen. Vervolgens de muur 1 jaar laten uitdrogen alvorens opnieuw te pleisteren.

Opgelet: pleisteren tot 1 cm boven het vlies, anders creëer je vochtbruggen. Voor het pleisteren de droge zouten afborstelen en de muur voorbehandelen met Knauf Stuc-primer. Voordeel van onderkappen: zeer lage kostprijs van materialen, na 30 jaar nog steeds perfect droge muren, geen enkel scheurtje of barstje of blaasje, meer warmte-comfort in huis, minder stookkosten. Nadeel: Bij een gemeenschappelijke scheidingsmuur moet je buur akkoord gaan, je zit 3 weken op je knieën,  en je moet 1 jaar wachten om te pleisteren. In een bewoond huis is het uiteraard zeer moelijk wonen gedurende één jaar. (Tip: stuur uw gezin 3 weken op verlof bij het onderkappen).

Ik had me tevoren heel goed geïnformeerd. Bij een 4-tal vrienden die hebben laten injecteren was het vocht nooit definitief weg. Een 10-tal firma's boden een waaier van theorieën en producten en methodes aan, allemaal zeer duur, en het resultaat dikwijls twijfelachtig, en nergens heb ik een referentie van bestaande klanten gekregen ouder dan 10 jaar. Het meest huiveringwekkend is de theorie "opstijgend vocht bestaat niet".  Kan ik niet geloven. Elke baksteen vertoont capillair gedrag. Om het stoppen van de zouten tegen te gaan raadt men soms het plaatsen van zeer dure vliezen op alle muren aan. Dan kun je evengoed en veel goedkoper cementeren en sluit je het vocht op in de muur. Achteraf krijg je dan condens.

Zorgvuldig onderkappen is absuluut aan te raden bij een complete renovatie van een vrijstaande woning van voor 1950. Indien zelf uitgevoerd: 200 euro materiaal en 3 weken werk. Indien je laat uitvoeren door een metser op factuur aan 50 eur/uur: ongeveer 6000 Euro voor 45 meter, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Weet jij het antwoord op deze vragen?