Forum

gedeeltelijk geisoleerde spouwmuur verder isoleren

rudydaems
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Muren · 6 maanden geleden

Mijn living/salon is 80m2 groot en 3m hoog. Het huis is gebouwd in 79/80. De spouw is 8 cm breed, gevuld met rockwool spouwplaten van 4.5cm.  De ramen gericht naar het zuiden zijn 21m2 groot, met thermoplus glas (thermopane en argon) op stalen frame. Onder de stenen vloer is 10 cm argex korrels en kruipkelder. Boven het planchetten plafond ligt 10 cm rotswol. De ruimte is moeizaam te verwarmen.

Heeft het zin om de spouw verder te laten vullen bvb met PUR en om het glas te vervangen door dubbel glas met coating en argon?

Alle reacties

Hugo C.
294 thumb_up 1657 comment
6 maanden geleden

Zonder al enige berekeningen te maken kan u de kruipruimte isoleren met 10 tot 12cm PUR isolatie. (voldoet dan aan de woonnorm 2050). Dit kunnen isolatieplaten zijn die u tegen het "plafond" van de kruipruimte bevestigd, maar er zijn ook bedrijven die PUR-isolatie tegen het plafond spuiten en afbuigend naar de aangrenzende dragende muur.

De kostprijs is ongeveer 30€/m2. Komt ook in aanmerking voor premie (laat dan de volledige kruipruimte isoleren)

De warmteverliezen langs de vloer verminderen ongeveer met 1200 Watt bij -10°C.

Hugo C.
294 thumb_up 1657 comment
6 maanden geleden

De muren met spouw en Rockwoll hebben een U-waarde van +- 0.5W/m2K. Een muur met 12cm PUR isolatie zou een U-waarde hebben van 0.20.(voldoet aan de woonnorm 2050) De warmteverliezen zouden met 400Watt verminderen bij -10° (Gerkend met een buitenmuur oppervlakte van 40m2.

Probleem hier is dat geen enkele aannemer de muur zal willen bijisoleren wegens te groot risico op verstoppingen en niet-geisoleerde muurdelen wegens de aanwezigheid van de minierale wol. Gespoten PUR zet ook uit in de spouw waardoor de minerale wol wordt samengedrukt. Uitkomst onzeker, dus niet doen.

Indien je de ramen zou vervangen door 3-voudige beglazing kan je een U-waarde bekomen van 1.0W/m2K ipv de huidge 1.5 tot 1.7. Dit betekent een maximale winst van 300 tot 400 Watt bij -10°C.

Plafond : niet behandeld

Conclusie: De  beste manier om de warmteverliezen te beperken is beginnen met de isolatie van de kruipruimte, Het comfort in de woonruimte zal ook sterk toenemen doordat de kilte komende vanaf de vloer, er niet meer is.

rudydaems
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
6 maanden geleden

Bedankt voor de reactie.. Het plafond bestaat uit planchetten, daarboven 10 cm rotswol en dan nog 30 cm lucht onder de welfsels. De suggestie om de kruipkelder te isoleren lijkt me zeer interessant dus ik ga hier werk van maken.

Ik had nog een vraag ivm de beglazing.  Het glas is reeds 39 jaar oud. Wat is de zekerheid dat  er nog steeds argon is tussen de 2 glazen. Indien deze argon verdwenen is dan de U-waarde van het glas zeer hoog en lijkt vervanging me aangewezen...Probleem is dat je niet kan checken of de argon nog aanwezig is...

Hugo C.
294 thumb_up 1657 comment
6 maanden geleden

Als de dubbele beglazing 39 jaar oud is dan betwijfel ik of het gevuld is met argon. Vermoedelijk zal het een droog eenvoudig gas zijn. In die tijd had een dubbele beglazing een U-waarde van 3.0 tot 3.5. Het was de eenvoudige berekening van 2 glazen wanden met  12mm spouw van droge lucht. Het is pas na 2000 dat het isolerend vermogen van dubbele beglazing sterk is verbeterd o.m. door het gebruik van argon en het aanbrengen van een zilver coating aan de binnenzijde van de beglazing. Indien er lekken zouden zijn in de beglazing dan zou u dat merken doordat deze beglazing "ademt" en dus vochtige lucht binnenbrengt welke dan mogelijks condenseert op het glas

Er is dubbele beglazing beschikbaar met dezelfde dikte als de oude beglazing maar met een U-waarde van 1.1. Het hangt wat af van het gebruikte materiaal van de ramen en de staat om enkel de beglazing te vervangen. Mogelijks doet u er beter aan om de vensters volledig te vernieuwen door hedendaagse profielen met 3-voudige beglazing (dikte 40 tot 42 mm)

Van welk materiaal zijn de ramen gemaakt? 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.