Forum

E-Board versus steenstrips + spouwmuurisolatie

Catlover
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
#Muren · 3 jaren geleden

Ik had mijn zinnen gezet op E-Board maar nu vernam ik van een aannemer dat crepi veel duurzamer zou zijn dan de E-Board steenstrips van Vandersanden, die op de isolatielaag gekleefd zijn.

Die aannemer voerde als reden aan dat het feit dat de steenstrips gevoegd worden, ertoe zou bijdragen dat de gevel vocht kan opzuigen. Hij hield een pleidooi voor siliconencrepi omdat dit volledig waterdicht is en omdat je zo'n gevel gemakkelijk kan reinigen.

Nu had ik aan de mogelijkheid gedacht om mijn spouw (7 cm) te laten vullen met glaswol en daarna mijn gevel (die dringend een facelift nodig heeft) te laten bekleden met "gewone" steenstrips, dus bovenop de oude stenen.

Vraag : bij spouwmuurisolatie is het nodig dat de buitenmuur blijft ademen. Ademen steenstrips?

Alle info, tips, waarschuwingen... zijn welkom.

Alle reacties

Charel
523 thumb_up 2281 comment
3 jaren geleden

Ik kan me in bovenstaande ongeveer vinden behalve dan met puntje 4 en 7.

4) niet isoleren van de spouw maar ze openen en sluiten naargelang het seizoen? Wellicht een grap !

7) Indien de mogelijkheid er is dan is isoleren van de muur aan de buitenkant altijd de energetisch meest effectieve isolatie. In feite geldt voor het hele gebouw, zowel voor de muren, het dak als de vloer, dat de isolatie zo ver mogelijk aan de buitenkant zit. En het ideaal daarbij zou dan zijn dat al die isolatieschillen op elkaar aansluiten zodat de gehele woning rondom als het ware is ingepakt.

Charel
523 thumb_up 2281 comment
3 jaren geleden

Het spijt me Keon maar het is echt onzin hoor dat isolatie aan de buitenkant minder zou isoleren omdat ze daar zelf kouder wordt dan ze aan de binnenkant zou worden.

Charel
523 thumb_up 2281 comment
3 jaren geleden

Wel, ik spreek nog niet eens over het afkoelen van het materiaal zelf... maar louter over de temperaturen die de drijvende kracht zijn achter het warmteverlies: Q = u. Delta_T, met Q uw energieverlies in W/m², u in W/m².K (en afgeleid van de lambda waarde) en Delta_T het termperatuursverschil tussen de twee zijden van uw isolatieplaat in Kelvin (of °C).

Die uitleg overtuigt mij totaal niet om te zeggen dat isoleren langs de binnenkant beter zou zijn dan langs de buitenkant.

Isoleren langs de binnenkant is onder bepaalde voorwaarden beter dan niet isoleren, maar als het kan dan moet je altijd de voorkeur geven aan isoleren langs de buitenkant of zo ver mogelijk richting buitenkant ! Hetzelfde geldt voor daken en vloeren. Voor de ganse woning in feite.

Charel
523 thumb_up 2281 comment
3 jaren geleden

Lijkt mij anders elementaire wiskunde van de lagere school... lagere delta_T, lager energieverlies... simple comme bonjour!

Waarmee nog altijd jouw stelling dat binnenisolatie beter is dan buitenisolatie niet bewezen is. Dat is nog simpeler dan 'bonjour'. Maar ik veronderstel dat jij niet meer in de lagere school zit, en dus ook wel toegang kunt hebben tot gedegen studie's over dit onderwerp. 

Charel
523 thumb_up 2281 comment
3 jaren geleden

Inderdaad en die studies leiden tot de conclusie dat op energetisch vlak (energie-verbruik) binnenisolatie voordeliger is.

En dat zijn toevallig geen studie's bij woningen in andere situatie's in andere streken en met specifieke bouwmaterialen? Ik denk het wel hé?

Zo het studie's zijn over situatie's in Vlaanderen en te vergelijken met de hier voorgelegde situatie mag je ze noemen. Dan kunnen we eens nagaan hoe duidelijk en betrouwbaar die zijn.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.