Forum

Barstjes in gevel - renovatie omgeving Gent

Stv
0 thumb_up 4 comment Verbouwer
#Muren · 7 maanden geleden

Sinds enige maanden vallen me barsten op in de muur en de voegen die verduurd zijn (enkele foto's in bijlage). Het is enkel onderaan de gevel, tot aan ongeveer het venstertablet.

Het is een oud huis (1920-1930) dus logisch dat de voegen er slecht uitzien, maar ik vraag me af of we ons zorgen moeten maken over de barsten? Ik wil graag laten onderzoeken wat de exacte oorzaak is daarvan en laten renoveren, maar tot nu toe nog niet echt info gevonden.

Toevallig iemand weet van een goed bedrijf (of meerdere..) in Gent of omgeving? Mij lijkt het zinloos om de gevel op te lappen zonder de oorzaak van die barsten gevonden is.

Alle tips en info welkom! Alvast bedankt!

Alle reacties

Aquatec
10 thumb_up 56 comment
7 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Beste,

Dit lijkt me echt wel zeer miniem en niets om u echt zorgen over te maken. Als het bouwjaar wat u aangeeft klopt gaat dit wellicht zelfs om een voorzetsteen (plaquette) of nadien voorgemetste (en dus niet dragende) voorzetmuur. De minieme barsten kunnen komen van kleine zettingen van het gebouw door de tijd heen of van optrekkend vocht in de muur en lichte schade door kristallisatiedruk op de plaquette. Een woning van voor 1930 heeft namelijk geen waterkerende laag van origine.

Hugo C.
283 thumb_up 1482 comment
7 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Het lijken mij ook zeer minieme barsten ten gevolge van zettingen van het gebouw. Is het een rijwoning dan dan is dit best mogelijk het gevolg van bouwwerken  op het naastliggend pand. Ook mogelijk een zetting doordat in het verleden een voorzetgevel werd geplaatst zoals vorige lezer vermeld.

Indien u de gevel zou bekleden met isolatie en een crepielaag dan hoeft u niets te vrezen. Vooreerst zal de isolatie kleine zettingen opvangen en in tweede instantie is er nog de gewapende afwerkingslaag met crepie van 3 tot 5mm dikte. 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.