Forum

Waar dampscherm plaatsen op hellend dak, bij plaatsen extra isolatie.

David DDD
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
#Isolatie · 2 maanden geleden

Beste,

We zouden ons dak vernieuwen (dus: onderkdak en pannen)
Terwijl het dak open is zouden we 8cm minerale wol willen toevoegen langs de bovenzijde. Momenteel zit er 14 cm Pir plaat met alu aan de binnenzijde tegen de balken gevezen. Dus de minerale wol komt boven op de pir platen.

Waaruit ik mij volgende vraagen stel:

- is deze isolatie volgorde correct?

- Waar moet er een dampscherm geplaats worden, of is een onderdak bovenop de isolatie voldoende (Korafleece)

- geeft deze 8cm wel een meerwaarde?

Mvg David

Alle reacties

Carl Vandecasteele
25 thumb_up 273 comment Verbouwer
2 maanden geleden · Bedankje ontvangen

- er moet altijd een dampscherm en een onderdak (functie van luchtscherm/windscherm)

- het meest dampopen materiaal moet naar buiten toe. dus inderdaad de PIR onderaan en de minerale wol erboven. en winddicht maken met een onderdak: dat is een produkt dat zeer dampopen is. 
Het Alu-laagje op de PIRplaat mag fungeren als dampscherm. de overgangsnaden van de PIRplaten moeten met luchtdichtheidstape afgekleefd worden. en aan de zijkanten op de dakmuur afgekleefd. Proclima (Duitse fabrikant. invoerder is Isoproc) heeft daar speciale tape voor, naast hun groot gamma dampschermen en luchtschermen. Deze duitse fabrikant is gespecialiseerd hierin plus heeft ook heel informatieve Nederlandstalige website
- aangezien er bij (ver)nieuw(d) dak altijd een nieuw onderdak strak aangebracht wordt bovenop de balklaag en er eigenlijk geen luchtlaag mag ingesloten worden tussen dit onderdak en de isolatie, MOET er wel minerale wol komen die dat netjes opvult. Moet enkele centimeter te breed gesneden zodat dit heel goed aansluit op de vertikale alken van het dakgebinte.

- 8cm minerale wol van lambda=0,034 (er bestaat ook 0,032 wel wat moeilijker te krijgen) geeft een extra isolatie ter waarde van R= 0,08/0,034 = 2,35
Dat is evenveel als mijn nageïsoleerde spouwmuur!!!
Je PIRplaten hebben een R= 0,14/0,22 = 6,36
Je totale R= de som van vorige 2  +  een overgangsweerstand = 2,35 +6,36 + 0,17 = 8,88
Dat is ongeveer de isolatiewaarde bij een passiefhuis. Absoluut niet slecht te noemen!!!

David DDD
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
2 maanden geleden

Dag Carl,

Dank voor uitgebeide antwoord. En je mooie berekening.

Ik ben overtuigd dat het dus wel (nog meer) verschil zal uitmaken. ;-)

Dus snel op een rij:

1) bovenzijde van PIR platen goed afdichten

2) minerale glaswol erin

3) ondderdak erbovenop, ook dit goed afdichten op de muren en de naden verondersel ik?

Mvg David

Carl Vandecasteele
25 thumb_up 273 comment Verbouwer
2 maanden geleden · Bedankje ontvangen

1) niet de bovenzijde, maar wel onderzijde van de PIRplaten moeten afgedicht met tape aan de naden. en op de zijmuren.  Dat zou eigenlijk al gebeurd moeten zijn door wie deze isolatielaag aanbracht

2) minerale wol komt AANSLUITEND én tegen de PIR én tussen de dakbalken op de volledige hoogte van de balken zodat 3) er strak tegenaan komt zonder dat er dus met de isolatielaag lucht mee ingesloten wordt.

3) onderdak dient die glaswolisolatie winddicht te maken van buiten af. Wellicht gaat die opzij over de laatste balk aan beide zijkanten heen op de zijmuur. en onderaan op de bovenkant van de staande muur.

Om een scherm op muur aan te sluiten bestaat daarvoor een afdichtingspasta die als een lange sliert (of dunne worst van een halve tot centimeter dik) op de steen aangebracht wordt,  het scherm wordt erin aangedrukt en  vastgehouden met een dun latje omdat dit geen lijm is en weer zou kunnen loskomen. Enkel Proclima heeft in zijn gamma speciale kleefstroken, die ook op stofvrije steen houden; ik denk dat ze Tescon Vana noemen. Trouwens de ecologische bouwhandels die de Proclimaproducten verdelen kennen heel goed Proclima's uitgebreide gamma tapes, schermen, dichtingen... een hele cataloog vol met uitleg en producten voor elk denkbare situatie. Daar waar Isover enkel 2 soorten dampscherm en tape en luchtdichtheidspasta heeft en vermoedelijk zelfs geen windscherm/luchtscherm/onderdakfolie voor de buitenkant...
Als je door de bomen het bos niet meer ziet op de websites van Proclima en hun invoerder Isoproc, kan je hen nog altijd bellen voor WAT en HOE. (tot ik hun cataloog eens meekreeg op BatiBouw kon ik aan de veelheid produkten zelf ook niet uit)

David DDD
0 thumb_up 3 comment Verbouwer
2 maanden geleden

Dag, 

De onderzijde is idd luchtdicht gemaakt met nadentape e.d. Die heb ik zelf geplaatst. Net zoals ik alles zelf doe 😁. Hierdoor bespaar ik massa's geld 😉.

Dank voor je antwoord, die producten zoek ik even op. 

Mvg David

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.