Forum

Spouwmuurisolatie: welke variant?

zeib
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
#Isolatie · 7 jaren geleden

Kan iemand mij zeggen wat ik nu eigenlijk tussen m'n muren moet laten spuiten. Ik heb de indruk dat het niet belangrijk is wat je gebruikt dan wel als je het maar doet. Ik heb een woning van 1955 en de koude komt zo binnen. De ene zegt niet isoleren de andere pur, nog andere korrels of wol, ik weet het niet.

Alle reacties

Kris M
479 thumb_up 2164 comment Andere particulier
7 jaren geleden

 

  Heb je al (superisolerend) dubbel glas, geïsoleerde buitendeuren en dakisolatie geplaatst ?  Voor de spouwmuren zou'k zelf voor pur gaan.  't Huis van begin 1960 van m'n ouders is in 1975 of zo met pur geïsoleerd en de paar gaten die achteraf bijgemaakt zijn (bv ventilatiebuis) bevestigden telkens dat het goed gedaan was.  Natuurlijk moet de spouw minstens 5cm breed zijn en niet vol steenafval zitten en moeten de vochtkeringen nog in orde zijn. 

Carl Vandecasteele
16 thumb_up 193 comment
7 jaren geleden

is wel van belang WAT je gebruikt... Er is keuze tussen PUR, EPS-parels, Supafil-spuitwol, SLS-20F silicaatschuimkorrels, aerogel en nog een mineraal product. Behalve aerogel hebben alle ongeveer dezelfde isolatiewaarde en prijs.
.
PUR en EPS zijn synthetisch, liever het milieu niet belasten met chemische toestanden hee...

Als je binnenmuur doorboord is tot de spouw door stopcontacten en leidingen van water/gas/C.V/electriek lekken de fijne korrels van EPS en vooral van SLS-20 gemakkellijk er uit...

PUR heeft wel een hoge isolatoiewaarde maar is totaal dampdicht. Aerogel is voorlopig nog erg duur (een veelvoud van de andere) maar is met zijn superhoge isolatiewaarde (2x de waarde van PUR !) een isolatiemateriaal van de toekomst als grootschaligere en vooral goedkopere productiemethodes hun intrede doen.

Geen wonder dat Supafil-spuitwol de laatste jaren enorm groeit aan marktaandeel en aantal entrepreneurs die daarmee werken: interessante isolatiewaarde, milieuvriendelijk, komt niet uit de muur via gaten en kieren, zeer dampopen.

zeib
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
7 jaren geleden

Beste Kris, zijn er problemen in verband met dampen of condens op de binnen muren van die oude woning? Of enige andere vochtproblemen na de Pur behandeling?

 

Bertje
25 thumb_up 145 comment
7 jaren geleden

Het is een misverstand/vooroordeel dat spouwmuurisolatie zou aanleiding geven tot verhoogde kans op vocht problemen of schimmelvorming op koude bruggen. Hier zijn verschillende degelijke studies over en die tonen aan dat de temperatuur van het oppervlak ter hoogte van de koude brug ook toeneemt. Maw een afname van de kans op condensvorming. Wat de meesten wel vergeten is dat isoleren = ventileren. Maw hoe beter de woning geïsoleerd hoe groter de noodzaak aan ventilatie. Gewoon doen, resultaat is verbluffend en onmiddellijk. succes, Bert

zeib
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
7 jaren geleden

Bertje, ventileren is dat ook regelmatig binnen en buiten gaan of moet het raam dan urenlang op een kiertje staan? Bestaan hier systemen voor? Want echt inbraakveilig lijkt het me niet.

Bertje
25 thumb_up 145 comment
6 jaren geleden

Het hangt er een beetje van af hoe luchtdicht je woning is als gevolg van de na-isolatie. Vervang je ook ineens de ramen dan voorzie je hierin ventilatie. Is dat niet het geval dan zijn er diverse ventilatiesystemen op de markt. Beetje googelen en je bent al heel wat wijzer.

jb
0 thumb_up 2 comment
6 jaren geleden

suppafil zou ik al zeker niet nemen,zakt na verloop van tijd in je spouw waardoor je openingen krijgt bovenaan.

Ook is de spouw bijna nooit volledig opgespoten en al zeker als er veel muurhaken in de spouw zitten.

Pur is misschien niet millieuvriendelijk maar nog steeds het beste product.

Vochtadvies
79 thumb_up 502 comment
6 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Kan iemand mij zeggen wat ik nu eigenlijk tussen m'n muren moet laten spuiten. Ik heb de indruk dat het niet belangrijk is wat je gebruikt dan wel als je het maar doet. Ik heb een woning van 1955 en de koude komt zo binnen. De ene zegt niet isoleren de andere pur, nog andere korrels of wol, ik weet het niet.


Bij een open spouwmuur van 6 cm heb je een U-waarde van 1.59w/m²K.  Dit zegt je waarschijnlijk niets.  Deze U-waarde wil zeggen dat als je in deze woning het 20 °C warm houdt, je een energieverlies hebt van € 1.318 per 100 m² per jaar, doorheen de muren naar buiten.
Breng je in deze spouwmuur een isolatiemateriaal in met een λ-waarde van 0,041 (rotswol) dan zak het energieverlies naar € 514 per 100 m² per jaar.  Laat je de muren isoleren met een isolatiemateriaal met een λ-waarde van 0,021 (PUR) dan zakt het energieverlies naar € 323 per 100 m² per jaar.
Duidelijk.  Het is dus de λ-waarde en de breedte die zal bepalen hoe goed je een bestaande spouwmuur kunt isoleren.
Aan u de keuze.
Groeten
Vochtadvies

 

Energy-Partner
0 thumb_up 1 comment
6 jaren geleden

Elk product heeft duidelijk z'n voor- en nadelen. Daarbij komt uiteraard nog de controle op voorhand over de mogelijke toepasbaarheid en de feitelijke kwaliteit van de uitvoering door de aannemer. Bij het eerste gaat men het langste stil staan en twijfelen. Het tweede wordt meestal zo aangenomen door wat de verkoper ter plaatse komt te vertellen al dan niet na een kijkje in de spouw met een endoscoop. En het derde wordt overgelaten aan de deskundigheid van de aannemer (zoals het eigenlijk ook zou horen). Als die dan de werf verlaten heeft en de factuur betaald voor het aantal m² en de "gemeten" dikte, zou alles in kannen en kruiken moeten zijn. Zou moeten. En gelukkig in vele gevallen is dat ook zo. Maar jammer genoeg gaat die ballon niet in alle gevallen op : soms worden stukken muur niet (of niet voldoende) opgespoten. Dit kan allerlei reden hebben : obstakels in de spouw, haperende apparatuur, "vergetelheid", ... Als eigenaar heb je uiteraard wel betaald voor een correct en volledig volgespoten spouw. Je wil nl waar voor je geld, en dus de gewenste kwaliteit. In de industrie waar kwaliteit een basiseis is voor een product afgewerkt product, bestaat sinds vele jaren een proces : PLAN-DO-CHECK-ACT (oftewel de Demming cirkel) om die kwaliteit te borgen. Bij het na-isoleren stokt dit kwaliteitsproces in vele gevallen na "DO", om de heel eenvoudige reden dat we zonder speciale apparatuur de kwaliteit niet kunnen controleren, waardoor "CHECK" in de zetel blijft zitten. 1 van de mogelijkheden om die controles te doen, is beelden maken met een infrarood (IR)- oftewel warmtebeeld camera ! Die liegt niet, mits deskundig uitgevoerd en correct uitgelegd wat er zichtbaar wordt. TIP : een aannemer die dergelijke kwaliteitscontrole WEL aanbied van bij de offerte en zich ook engageerd om bij gebreken deze te komen herstellen, heeft dus altijd een streepje voor ! (en dan bij voorkeur nog een controle uitgevoerd door een onafhankelijke derde, zodat eventuele eigen interpretaties van de IR-beelden tot een absoluut minimum beperkt worden). Hou er echter rekening mee dat deze IR-controles enkel kunnen gedaan worden in de koudere perioden, waarbij er binnen gestookt wordt !

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.