Forum

PUR + chape dikte???

Inez Verlinden
0 thumb_up 0 comment Andere professioneel
#Isolatie · 6 jaren geleden

Beste, Ik heb enkele vraagjes ivm ons project, hopelijk kan iemand mij helpen! Op de gelijkvloers hebben wij 25 cm over voor isolatie, vloerverwarming, chape en tegels of parket. Wij zouden PUR willen laten spuiten maar hoeveel dikte is aan te raden? Een bedrijf zei 15 cm PUR en 10 cm overhouden voor de rest. En hoeveel cm chape dan? De woonkamer (20m2) gaan we beleggen met parket, moeten we hier ergens rekening mee houden dan? In de garage onderandere ligt er dan weer geen vloerverwarming, hoeveel cm PUR en chape moeten we daar dan nemen? Op het 1ste verdiep gaan we ook overal parket leggen maar geen vloerverwarming. Hier hebben we 14 cm over. Dan best 5cm PUR en hoeveel chape daar dan ongeveer? Met de dikte van de parket moet je ook wel rekening houden, want we hebben nog geen parket of vloer gekozen. En in de badkamer komt een inloopdouche gelijk met de vloer, waar moeten we hier dan rekening mee houden? De zolder gaan we wel in gebruik nemen, moeten we daar de vloer dan isoleren of laten chappen? Bedankt voor een snelle reactie, want ik weet niet goed wat ik hier allemaal mee moet doen. Groetjes, Inez Verlinden

Alle reacties

SXTC
0 thumb_up 37 comment
6 jaren geleden

ik hoop  dat je zeker bent van die vloerverwarming, je gaat namelijk meer energie verbruiken doordat de warmte via vloerverwarming trager plaatsvindt.

StefanTu
2 thumb_up 60 comment
6 jaren geleden

25 cm is wel veel plaats hé. Hoe komt dit? Niet over nagedacht op voorhand? Er is hier op het forum als eens over de goed opvulling gediscussieerd. Sommige zeggen eerst uitvullingschape leidingen, dan harde platen leggen, dan de rest.

Als je 15 cm laat spuiten, heb je nog 8 à 9 cm chape te plaatsen ifv dikte afwerking 2 of 1 cm. Dit betekening 6 à 7 cm chape over

de buisjes van de VV(dikte 2cm). Mimimum is 4 cm. 7 cm betekent tragere opwarming bij opstart VV maar meer buffering. 4 cm betekent snellere opstart maar minder buffering.

Wat is het beste, ik kan het niet zeggen.

Volgens sommigen : hoe dikker de gespoten PUR, hoe groter de kans op krimp en dus zakking van je vloer na verloop van tijd. Maar van die

krimp is niet iedereen zeker.

Jiji
0 thumb_up 1 comment Andere professioneel
3 jaren geleden

Ik zouw van die harde isolatie platen gebruiken van 10 dik en daar de buizen van de verwarming opbevestige er staan lijnen om de 10 cm waar de buizen moeten komen en er hangt een zilver papier laag op dus de warmte gaat drek naar boven chap moetje toch zeker 7cm boven de buizen grtz van jimmy 

stefvdc
40 thumb_up 205 comment Andere professioneel
3 jaren geleden

Je hebt in totaal 25 cm, reken op 7 cm voor de chape en 1 à 2 cm voor de afwerking - afhankelijk van de tegel of parket die je kiest. Dit betekent dat je 16 à 17 cm over hebt voor de uitvulling + chape. Om dit uit te voeren zijn er diverse mogelijkheden; afhankelijk van het gewenste resultaat en wat je zelf wil of kan uitvoeren. Hou rekening met de te behalen isolatie norm ( EPB plichtig ? ). 16 cm PUR spuiten wordt afgeraden, er zijn voor en tegenstandigers voor gespoten PUR maar die dikte kan problemen opleveren. Alternatief is werken met een isolerende chape , al dan niet voor het gehele pakket. Of eerst de uitvullingslaag met 7 - 8 cm gewone of isolerende chape ( kostprijs te bekijken ) en daarop vaste isolatieplaten. Deze kun je zelf leggen. Op die platen komt dan je vloerverwarming - eventueel ook zelf te leggen. Daarna je afwerkings chape

Hugo C.
294 thumb_up 1645 comment
3 jaren geleden

Chape gelijkvloers met vloerverwarming: De chape met vloerverwarming moet een minimale dikte hebben van 8cm. Voorzie ook een onder- en bovenlaag van wapeningsnet (+-50 x 50 x 1.75), of een chape met kunststofvezels als wapening.

15cm PUR lijkt mij de ideale dikte + 8,5cm chape (afhankelijk van de vloerdikte + lijm) + 1.5cm vloer + lijm.

Voorzie ook een geluidsisolerende/uitzettingsstrook tussen de chape en de omringende muren zodat u een "zwevende vloer" bekomt. Chape en keramische tegels hebben een sterk verschillende uitzettingscoefficient. Voorzie daarom om de 4m een uitzettingsvoeg in de keramische tegels (een open voeg in de vloer wordt gewoonlijk met siliconen opgespoten)

Chape op 1ste verdieping:

7cm isolatie en 7cm chape lijkt mij een correcte verdeling. Aan te passen volgens de dikte van het parket (enkel mozaiekparket op chape gelijmd of parket met een onderbouwde roostering?)

Vergeet ook de geluidsisolatie tussen PUR en chape niet (type INSULIT)

Kris M
483 thumb_up 2239 comment
3 jaren geleden

ik hoop  dat je zeker bent van die vloerverwarming, je gaat namelijk meer energie verbruiken doordat de warmte via vloerverwarming trager plaatsvindt.

Dit slaat energetisch nergens op.

Alaerts guido
29 thumb_up 162 comment Andere professioneel
3 jaren geleden

Laat u niet beïnvloeden door uitspraken dat vloerverwarming meer verbruikt

Als deze goed is berekend en geplaatst is dit top. Als u twijfelt wat ik zeg en de andere neem dan contact met het wtcb 

Alaerts guido
29 thumb_up 162 comment Andere professioneel
3 jaren geleden

Voor de uitzetting volgt u best de voorschriften van de installateur en of de firma die het heeft berekend,  anders heeft u zoals de vele doe het zelvers geen verhaal , garantie als uw tegels loskomen.

Dit jaar 3 x expertise aleen al bij mij met dergelijke problemen. Surf is naar het wtcb

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.