Forum

plafond regenput isoleren

adri
0 thumb_up 13 comment Verbouwer
#Isolatie · 7 jaren geleden

heeft het zin en/of is het mogelijk om het plafond van onze regenput te isoleren. die is gemetseld onder onze slaapkamer en dus dat zal zorgen voor vochtige welfsels. daar ik de zijwanden zou willen bekleden met epdm folie, onderzoek ik nu ook de mogelijkheid om het plafond te isoleren en eventueel te bekleden met folie. welke materialen zouden daar voor in aanmerking komen?

Alle reacties

Vochtadvies
79 thumb_up 502 comment
6 jaren geleden

In een weinig verluchte regenput onder een woning, met een gemiddelde temperatuur van +17°C, bij een relatieve luchtvochtigheid van 100%, heerst er een dampdruk van 1938 Pa.  In de bovenliggende kamer heerst een temperatuur van 21°C, bij een luchtvochtigheid van 60%, en een aanwezige dampdruk van 1493 Pa.  We hebben met andere woorden een verschil in dampdruk van 1938 – 1493 = 445 Pa.  Hierdoor neemt de warmere lucht het vocht op uit de onderliggende regenwaterput.  Bijkomend treedt er interne condensatie op in de vloer.  Ook wordt het risico op spouwmuurcondensatie vergroot door de permanente extra toevoer van vocht.  Het verdampen van vocht vanuit de vloer kost zeer veel energie.  Dit verdampen doet de woning continu afkoelen (zoals zweten) en kan 25 – 30 % energieverlies betekenen op de verwarming.

Best dat je een regenwaterput onder de woning voldoende verlucht (3 of 4 plaatsen).  Het plafond kun je (laten) isoleren met 8 – 10 cm PUR. Dit is redelijk dampdicht en zal de beschreven problemen sterk verminderen.

Groeten
Vochtadvies

Bispum
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
3 jaren geleden

Beste Adri,

Wij hebben ook een regenwaterput onder het huis dat we renoveren. 

De regenwaterput maakt nu deel uit van de kelder.

We stellen ons veel vragen... 

Vanuit een ecologische overtuiging wil ik die absoluut behouden, maar wat met vocht en verloren energie+ koude vloer?...

Heb jij de regenwaterput uiteindelijk geïsoleerd? Enige feedback?

Alvast bedankt,

Cindy

adri
0 thumb_up 13 comment Verbouwer
3 jaren geleden

hallo,

ik heb inderdaad het plafond van de regenput geïsoleerd met PUR platen van 8cm dik.

vastgemaakt met speciale pluggen voor isolatie.

alle gaten nog eens extra opgespoten met schuim.

en alles goed afgeplakt met isolatietape.

tot nu alles prima en ook een 'beter' gevoel in de slaapkamer erboven.

groeten

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.