Forum

Perfecte afdichting dampscherm

Chlys
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
#Isolatie · 5 jaren geleden

Hallo, Ik heb ons dak geïsoleerd met 12cm glaswol tussen de balken met daarna nog 6cm PIR-platen op de balken zelf. Nu heb ik onlangs het resultaat gezien van een slecht aangebracht dampscherm (schimmelvorming), wil ik het mijne perfect aanbrengen en heb ik hierbij enkele vragen: - Is het aluminium dampscherm van deze PIR-platen voldoende als dampscherm? Blijft de tape die op de naden wordt aangebracht vele jaren vastgekleefd hangen? - De randen waar de isolatie aan de muur raakt schuim ik volledig op met PU-schuim. Mag ik dit schuim daarna afsnijden zodat die niet meer uitsteekt of verliest die dan z'n waterwerende eigenschappen? Dien ik deze dan best nog af te plakken met alu-tape? - De verticale balken worden door horizontale balken gedragen, waartegen de PIR-platen in feite aansluiten. Breng ik best een dampscherm aan rond deze horizontale balken of laten die sowieso geen vocht door? Die vormen wss een koudebrug waar de warmte kan condenseren? - In de badkamer had ik gedacht voor de zekerheid een tweede dampscherm aan te brengen. Welke kit gebruik je best om dit dampscherm aan de muur te doen kleven? Jullie opmerkingen en tips zijn meer dan welkom! Groeten

Alle reacties

Isolteam
10 thumb_up 41 comment
5 jaren geleden

Beste Chlys, - De panelen PIR kunnen zeker dienen als dampscherm. PIR op zich heeft al een zekere dampdichtheid, en in combinatie met de bekleding op de panelen is dit voldoende als dampscherm. Geschikte alu-tape zal zeker meerdere jaren goed blijven. - De randen opschuimen is inderdaad noodzakelijk, dit om te zorgen voor een doeltreffende luchtdichtheid van het geheel. De uitpuilende stroken schuim mag je zeker afsnijden. Een tip is hier het gebruik van elastisch PU-schuim. Dit schuim kan later nog wat mogelijke zettingen opvangen, en zorgen voor een blijvende luchtdichting. Deze aansluitingen nog bijkomend gaan afkleven kan zeker, maar is niet het meest noodzakelijke. - De horizontale balken zelf zou ik niet inkleden met dampscherm. Het is oké om tot tegen deze balken te werken, en de aansluitingen op te schuimen. Normaal kan je achter de gordingbalk glaswol plaatsen tussen de dakkepers, dit zou de koudebrug moeten oplossen. - Goed idee om in de badkamer nog een bijkomend dampscherm te plaatsen. De aansluiting van het dampscherm tegen de muur kan je dichten met een geschikte dichtingsmastiek, bijv. Isover Vario DoubleFit. Groeten en veel succes! Hendrik Isolteam

arrow_forward
Isolteam, slim isoleren Isolteam is een partner van Livios Klik hier voor meer info
Vochtadvies
79 thumb_up 502 comment
5 jaren geleden

Alle tapes zijn thermoplasten.  Deze thermoplasten hebben de eigenschap dat ze plastisch worden bij warmte.  Hierdoor onthechten deze tapes na een tijd en geeft een herhaalde Blowerdoor proef slechte resultaten na 5 of 10 jaar (WTCB).
Indien je de naden dichtlijmt met Reaxyl ZX-290, de open dankanten afsmeert met Reaxyl Dampseal voorkom je deze problemen.  Met Reaxyl Terpro kan je grote vlakken, muren en plafonds eenvoudig dampdicht afwerken.
Groeten
Vochtadvies

Chlys
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
5 jaren geleden

Ok bedankt voor de info! Ik zal dan inderdaad geen dampscherm hangen rond de horizontale balken. Die Reaxyl ZX-290 interesseert me wel omdat ik een deel zou gaan bekleden met gyproc en dit dus tientallen jaren in orde moet blijven. Waar kan ik dit product kopen, winkel of internet? Bestaan er gelijkaardige producten?

Groeten

 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.