Forum

Nieuw dakisolatie op oude plaatsen

ErwinM
0 thumb_up 0 comment Andere particulier
#Isolatie · 4 maanden geleden

Nu heb ik verschijdene aannemers over de vloer gehad met verschillende meningen.

De situatie is als volgt ik heb een plat dak waar momenteel 7cm rockwool onder is en zou graag willen isoleren en nieuwe dakbedeking laten plaatsen aangezien de oude versleten is.

Nu zijn er die zeggen dat ze de nieuwe pir platen rechtstreeks op de oude dakbedekking/isolatie kunnen plaatsen(situatie 1) en er zijn die zeggen dat eerst alles eraf moet en dan de nieuwe pir platen en bedekking plaatsen(situatie 2).

Wetende dat we na deze renovatie ook zonnapanelen gaan plaatsen. En in situatie 1 beweren ze dat er een vijver effect op het dak zou ontstaat vanwege verzakking.

Wat is nu waar??

Alle reacties

Hugo C.
276 thumb_up 1422 comment
4 maanden geleden

Alles hangt af van de wijze van bevestigen/plaatsen van de zonnepanelen op het plat dak. Worden de zonnepanelen in hun raamwerk los op het plat dak geplaatst dan worden er betonnen balastblokken  op het voetstuk van het raamwerk geplaatst. Afhankelijk van de ligging en hoogte van het dak kan  dat oplopen van 200 tot 500kg per steunpunt. Een alternatief is natuurlijk dat je een constructie voorziet waar het raamwerk in de betonnen dakplaat wordt verankerd, niet rust op de dakbedekking  en er dus ook geen ballast moet gebruikt worden.

Maar inderdaad de balast voor uw zonnepanelen zouden de isolatie indrukken  en vermoedelijk ook de pir-platen  gezien  hun beperkte toelaatbare drukbelasting.

Als de oude dakbedekking nog mooi vlak ligt kan je inderdaad overwegen om die oude dakbedekking met zijn isolatie te laten liggen. Is er een risico dat de nieuw aan te brengen isolatie en dakbedekking niet mooi vlak zal kunnen gelegd worden dan doe je er beter aan om alles te verwijderen. Het zal  duurder zijn, maar het gaat een grotere meerwaarde betekenen.

Met de nieuwe dakbedekkingen mag je toch rekenen op een levensduur van minstens 50 jaar, voorzie ook voldoende isolatie (20cm  - 2 x 10cm - is geen uitzondering meer. ).  Het is altijd frustrerend om na 30jaar, terwijl de dakbedekking nog in heel goede staat is, bijkomend te moeten isoleren en  een nieuwe dakbedekking aan te brengen..  Dus als je het financiëel aan kunt, verwijder de oude dakbedekking en isolatie ,  plaats een volledige nieuwe dakbedekking met voldoende isolatie en voorzie tevens  het nodige voor de bevestiging van het raamwerk voor uw zonnepanelen zodat je geen ballast moet aanvoeren.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.