Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Koudebrug tussen verdiepingen

Maddijan
0 thumb_up 8 comment Verbouwer
#Isolatie · 5 maanden geleden

Huis halfopen bebouwing heeft aan 1 zijde een steense muur die we aan de buitenkant willen isoleren.  De voorgevel echter heeft wel een spouw omdat er ooit een nieuw steen is voorgezet. Deze is geisoleerd met platen van een 4cm die echter slecht geplaatst zijn maw vol reten. Aan de buitenkant isoleren gaat hier niet omdat we op de stoep van de gemeente zitten.

Dus wilden we langs binnen isoleren. Probleem is dat tegen deze muur een gasmeter staat die oud en versleten is en moet vervangen worden en verplaatst naar buiten.

Contact met bevoegde dienst leert ons dat dat owv de uitrol digitale meter nog ettelijke maanden, Jaren? Kan duren.

Het plafond ligt op dit moment open en we kijken tegen de balken . Binnenkort wordt een gyproc plafond geplaatst.

Nu komt de vraag: kan ik het stuk boven het gyproc plafond al op een veilige manier isoleren om dan later de isolatie onder het plafond hierop te laten aansluiten?

Carl Vandecasteele
13 thumb_up 169 comment Verbouwer
5 maanden geleden

van hieruit kan ik niet zien wat je doet en hoe het gebouw er in details uitziet.
Maar een 4-tal regels in verband met isoleren is :

1. dat je de isolatieschil moet aaneensluitend maken: wandisolatie dient over te gaan op dakisolatie. Zoniet introduceer je op die bouwknoop een koudebrug (met enerrgieverliezen en condens en schimmel tot gevolg). dus geen bouwdeel (bvb. muur of verdiepingsvloer) mag die isolatieschil onderbreken!

2. geen kieren (ook niet van slechts 1mm) tussen je isolatieplaten laten. Zoniet wordt een groot deel vande isolatiewaarde teniet gedaan, om nog niet te spreken van optreden van condens op die plaatsen.

3. alle isolatie moet aan binnenkant/warme kant dampdicht en luchtdicht afgewerkt worden,  weeral zonder onderbreking. Als luchtdicht wordt beschouwd: de pleisterlaag van een muur bvb, of een dampscherm waarvan de bevestigingsnietjes en de overlappingen van de banen en de onderlinge overgangen tussen  vloer-vloerisolatieplaat-muurisolatieplaat-dakisolatieplaat  zorgvuldig afgetaped worden. Er bestaan hiervoor speciale afdichtingstapes en speciale luchtdichtheidskits. Dus je dampdichtingslagen (pleisterlaag, dampscherm, raamframe-zijstroken) moeten alle zonder kieren perfect in elkaar overlopen.

4.ventilatiesysteem.
We wensen geen tocht en warmteverlies via kieren: daarmee kan je huis niet ventileren want daarop heb je geen vat en is onbeheersbaar. Luchtverversing dient continu en gecontrolleerd te gebeuren. En dat kan dus niet via 's morgens en 's avonds een kwartier een raam of deur te openen. Een  hele dag/nacht een raam open brengt enorme energieverspilling mee. Daarom ventilatie met systeem C of D voorzien. Welk systeem je best doe-zelf kan installeren, hangt van de huisindeling af.

CONCLUSIE VOOR JOUW BOVENGESTELDE VRAGEN:
1. als je op de een muur binnenisolatie aanbrengt en de muur ernaast buitenisolatie, dan heb je een heel stuk steen die beide lagen onderbreekt. Los van het feit dat je bij binnenisolatie heel moeilijk condens kan vermijden, tenzij een perfect aangebracht dampscherm.
(een richtlijn van de overheid aan de gemeente is dat je voorgevel-isolatie 14cm over de rooilijn mag uitsteken. De gemeente mag daarvan afwijken. Navragen dus op uw gemeente-loket).
In zo'n geval van binnenisolatie de isolatielaag 1 meter omslaan op de naburige muur die buitenisolatie heeft . Dit om een serieuze koudebrug te vermijden.

2. je kan je dampscherm van de dakisolatie minimum 10cm onder je plafondbalken laten doorlopen naar onder (zogenaamde wachtstroken), die je dan later op het dampscherm van de binnengevelisolatie met tape bevestigt. En ook aftapen rondom op de plafondbalken (er mag geen kier hoe klein ook overblijven).Je binnenisolatie moet onderaan met tape op de vloer.
op www.wtcb.be en andere organisaties kan je wellicht schetsen/tekeningen/doorsneden en soms foto's zien van bouwknopen, om dit alles wat visueler te maken.