Forum

Isoleren met steenstrips of volle gevelsteen?

thomasseghers
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
#Isolatie · 6 jaren geleden

Hallo, Ik heb een woning die ik graag zou willen isoleren via de buiten muren. Nu heb ik mijn interesse laten vallen op na-isoleren met steenstrips. Dit omdat ik de rooilijn kan overschrijden met 14cm. Mag ik mijn rooilijn ook overschrijden als ik de bestaande gevelsteen afbreek, volle isolatie platen en een volle gevelsteen plaats (traditioneel)? Een overschrijding van de rooilijn met 12cm. Ik vraag mij dit af omdat ik niet zoveel vertrouwen heb in steenstrips die op isolatie worden gekleefd. Is dit wel nog even stevig na 30, 40, ... jaar? Ook de kostprijs? Zou deze niet lager liggen bij het wegnemen van de bestaande gevelsteen ten opzichte van de steenstrips? Heeft iemand hier een duidelijk antwoord voor? Mvg, Thomas Seghers

Alle reacties

DVB
16 thumb_up 68 comment Verbouwer
6 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Wanneer je zelf de handen uit de mouwen kan steken ben je inderdaad beter af met een volwaarde muur. Het grote voordeel van steenstrips met isolatie is dat je deze kan plaatsen op een bestaande en/of bewoonde woning. De ramen kunnen dus blijven zitten wat niet het geval is wanneer een nieuwe gevel geplaatst wordt. Je hoeft ook geen extra fundering te plaatsen wat wel het geval is wanneer je een volwaarde muur wil metsen.

Ik heb er me ook een tijdje in verdiept voor onze woning. Wegens de hogere kostprijs toch uiteindelijk gekozen voor crepi. Dit kwam even duur uit om te laten doen dan zelf de steenstrips te plaatsen. Ik geloof wel dat de hedendaagse technieken goed genoeg zijn om vele jaren mee  te gaan dus over die lijm zou ik me geen zorgen maken.Interessant leesvoer dat ik had opgeslaan bij mijn favorieten: buitenmuren isoleren, premie na-isoleren buitenmuren.

Het e-board van vandersanden leek me veruit het interessantste. Laat zeker iets weten als je een beslissing hebt genomen ;)

Vochtadvies
79 thumb_up 502 comment
6 jaren geleden

Indien je van de volle breedte tot aan je nieuwe rooilijn wil profiteren dan kun je best 12 cm isolatie plaatsen (2 x 6) en daarop steenstrips lijmen.  Deze steenstrips kun je eventueel zelf lijmen met of zonder voeg.  Cruysberghs.be heeft hiervoor lijmen die je makkelijk zelf kan aanbrengen.  Deze lijmen zijn zeer duurzaam bevonden door het WTCB.  Dit mag dus geen enkel probleem zijn.
Je kan er op muurklimmen, ook na 40 jaar (al ben je dan wel een dagje ouder).

Waarom zou je een bestaande gevelsteen afbreken?
Laat deze rustig staan.  Isoleer de spouwmuren en plaats extra isolatie aan de buitenzijde.
Het afwerken kun je met elk materiaal doen wat je maar esthetisch mooi vind.
Alles wat je zelf kan doen verdien je dubbel.

Groeten
Vochtadvies

thomasseghers
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
6 jaren geleden

Ik heb me ondertussen meer verdiept in de mogelijkheden voor het isoleren en bekleden van een buitengevel. (dank DVB)

Een nieuwe gevelsteen plaatsen zou geen probleem zijn (lijkt mij nog steeds de beste oplossing). Het werk dat dit met zich vraagt zie ik zeker zitten, maar aangezien we het isoleren van de gevel als laatste stap gaan houden (budget) kan ik niet wachten met mijn ramen te plaatsen.

Dus zou ik waarschijnlijk voor de steenstrips kiezen. Nu ben ik wel nog de verschillende leveranciers en producten aan het vergelijken. Zeker naar de verschillende isolatiematerialen. De meeste stellen een isolatie van EPS (piepschuim) voor, maar ik vind dit niet zo stevig ten opzichte van PUR platen. dan nog gezwegen van de isolatie waarden.

Ik zou het liefst een pur-plaat willen combineren met een steenstrip, maar geen één fabrikant stel zoiets voor?

Enige ervaring, suggesties hierrond graag.

Groeten,

Vochtadvies
79 thumb_up 502 comment
6 jaren geleden

Ik heb zelf zeer goede ervaring met Recticel PUR van 10 cm en Powerwall PU van 2x8 cm.  Hierop rechtstreeks steenstrips gelijmd, het oude gedeelte met voeg, het nieuwe gedeelte zonder voeg.  Werkt perfect.  Volgens de leverancier van Cantilana mag hun voegmortel geen enkel probleem geven op lange termijn.  Ga wel de volledige gevel waterafstotend laten behandelen om de steenstrips proper te houden op lange termijn.
Groeten
Vochtadvies

Dirk Derboven
0 thumb_up 1 comment
6 jaren geleden

Hallo. Ik ben ook al enige tijd opzoek naar een alternatief van het vandersanden eboard systeem omdat dit veeeeel te duur is (260m2 ong 22 000 euro incl btw) . Echt te duur dus! Had mij ook even verdiept op xps gewafelde structuur isolatieplaten maar bij verder onderzoek blijkt dat deze heel krimp gevoelig zijn waardoor je wel eens barsten zou kunnen krijgen ..... Toen heb ik mij verdiept op eps platen ook omdat vandersanden eps platen gebruikt . Platen van vandersanden hebben wel groeven in hun platen staan voor betere hechting van de lijmmortel . Zo'n platen heb ik nog niet gevonden bij een ander leverancier . Bij strikotherm heb ik mij geïnformeerd en zij gebruiken ook gewone eps waar ze crepi of steenstrips tegen bevestigen maar hun opbouw is veel werk. Isolatieplaten zetten dan een wapeningslaag zetten met een wapingsnetje erin . Dit laten drogen en dan de steenstrips met lijmmortel plaatsen . Goed systeem maar veel werk omdat je 2x rond je huis moet . "Professioneel" jij hebt al steenstrips verlijmt op je gevel op recticel platen . Zijn deze platen hiervoor geschikt ? Hebben deze dan geen metaalfolie aan de buitenkant ? Ik had bang voor de sterkte van de hechting tussen de folie en isolatieplaat daarmee heb ik dat wat laten links liggen . Hoe zit jou opbouw eruit ? Heb je ook met een wapeningsnetje gewerkt ? Ik denk dat ik wel bij zo'n 10 verschillende lijmfabrikanten heb geïnformeerd , veel meningen je weet het op den duur niet meer . Ik ga mij toch nog eens bij deze cruysberhs informeren .

Vochtadvies
79 thumb_up 502 comment
6 jaren geleden

Op http://www.cruysberghs.be/wp-content/uploads/2014/01/Productbrochure-Reaxyl-ZX345-1.2.4_v2014-NL1.pdf kun je muurklimmen op de niet gevoegde steenstrips na 1 dag droogtijd.  Als je kan muurklimmen op de aluminiumfolie van de isolatieplaten dan lijkt mij dit voldoende sterk om de steenstrips te dragen.  Deze steenstrips werden rechtstreeks op PUR isolatie platen gelijmd zonder grondlaag of wapeningsnet. Het voordeel van gladde isolatieplaten is dat alle maten van steenstrips altijd passen, ook zonder voeg voor een modern uiterlijk. Deze platen zijn ook goedkoper. Isolatieplaten zonder een 2-zijdige aluminium bekleding blijven relatief dampopen. Isolatieplaten met een dubbelzijdig aluminium dampscherm zijn per definitie 100% dampdicht (lees ook www.humida.be waarom).
Best worden de naden van de isolatieplaten ook waterdicht verlijmd met dezelfde steenstriplijm http://www.cruysberghs.be/winkel/reaxyl-zx-345-steenstriplijm/ . De isolatieplaten werden mechanisch verkankerd aan de bestaande gevels om het gewicht van de steenstrips te kunnen dragen. Met of zonder voeg is een vrije esthetische keuze. Met voeg heb je nog steeds de kans op uitbloeiingen van witte kalkvlekken. Het is daarom aan te raden om 2-3 maanden na het voegen het volledige gevelvlak waterafstotend te behandelen http://www.cruysberghs.be/winkel/reaxyl-ce-27-gevelbehandeling3-polymeren/ .

Deze werkwijze is veel sneller, veel eenvoudiger, onafhankelijk van alle weersinvloeden en veeel goedkoper.

Groeten
Vochtadvies

R@b!n
0 thumb_up 5 comment
2 jaren geleden

Had jij die recticel powerwall platen aan je gevel verlijmt? Als je isolatiepluggen gebruikt, dan steken die toch 2à3mm uit? Niet?

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.