Forum

erfgoed + muurstrips

Jakobijn
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
#Isolatie · 5 maanden geleden

Hallo,

Onze woning is opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed.
Door een resem aan nadelen voor binnenisolatie willen we toch aan de buitenkant isoleren mits gebruik van muurstrips en/of nieuwe parament.
Het advies van erfgoed is hier negatief. Zij willen enkel toestaan de gevel de restaureren en wij moeten onze plan maar trekken aan de binnenkant.
Aanvankelijk moet het straatbeeld behouden blijven. Maar ik stel me de vraag of dit gewoon niet te kopiëren valt met effectief een nieuwe gevelsteen of muurstrips.

Iemand van jullie hier ervaring mee?

Alle reacties

Patrico
54 thumb_up 540 comment Verbouwer
5 maanden geleden

Als het afgekeurd is moet je er niet aan beginnen.

Hugo C.
300 thumb_up 1736 comment
5 maanden geleden

Bij gebouwen welke beschermd zijn als stads- of dorpzicht heeft de overheid dat recht. De gebouwen en de regio zijn in het staatsblad verschenen in de jaren 90. Eigenaars hadden ook de gelegenheid om bezwaar inte dienen . Gebouwen die enkel op een lijst staan van bouwkundig erfgoed hebben dit statuut niet. Een commissie zal beslissen of de beoogde werken toelaatbaar zijn. Deze werken kunnen gaan van kleine of zelfs vergunningsplichtige werken tot afbraak. Er is niets bij wet beschermd, eigenaars hebben ook geen inspraak gehad of een mogelijkheid om bezwaar in te dienen. De beslissing om op de lijst van bouwkundig erfgoed te staan berust op totale willekeur. Er zijn geen regels. Enkel als een ambtenaar vindt dat dat gebouw op de lijst komt, is dat zo. Dus, zie eens na welke mogelijkheden u hebt om verzet aan te tekenen. 

Charel
540 thumb_up 2421 comment
5 maanden geleden

Binnenisolatie is geen probleem voor muren die in de winter zon ontvangen (en bij gebruik van de dampopen capillair actieve materialen). Duits en Brits onderzoek hebben dit aangetoond.
Voor de overige muren is het ook geen probleem als je dat combineert met wandverwarming (hier ook weer dampopen materialen gebruiken). Je kan daar zeer goede resultaten mee bekomen, kijk maar eens naar het Polderhuis in Amsterdam (www.polderhuis.org).

Met wandverwarming kan de muur volledig dampopen blijven en zo kan je dan ook de kritische zones van de balkopleggingen warm en droog houden.

Op energetisch vlak hoef je niet de buitenmuren tot boventoe te voorzien van verwarming... de onderste zone volstaat. In de bovenste zone steek je in een apart circuit zodat je dat kan gebruiken om in de zomer te koelen (indien nodig).

Het is wel zaak om bij gevelonderhoud de juiste produkten te gebruiken op basis van zuivere kalk (kalkmortels, kalkpleisters, kalkverf, etc...). Cement is uit den boze.

Op andere bouwfora is het voorbeeld van wandverwarming zoals in het genoemde polderhuis afgeschoten als voorbeeld voor woningen zoals die waarover hier de vraag is gesteld. Terecht, want het werkelijke energieverbruik bleek daar uiteindelijk zeer hoog !

Wandverwarming is iets voor kamerscheidende wanden zodat de wand langs twee kanten de opgenomen warmte nuttig kan afgeven. Bij massieve buitenmuren zou een groot deel van de door de muur opgenomen warmte naar buiten verdwijnen.

Charel
540 thumb_up 2421 comment
5 maanden geleden

Het Polderhuis bewijst dat het net wel een goede techniek is voor historische panden. Qua energieverbruik kom je op acceptabele waarden uit met minimale ingrepen.
Gezien de compactheid van het Polderhuis (ca. 96m² bewoonbare opp. op drie niveaus) volstaat daar zelfs een warmptepomp met jaarlijkse factuur van ca. 450€ (ca. 1600kWh) voor verwarming.

Op het forum van Ecobouwers staat ook wat info (https://www.ecobouwers.be/comment/445055#comment-445055) ... tijdig bukken want er wordt daar nogal met modder gegooid, laten we hopen dat het leem is ;-)

Wat de ene een acceptabel verbruik vindt voor historische panden zal de andere voor een particuliere woning een buitensporig verbruik vinden.

Men mag ook niet de fout maken om te rekenen met hetgeen je betaalt maar altijd met hetgeen je verbruikt aan energie. Als je bijvoorbeeld een investering zou doen voor een geothermische warmtepomp en je voor de rest nog een boel pv-panelen zou installeren dan zou je zelfs voor een krot van een woning op een energiekost van nul kunnen komen. Dat zegt dus niets over de energiezuinigheid of over het warmteverlies.

Ik zie ook op het andere forum geen moddergooien maar het (blijkbaar vergeefs) aanhalen van argumenten door verschillende deelnemers om iemand te doen  inzien dat het polderhuis hoegenaamd geen voorbeeld kan zijn voor situatie zoals onder andere de woning waarover dit topic gaat.

We moeten hier de discussie niet opnieuw voeren, men kan dan beter de link naar het andere forum volgen. Ook in het forum "Bouwinfo" is dit al ruim aan bod gekomen.

Charel
540 thumb_up 2421 comment
5 maanden geleden

Binnenisolatie kan altijd, al is het wat kritischer in de uitvoering dan buitenisolatie.

Maar binnenisolatie wil daarom helemaal niet zeggen dat je dan ook buitenmuurverwarming zou moeten gebruiken !

Vergeet in ieder geval het polderhuis ! Dat kan energetisch hier geen enkele verbetering brengen !

Charel
540 thumb_up 2421 comment
5 maanden geleden

Ik snap het opzet van het polderhuis in die zin dat het een wel zeer specifieke situatie is die je dus ook niet als voorbeeld moet nemen voor andere woningen.

Ik kan nog begrip opbrengen voor de keuzes die daar gemaakt zijn maar ik breng er geen begrip voor op dat je die keuzes ook voor andere woningen zou adviseren.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.