Forum

Buitengevel isoleren langs binnen en buiten ( vochtproblemen ? )

Bryanvanmellaerts
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
#Isolatie · 1 jaar geleden

Dag verbouwers ,

ik zit met een vraag waar ik nietveel over terug vind op forums.

ik ben een oud rijhuis(1950) aan het verbouwen nu heb ik binnen voorzetwanden geplaatst met glaswol-dampscherm-osb-afgewerkt met gyproc.nu is mijn vraag ik zou de buiten gevel willen aanpakken door crepi te plaatsen MAAR mag ik daar dan ook nog voorbeeld 4cm isolatie eerst tegenplaatsen en daarop crepi doen?de reden daarvan is omdat het een oude gevel is met ook paar kleine barstjes en ik zou niet graag hebben dat de crepi ook scheurt ?

muur is nu 20cm dik zonder spouw en met aan de buitengevel al een cementlaag

ga ik met verloop van tijd niet met condens zitten tussen de isolaties ?de muur is dan waarschijnlijk niet meer dampopen ? of zie ik dit verkeerd?

Alle reacties

jean1986
11 thumb_up 60 comment
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

Als je de buitenmuur wil laten pleisteren, kies dan zekeren voor minerale crepi en NIET voor siliconen.

Minerale crepi (krabpleister) is damp open. Crepi word steeds op isolatie geplaatst, bijvoorbeeld op EPS platen. Bij een correcte plaatsing zal je crepi niet scheuren..

opbouw= isolatie plaatsen, eerste cementeringslaag+ wapening (gitex), afwerkingslaag crepi.

Bryanvanmellaerts
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
1 jaar geleden

Dag jean 

bedankt voor de reactie . 

Nu mijn vraag is vooral met dat ik al isolatie aan de binnenkant geplaatst hebt met voorzetWanden en ik plaats nu nog eens eps isolatie aan buitenkant . Kan mijn muur dan nog ademen ? .. 

grtz

Bryanvanmellaerts
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
1 jaar geleden

dag jean , 

houten voorzetwand met 9cm isolatie glaswol,dan dampscherm,osb18mm en gyproc 12.5mm

de oude muur is nu 20 cm dik en aan de buitenkant 1 cm bepleistert met cement 

gr bryan

jean1986
11 thumb_up 60 comment
1 jaar geleden

Beste,

Dit mag geen probleem vormen. Maar als je EPS isolatie (standaard voor crepi) zal voorzien. zou ik voor minimaal 10cm kiezen. Eps is geen hele goede isolator, Dit om een betere R waarde te behalen dan de geplaatste glaswol. Voor het prijsverschil moet je het niet laten.

Flir
1 thumb_up 30 comment
1 jaar geleden

Ik volg je niet in wat je schrijft, nml enkel minerale pleister. Ook daar gebruik je dampdichte isolatie dus het soort pleister maakt niet uit.

jean1986
11 thumb_up 60 comment
1 jaar geleden

Beste Flir, EPS (piepschuim) is toch een dampopen isolatie? In combinatie met een mineraal krabpleister zou de muur nog moeten kunnen "ademen"?

Flir
1 thumb_up 30 comment
1 jaar geleden

Beste,

ik heb het even nagerekend wat betreft de dampdiffusieweerstand. En inderdaad, zelfs al is het EPS van 35, dan is de equivalente luchtlaagdikte (ud) niet dampremmend (maar toch ook niet volledig dampopen). Ik heb het ook nagegaan voor de cement pleister, die is in die dikte ook niet dampremmend. Maar voor een constructie moet je alle ud waardes optellen. In de mate dat ik de constructie ken (opgegeven door TS), dan denk ik dat we nog altijd niet kunnen spreken van een dampdichte constructie. Niettemin wordt voor pleister op EPS ook siliconenpleister voorzien zonder enig probleem. 

Als de EPS echter een alu cachering heeft, is het wel dampdicht!  

Maar om echt te weten waar het dauwpunt zit in de constructie, zou het temperatuursverloop moeten uitgerekend worden. Enkel zo weet je of de constructie vorstgevoelig is of niet. Uiteindelijk is het maar in de warmere periodes dat het vocht onder de vorm van waterdamp kan uit de constructie kan diffunderen. Dus is de winter is er nog altijd kans op vorstschade indien niet juist samengesteld. 

jean1986
11 thumb_up 60 comment
1 jaar geleden

Vandaar ik ook van mening ben dat er in deze situatie MINIMAAL voor 10cm eps isolatie gekozen moet worden.  Indien de isolatie buiten minimaal gelijkgesteld (meer is uiteraard beter) voorzie ik hier geen probleem. In combinatie met het dampscherm binnen is dus mijn advies om voor een minerale krabpleister te kiezen. Deze zal beter ademen dan siliconen

Flir
1 thumb_up 30 comment
1 jaar geleden

Alternatief is toch ook langs beide zijden dampdicht. Binnenkant is reeds dampdicht dus als de muur droog staat, is er geen reden om die te laten ademen. Dus ook siliconen crepi is een mogelijkheid.  Van EPS is ook geweten dat ie beter niet in contact staat met water, wat je met een minerale pleister niet kunt   uitsluiten. 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.