Forum

Akoestische isolatie hellend dak

yves1971
0 thumb_up 0 comment Verbouwer
#Isolatie · 1 jaar geleden

Wij hebben pas nieuwe woonst gekocht met heel wat renovatiewerk .Ons dak is reeds een aantal jaar geleden geisoleerd geweest met 8.5cm PIR isolatie panelen, maar is nog niet afgewerkt.Ook is er nog geen dampscherm voorgeplaats.Of is dat niet nodig?
We zouden graag gezien het drukke verkeer s'morgens vroeg, ons hellend dak geluidsdichter maken om slaapkamers te maken.Nu heb ik gelezen dat als je tegen deze platen akoestische isolatie aanbrengt het de akoestischewaarde verminderd ,klopt dat? Is het dan beter deze helemaal te verwijderen en opnieuw te isoleren .Dak is 22m lang en vloer tot nok 4.5 m dus heel wat platen isolatie.Welke isolatie kunnen wij hieronder plaatsen? En hoe op te bouwen? Moet er eerst een dampscherm komen ?

Alle reacties

DieterRob
0 thumb_up 4 comment Verbouwer
11 maanden geleden

Ik heb juist dezelfde vraag 😉

Spijtig dat er zo weinig reactie op komt.

Isoleren blijft een moeilijk gegeven heb ik de indruk 🧐

TimPicarelle
6 thumb_up 46 comment
11 maanden geleden

Ben je zeker dat er een onderdak aanwezig is? Anders blijf je er beter af tot je geld genoeg hebt voor een nieuw dak. Zonder onderdak kan er water binnenkomen en je minerale wol zal dan beschimmelen. Minerale wol heeft ook een structuur nodig om aan vast gemaakt te worden. Dit ontbreekt nog. Die pir platen moeten zoiezo weg. Anders zit het dauwpunt in je minerale wol en beschimmeld dit. En een dampscherm komt aan de binnenkant. Altijd aan de warme kant van de isolatie. 

dhaesebart
5 thumb_up 43 comment
11 maanden geleden

Beste Yves , 

het is inderdaad geen courante situatie die je nu aanhaalt . Maar er bestaan zeker oplossingen ! Probleem stelt zich dat je enerzijds een degelijke ( en goedgekeurde) isolatie dient te voorzien , en anderzijds een akoestische demping moet zien te gaan creëren.

Akoestisch gezien zijn de klassiek gebruikte plaatmaterialen zeker geen optie , je haalt terecht aan dat in vele/sommige gevallen dit een negatieve impact heeft op je geluidsdemping .

In dit geval - zoals bij quasi alle renovaties- is het belangrijk om vooraf alle pijnpunten bloot te leggen , nagaan wat de wensen zijn en pas vanuit die uitslag terug te gaan opbouwen. Het 'kan' zijn dat je op de bestaande structuur kan verderwerken , en je kan materialen gaan combineren zoda je zowel akoestisch als thermisch gaat verbeteren , maar in dergelijk geval adviseer ik altijd om eerst je huiswerk goed te maken met de hulp van specialisten . 

Paar dingen waar je zeker rekening mee moet houden : 

Condensatie 

vochtregularisatie binnen : kan ik een gezonde omgeving bekomen 

Faseverschuiving : houdt de isolatie naast de koude buiten OOK de hitte in de zomer tegen en zoja , hoe lang ? 

Isolatiewaarde van de gebruikte materialen : belangrijk bij eventuele verkoop in de toekomst , haal ik nu al best de normen van Europa 2030 en wat zijn de gevolgen indien niet ? 

En nog een aantal dingen die een rol kunnen spelen in jouw keuze ... 

Ben niet zo een fantastische typemachine , als je meer wil weten over waar je de nodige info kan vinden , kan je me altijd even bellen : 0477 303 401 

Groeten en succes ! 

Bart 

Hugo C.
317 thumb_up 1925 comment
11 maanden geleden

Geluidsisolatie is niet eenvoudig. Vooreerst moeten alle spleten die er nu zijn gedicht worden met pur-isolatieschuim. PIR-isolatie is niet zo een goede geluidsisolatie omdat het een betrekkelijk harde materie is. Als alle spleten zijn gedicht en de  naden zijn afgeplakt met aluminiumtape dan hoeft er geen dampscherm meer aangebracht te worden. Is het straatlawaai nog onvoldoende gedempt dan kan je overwegen om geluidsisolatie aan te brengen zoals Isover Partywall. 

Wil je het geheel afwerken met gipsplaten dan moet je er op letten dat de metalen draagconstructie niet tegen de pir-isolatie komt. De geluidstrillingen worden hierdoor immers overgezet op de metalen constructie waardoor de geluidsisolatie niet optimaal zal zijn.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.