Forum

2 lagen glaswol - dampscherm ertussen of aan de binnenkant

Rob_ert2
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
#Isolatie · 2 maanden geleden

Hallo,

Graag wil ik een hellend spantendak isoleren. De spanten zijn 15 cm diep. Ik zou daar glaswol tussen plaatsen. Er is niet zoveel plaats voor nog extra isolatie, dus zou ik de spanten nog 4cm uitdikken met vurenhout latjes uit de Hubo. Tussen die 4cm komt er dan opnieuw glaswol.

Ik heb vernomen dat het best is het dampscherm op de spanten te plaatsen en daarboven dan de 4 cm glaswol zonder dampscherm erboven. Kan iemand dit bevestigen?

Wat ik heb gevonden op het internet:

"De dampdichte lagen moeten zich in principe langs de warme zijde van de isolatie bevinden. Onder bepaalde voorwaarden mag men echter wel van deze regel afwijken. Wanneer een dampscherm bijvoorbeeld ingesloten wordt door een in de dikte van de kepers aangebrachte isolatielaag en een onder deze kepers bevestigde isolatielaag, moet de thermische weerstand van de bovenste laag minstens 1,5 keer hoger zijn dan deze van de onderste."

Kunnen jullie daarnaast een glaswol merk aanraden? Ik heb al Isover Isoconfort gezien maar dat wordt niet verkocht in 4 of 15 cm. Knauf isolatie verkoopt dat wel in die maten, maar ik denk dat je dat enkel via het internet kan bestellen. Kennen jullie ook een goedkope winkel waar je de glaswol kan kopen?

Alle reacties

Carl Vandecasteele
16 thumb_up 199 comment Verbouwer
2 maanden geleden

Terechte vraag of je onderdak hebt. Zoniet kan je niet zomaar isolatie aanbrengen direct onder de pannen...
.
En als het geen leefruimte betreft, maar opslag/bergingsruiimte, kan je het jezelf veel gemakkellijker maken door de zoldervloier te isoleren tussen rechtopstaande balkjes van +-20cm hoog.
.
in elk geval worden bij hellend dak het dampscherm steeds aan de warme kant ONDER alle isolatie bevestigd. De 2 gekruiste isolatielagen raken elkaar dus.
.
kijk eens bij bouwpuntdewitte. Die heeft zijn prijzen op internet staan maar is geen internetwinkel (met eigen verbouwingen+totaalisolatieproject ben ik zelf al jaren in de weer en nog nooit goedkope internetwinkel tegengekomen die goedkoper is dan bouwgroothandel). En die heeft én Knauf en Isover. Knauf heeft zelfs een ecologischer en niet irtiterende glaswol, Ecose genaamd. 
Neem dus steeds glaswol zonder alu-kraft-laagje want dat scheurt gemakkellijk bij het aanbrengen. En koop je dampscherm apart, liefst Vario van Isover OF de Intello van Proclima. En de nodige speciale tapes e kits om die dampschermstroken 10cm te ovverlappen, en op de zijmmur en zoldervloerovergang en balken af te tapen of af te kitten. Ook eventueel vastnieten van dampscherm moet je over de nieten aftapen.
Alleeen door secuur werken krijg je het echt dampdicht (zoniet heb je snel verlies aan isolatiewaarde en condens die je balken kunnnen doen rotten)

Rob_ert2
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
2 maanden geleden

Dank beiden voor uw antwoord:

1. Er is een onderdak. Er zitten wel enkele kleine openingen in (zie de foto's). Moet ik deze opspuiten met PUR schuim?

2. Het is voor een slaapkamer

3. Voor de afwerking dacht ik aan gipskarton met daarboven een houten afwerking in Scandinavische stijl.

Ik heb eens gekeken op de website van bouwpuntdewitte en dat ziet er inderdaad interessant uit.

Charel
525 thumb_up 2300 comment
2 maanden geleden

-De spleten dichtmaken, eventueel met een kleefband.

-15 cm isolatie tussen de spanten

-dampscherm op de spanten

-latten van 4 cm met daartussen isolatie

-plafondafwerking.

Dus zoals je het had gepland.

Die ruimte van 4 cm tussen afwerking en dampscherm kan je gebruiken als leidingspouw zodat je nergens het dampscherm hoeft te doorboren.

Rob_ert2
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
2 maanden geleden

Heren,

Bedankt uw feedback, zeer leerzaam.

Ik zal eerst het onderdak aftapen (ik veronderstel dat proclima tape hier het beste is?) vooraleer ik de isolatie plaats. Dan plaats ik 15 cm glaswol, dampscherm, 4 cm lattenwerk voor de leidingen met isolatie (eventueel rotswol voor de andere dichtheid).

In dezelfde kamer zijn er, voor het rechte deel dat in verbinding staat met het schuine dak, houten laten geplaatst (zie foto's). Daar zal ik ook isolatie tussen plaatsen. Aangezien deze houten latten de muur niet raken vraag ik me af of ik daar nog extra houten latten achter plaats zodat ik de glaswol kan klemmen? Ik will vermijden dat de isolatie er te los zou inzitten.

Voor de binnenmuur (zie foto) zou ik dan 4cm Knauf Acoustifit plaatsen tussen een lattenwerk. Zou dit nuttig zijn voor geluidsisolatie of zal dit weinig effect hebben?

Carl Vandecasteele
16 thumb_up 199 comment Verbouwer
2 maanden geleden

idd spleten tussen vezelcementplaten met tape van Proclima, die hebben speciale tape hiervoor. de Tescon Vana. bestaat in verschillende breedtes (zie eurabo.be voor producten en prijzen online. we zijn t wel in hun toonzaalshop gaan kopen)(of google voor andere verkooppunten en online shops)(of vraag verkooppunten aan bij invoerder Isoproc)
Bij een vriend deden we hiermee zelfs de overlappingsnaden van de platen.  dat dit effect heeft: hij belde me 's anderendaags al op (dagen nog voor de isolatie aangebracht werd) om te vertellen dat er echt duidelijk nauwelijks nog tocht was door dit zolderdak naar beneden toe !
.
voor al hun diverse tapes en luchtdichtingskits verwijs ik naar website van proclima of/en isoproc. die zijn tamelijk informatief en gedetailleerd.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.