Livios: Bouwen aan morgen


Poort te laat geplaatst bij nieuwbouw

Poort te laat geplaatst bij nieuwbouw

GertD
0 thumb_up 1 comment Bouwer
#Garage en carport · 7 maanden geleden

Sedert 1/12/2018 zijn we verhuisd naar een nieuwbouw woning. Alles is mooi op tijd gebeurd, behalve de plaatsing van de garagepoort. De garagepoort werd aangekocht via de aannemer van de ramen, maar werd geproduceerd en geplaatst door een gespecialiseerde onderaannemer op 08/02. Het plaatsen werd een verhaal van frustratie:

- 14/12 zou de plaatsing gebeuren maar er werd vastgesteld dat ze begin september verkeerd hadden opgemeten... nieuwe datum werd toen 10/01. 

- 10/01 werd geannuleerd wegens ziekte van een monteur. Nieuwe datum werd toen 01/02. 

- 01/02 kwam slechts 1 monteur met poort langs terwijl ze zich ervan bewust waren dat er 2 monteurs nodig zijn voor de ophanging van de poort. Nieuwe datum werd 08/02

- 08/02 éindelijk plaatsing poort. 

Mijn hoofdaannemer die het gebouw heeft geplaatst (houtskelet), rekent nu een boete aan op offerte van €600 n.a.v. De late plaatsing om de binnenafwerking in gyproc te komen doen, met als reden iemand een dag terug te moeten laten komen werken terwijl de werkzaamheden al lang hadden moeten zijn beëindigd.

Mijn aannemer van de ramen werd hiervan op de hoogte gesteld maar lijkt het bedrag niet te gaan betalen. Zij erkennen op mail dat de poort erg laat werd geplaatst en willen deze kosten bijgevolg verhalen aan de onderaannemer. 

Mijn grote vrees is dat de onderaannemer eveneens zal weigeren de boete te betalen, terwijl het overduidelijk hun fout is.  

Bewust ben ik dat ik juridisch beschermd ben als consument, maar de vraag luidt hoeveel kans ik maak in de rechtbank om de offerte te verhalen op (onder)aannemer, wetende dat:

- alle facturen voor ramen, deuren, poort 100% op voorhand dienden betaald te worden (ter goeder trouw ook tijdig betaald)

- mondelinge afspraken werden gemaakt tot plaatsing ?

Welke rechtbank is hier overigens bevoegd voor? 

Bedankt

reageer Quote Privébericht Ik heb zelf een vraag

Alle reacties


Reacties

Hugo C.
266 thumb_up 1302 comment Bouwer
7 maanden geleden

Is er bij de hoofdaannemer ergens een boeteclausule in het contract voorzien?  Die werkuren moesten sowieso gepresteerd worden. Ik zie geen reden waarom hij een boete zou moeten aanrekenen. Heeft hij u daarvan  op voorhand verwittigd . Wel goed nagaan of het wel degelijk een boete is bovenop  de voorziene kost.

Ik zou in elk geval de hoofdaannemer (nog) niet betalen. en zien of hij  denkt voldoende  argumenten te hebben om met succes een rechtzaak te starten (vredegerecht).  Verwittig hem per aangetekend schrijven  dat u de factuur protesteert en enkel het overeengekomen bedrag betaalt.


Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen

Weet jij het antwoord op deze vragen?