Forum

Fundering bakstenen tuinmuur

JorenM
0 thumb_up 0 comment Verbouwer
#Fundering en kelder · 9 maanden geleden

Hallo allemaal,

Wij zijn van plan een tuinmuurtje/keermuur te bouwen (soortgelijk aan het proces beschreven op deze livios pagina: https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/tuin/tuinaanleg/tuinmuurtje-metselen/). Hoogte muurtje verschilt van plaats tot plaats maar is max 1m hoog.

Wij hebben ondertussen de sleuven uitgegraven (50cm diep) en zijn nu klaar om de beton te gieten en de wapeningsnetten te plaatsen.

Vragen:

1) Welke dikte wapeningsnetten moet ik nemen?

2) Dien ik simpelweg 1 wapeningsnet onderaan te leggen en komt hier dan een laag beton van +- 40cm op? Of moet ik een soort van "vierkante/rechthoekige bak" te maken met de netten (zie bijgevoegde foto). Op bovenstaande link zeggen ze 2 betonijzers te steken?

3) Bovenop de fundering komt een bakstenen muur. Ik lees her en der dat ik een soort van folie moet voorzien (ben de naam even kwijt) Dien ik een soort van "folie" te voorzien ikv vocht?

4) Op volgende link van KARWEI wordt het proces een beetje anders beschreven, waarbij de funderingslaag "maar" 15cm hoog/dik is, en waarbij de bakstenen muur reeds vrij diep ondergronds start. Wat is nu de juiste manier? https://www.karwei.nl/klusadvies/a/fundering-maken

We willen nu zo snel mogelijk overgaan tot het gieten van de fundering dus als iemand ons advies kan geven zou erg geapprecieerd worden!

Groetjes,

Joren

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.