Forum

fundering aanbouw tegen bestaande funderingen

Dice
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
#Fundering en kelder · 3 maanden geleden

ik ben een fundering aan het voorzien voor een aanbouw aan een bell-etage.

eerst voor verlenging van de garage met daarna de optie om nog op verder te bouwen voor vergroting leefruimte.

ik zit tussen 2 muren van 6 meter diep en mag hier ook tot 6 meter aanbouwen.

aangezien er langst rechts al een muur stond tegen de muur van de buur ligt hier reeds een fundering.

deze is niet echt volgens de regels van de kunst gedaan.

 en rechts is de fundering van de buur maar 35cm dik en zijn er 2 verschillende hoogten van waterkering vanwege latere aanbouw van een stuk van de muur.

hoe ga ik hier nu best te werk?

ik voeg alvast wat foto's bij ter verduidelijking.

mvg

Andy

Alle reacties

Hugo C.
299 thumb_up 1727 comment
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Vooreerst zijn het vergunningsplichtige werken die ook aan de huidige  EPB-normen moet voldoen. En dat zal al een groot deel van de constructiewijze bepalen.

Vooreerst zit er een niet-homogene fundering die in de loop van de jaren mogelijks is verlengd, zwaarder is belast of is onderschoeid. Kortom niet de perfecte basis om op te bouwen.

Tweede gegeven is de EPB-regelgeving. Scheidingswanden met andere aanpalende beschermde volumes moeten een U-waarde hebben van maximaal 0.6W/m2K. Met gewoon een bakstenen muur komt men er niet en moet er isolatie gebruikt worden. 4cm Isover Partywall is zo een veel gebruikte isolatie en die ook goed geluidsisolerende eigenschappen heeft.

Het beste legt u een nieuwe gescheiden fundering aan naast de bestaande scheimuren met de buren. Deze fundering komt niet in rechtstrreks contact met de oude funderingen. Dit wordt bekomen door de oude funderingen af te schermen met een lichte isolatie zoals 3cm witte eps en eventueel PUR schuim om spleten op te vullen. Om te vermijden dat tijdens het storten van het beton voor de nieuwe fundering er beton door de isolatie sijpelt kan u die nog eens  afdekken met een pvc folie.

Op de nieuwe fundering kan u de binnenmuren van uw bouwplannen oprichten. Tussen de aangebouwde scheimuren met de buren komt de 4cm isolatie en de muren die uitgeven op de buitenomgeving zullen meer isolatie nodig hebben, tot 10 a 12cm pur + bescherming  (steen, leien, ...)

Dice
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
3 maanden geleden

kom ik op de manier dat je beschrijft niet te ver van de bestaande muren.

Je zet toch de nieuwe muur op het midden van de nieuwe fundering?

En rechts zit ik nog ok maar aan de andere kant betekent het dus het verwijderen van de oude fundering die tegen de muur van de buren zit.

Hier zit een enorme blok beton in de grond gegoten van ongeveer 50cm dik met daarop gemetste stenen tegen de muur van de buur.

kas
81 thumb_up 516 comment
3 maanden geleden

Euh wat zegt je architect dan hierover ? 

Want die weet toch welke constructie op die fundering moet ... of heeft daar tenminste toch een stabiliteitsingenieur de opdracht voor gegeven ?

Dice
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
3 maanden geleden

ik heb nog geen architect. Hier ben ik wel mee bezig. Ik heb lang getwijfelt tussen een terras en een aanbouw. een terras kost me ook al snel 20000 euro. en een aanbouw in ruwbouw iets meer of evenveel afhankelijk van de afmetingen.

Ik heb enkele aannemers laten komen en een offerte gevraagd. Deze werken allemaal op hun eigen manier. 

wat ik dus gedaan heb is het oude terras wat er stond afgebroken omdat dit rot was en niet meer veilig, en grond uitgegraven met de bedoeling hier al op te besparen. 

Waarom ik deze vraag hier stel is omdat de meeste gewoon de bestaande fundering van de linkerkant willen gebruiken en rechts er een fundering tegen gieten.

Aangezien ik graag zeker ben dat wat ik doe jaren zal meegaan zonder problemen ben ik beginnen graven om te kijken wat de situatie is op deze moment. Niemand kan zien wat er in de grond zit zonder te graven.

Nu ik weet wat er zit wil ik voorlopig niets afbreken of uitgraven zonder advies. Daarom dat ik dacht om hier de vraag al eens te stellen zodat ik zelf ook wat slimmer zou kunnen worden.

mvg

Charel
539 thumb_up 2415 comment
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Misschien moet je toch eerst eens informeren over wat zal toegelaten worden en wat zeker niet.

Hoogstwaarschijnlijk zal die uitbreiding onderaan geen probleem zijn, echter voor het verdiep daar bovenop is dat zeer twijfelachtig.

Als je hierover meer zekerheid hebt kan je verder denken over de te volgen methode. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen overwegen om de gehele uitbouw in houtskelet te voorzien. In dat geval heb je wellicht helemaal geen bijkomende fundering nodig maar zou het kunnen volstaan dat je de ondergrond stabiliseerd om daarop een gewapende funderingsplaat te storten waarop het houtskelet kan steunen.

kas
81 thumb_up 516 comment
3 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Ha begrijpelijk. 

Maar let je er dan even op dat je door het ijverig graven tegen de funderingen je deze niet hebt ondergraven of verzwakt !? Je zal de eerste niet zijn die na een regenbui de muur op de grond vind. 

Ik zou je plannen eens doorspreken met een architect, zeker niet met een aannemer en dan weet je of wat jij voor ogen hebt technisch kan. De vraag is natruulijk of de gemeente dit ook ziet zitten maar je architect kan een piniciepsaanvraag dan doen bij de gemeente.

Dice
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
3 maanden geleden

Allereerst bedankt voor jullie reacties.

Wat ik initieel wou bekomen door de vraag te stellen is hoe ik verder een fundering kan maken en dan overgaan tot het maken van een bekisting en al dan niet de bestaande fundering aan de linkerkant deels afbreken.(dit was een fundering van een muur onder het terras en ligt tegen de fundering van de buren) Aangezien de aannemers die hier geweest zijn er nogal vlotjes overheengaan dacht ik dit wel te kunnen maar dan liefst volgens de regels van de kunst.

Het is hier ook niet echt een normale situatie vanwege de extra fundering links en de fundering rechts op 2 hoogtes met verschillende hoogte van waterkering. En er steken hier nog 3 poutrels in de muren van het terras ook.

Aangezien het toch net wat moeilijker blijkt te zijn dan initieel gedacht ga ik me dan ook gewoon terug in men zetel leggen. Ik kan aantonen aan de vrouw dat dit gegrond is door middel van jullie antwoorden.

Nu eerst afwachten wat de architect zal zeggen en naargelang de prijzen en adviezen zal ik dan overgaan tot een finaal besluit. wat blijkbaar niet simpel is in mijn geval. 

De put is er al nu de rest nog.

mvg

Andy

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.