Forum

Zonnepanelen op dak met leien direct op schalieberd: probleem?

DirkH
2 thumb_up 25 comment Andere particulier
#Dak · 1 week geleden

We zouden zonnepanelen willen leggen. Ons dak bestaat uit schalieberd met daarop roofing en de schaliën zijn daar rechtstreeks op getimmerd. Er zijn dus geen panlatten. Is het een probleem om daarop zonnepanelen te monteren en zo het geen probleem is, hoe wordt de doorvoer dan voorzien door het dak gezien men geen kabels langs de panlatten kan laten lopen, want ze zijn er niet?

Alle reacties

DirkH
2 thumb_up 25 comment Andere particulier
1 week geleden

Heb ik gedaan, die willen vanaf de zonnepanelen met een kabel boven op de leien naar beneden komen tot aan de dakgoot en daar binnen gaan. Maar dat is een zinken goot en de leien steken tot over de goot, dan moet daar een gat naar binnen. Trekt volgens mij visueel op niks, waarom gaan ze niet onder de zonnepanelen door het dak? Dat zou dan ineens te risicovol zijn voor lekken... dus dat willen ze niet. Zucht.

Carl Vandecasteele
25 thumb_up 272 comment
1 week geleden

in het werkelijke leven ga je niet in de goot liggen hee... dus van beneden zal je die kabel allicht nauwelijks zien tenzij dat stuk tussen het onderste paneel en de goot. En mocht uw huis halfopenbebouwing of openbebouwing zijn dan kan die kabel ook door zijgevel.
Je kan die kabel ook in kleurke van de leien spuiten hee: camouflage...

Patrico
53 thumb_up 540 comment
1 week geleden

Je maakt je zorgen om het visuele van 1 kabel tot in de dakgoot? Je zonnepanelen verpesten toch al het visuele, 1 kabel gaat het verschil niet maken :)

Charel
539 thumb_up 2415 comment
1 week geleden

Zo maar door het dak gaan met die kabels is inderdaad risicovol, een schaliendak mag je niet doorboren ook niet onder de zonnepanelen want daar loopt evengoed nog water over de schalies.

Wat ze wel kunnen doen is enkele schalies weghalen om ze te vervangen door loden lapjes waartussen je de kabels dan even opwaarts kunt brengen om dan door het schalieberd te gaan. Wellicht zullen de bevestigingen van de paneeldragers ook op zulke manier worden aangebracht.

DirkH
2 thumb_up 25 comment Andere particulier
6 dagen geleden

klopt, maar we hebben een zinken hangende goot onder de leien. Dat betekent dat die kabel over de goot moet om dan eronder binnen te gaan. En het is een gelijkvloerse open bebouwing en dat zou dan ter hoogte van de deur zijn. Direct een bocht van 180° maken na de schalie, in de goot om dan daar  direct omhoog te gaan onder de leien lijkt me ook onmogelijk. Ik veronderstel dat dit niet om 2x2.5mm² kabel gaat, zelfs die buig je geen 180° zoals een touwtje.

DirkH
2 thumb_up 25 comment Andere particulier
6 dagen geleden

dat ze visueel niet OK zijn kan ik bevestigen, het dakoppervlak zou door de dakkapel meer op tetris blokken lijken ;-). Maar die kabel er nog bij, dat past niet bij Tetris.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.