Forum

Steunstructuur dak weghalen

MaartenT
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
#Dak · 1 jaar geleden

Hallo iedereen,

Ik ben nieuw in het verbouwen en had een vraag over mijn dakstructuur. Meermaals heb ik naar dakfirma’s gemaild, maar tot nu toe geen enkel antwoord terug gekregen voor een andere oplossing. Hier onder beschreven is mijn eigen oplossing.

Ik had graag de dragende oude structuur van mijn dak willen vervangen door iets anders. Over de hele lengte van de woonst liggen lange zware balken (23cm x 7,6cm ongeveer en vermoedelijk een dikke 12m lang), alleen op 1 punt zijn ze verlengd met een schuine verbinding (zie foto). Ik vermoed dat de verlenging expres net op het punt werd gedaan waar de oude structuur staat en dat is ook logisch. 

Mijn vraag is als volgt: als ik de verbindingen bij wijze van spreken ‘sandwich’ tussen 2 dezelfde balken en ik verbind ze door en door met draadstangen M10 en maak ze vast met o-ringen en bouten. Komt dat op hetzelfde neer als ik de oude houten structuur zou wegnemen? Zou het dak gaan doorbuigen of doorzakken? De overspanning is 6m tussen 2 muren in.

Als het niet duidelijk is hoor ik het graag!

Alvast bedankt!

Alle reacties

Charel
540 thumb_up 2418 comment
1 jaar geleden · Bedankje ontvangen

Die "oude dakstructuur" is een spantbeen en mag absoluut niet verwijderd worden ! Die zorgt er voor dat het gewicht van het dak wordt afgeleid naar de buitenmuren. Tevens zijn die spantbenen ook verbonden met horizontale trekbalken die verhinderen dat het dak de muren uit elkaar drukt, de nok zou hierbij dan kunnen werken als een naar beneden draaien scharnierpunt.

Trouwens, moest je die verlenging al optimaal kunnen maken, dan zou de overspanning sowieso te groot zijn en zouden die balken doorbuigen.

Dus drie redenen om van uw plan af te zien.

Wat is trouwens de reden waarom je die aanpassing zou willen doen ? Misschien zijn hiervoor andere oplossingen.

MaartenT
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
1 jaar geleden

Dag Charel, 

Bedankt voor je antwoord! Nu weet ik ook ineens waarom mijn muur wordt weggedrukt. De horizontale trekbalk is niet meer goed en zou het weg willen om er een kamer van te maken.

In bijlage heb ik een kleine schets gemaakt in sketchup. Hopelijk is het wat duidelijk.

Mijn huis bestaat dus uit 2 delen en die balken lopen over de gehele lengte en dat is dus in totaal 12m, opgedeeld in stukken van 6m. In het 2e gedeelte heb ik geen spantbeen en loopt dus volledig door. Dus enkel ter hoogte van die verlenging is er dat spantbeen en niet in het 2e gedeelte, daarom was dus mijn vraag of die niet weg kan door middel van verstevigingen.

Indien dit allemaal niet mogelijk is, aanvaard ik dit ook natuurlijk.

Charel
540 thumb_up 2418 comment
1 jaar geleden

De schets is spijtig genoeg niet doorgekomen.

Op 12 meter zou ik twee spanten verwachten met telkens een trekbalk ergens op halve hoogte en een trekbalk of trekstang die ter hoogte van of in de zoldervloer de voeten der spanten met elkaar te verbindt.

Als er op de plaats waar je normaal een tweede spant verwacht een scheidingsmuur op de zolder is doorgetrokken kan die uiteraard de functie van die ontbrekende spant overnemen. Wel moet daar ook zeker nog een trekverbinding tussen voor- en achtermuur zitten ter hoogte van of in de zoldervloer.

Bij oudere woning zal je op die plaatsen muurankers aan de buitenkant van de muur zien.

48 thumb_up 255 comment
1 jaar geleden

Voor structurele aanpassingen (aan het spant en de gordingen werken is structureel) moet je een bouwaanvraag indienen en moet je met een architect werken.  Die zal je wel verder helpen, want, sorry, je kent er duidelijk niets van.

De schuine verbinding (of las) wordt expres naast het spant genomen en niet erop om een inklemmingsmoment te creëren waardoor de overspanning groter kan genomen worden.

De trekker in het spant dient om de doorbuiging van de spantbenen te verhinderen.  Om het wegdrummen van de muren tegen te gaan worden balken in de roostering gebruikt, die met ankers aan de buitenzijde van de muren vastgehouden worden.  Als je deze trekkers wegneemt moet je een andere opvang voorzien voor de spatkrachten van het dak, bijvoorbeeld een ringbalk.

Als je het spant wil wegnemen, dan zal je een andere vorm van ondersteuning van de gordingen en de nokbalk moeten voorzien want zulke balken overspannen maximum 4-4,5 m zonder doorbuiging.

www.arcopolo.com

MaartenT
0 thumb_up 2 comment Verbouwer
1 jaar geleden

Bij deze is dus mijn vraag opgelost en zal dus raad zoeken bij een architect.

Bedankt alvast beide voor jullie antwoorden. 

@Charel: Klopt, er zijn metalen "banden" die van voor to achter lopen met ankers aan de buitenkant van de muur ter hoogte van de tussenmuur die het dak in het midden ondersteund. 

@Architect De Maesschalck: Daarom stel ik mijn vraag hier voor raad en niet voor een directe uitvoering omdat ik inderdaad een leek ben. Je antwoord is wel duidelijk en ik neem het sowieso mee naar de architect.

Dit hoofdstuk mag afgesloten worden.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.