Forum

Garantie op betonpannen

M_Rik
0 thumb_up 2 comment Bouwer
#Dak · 2 maanden geleden

In 2006 hebben we betonpannen gekocht en zelf gelegd. In juli merken we dat het mos op het dak de pannen serieus aantast. 

Als we contact opnemen met de leverancier, krijgen we te horen dat ze 0 jaar garantie geven op betonpannen en 10 jaar op productiefouten.

Wat is de garantietermijn voor betonpannen?

Alvast bedankt voor de feedback!

Alle reacties

Patrico
64 thumb_up 677 comment
2 maanden geleden

Betonpannen zijn goedkoop maar verouderen sneller dan kleipannen. Dus het uitzicht wordt lelijker en dat merk je na een 15 tal jaren, kan dus ongeveer kloppen met je datum van 2006.Sommige merken geven tot 30 jaar garantie maar dan op waterdicht- en vorstbestendigheid, niet op uitzicht.

Dat wist je uiteraard zelf ook al wel als je die kocht. Wat bedoel je juist met 'serieus' aantasten? Misschien eens een foto plaatsen?

Goedkoop = (meestal) duurkoop

Hugo C.
322 thumb_up 1960 comment Bouwer
2 maanden geleden

Ik vermoed dat mosbegroeiing niet onder de garantievoorwaarden valt tenzij men het expliciet vermeldt in zijn voorstelling en kenmerken van het product. 

Ontmossen met een passend product zal de enige oplossing zijn en nadien behandelen met een moswerend product (siliconiseren om de zoveel jaar?)

M_Rik
0 thumb_up 2 comment Bouwer
2 maanden geleden

Bedankt voor de reacties!

Ik post even een foto van een voorbeelding van aantasting na verwijdering van het mos.

kas
90 thumb_up 595 comment
2 maanden geleden

De schade is hier dus veroorzaakt door het gebruik van een produkt om mos te verwijderen en nu wil je de leverancier hiervoor verantwoordelijk stellen ?

Je hebt een paar problemen om dit waar te maken.

1 ) je hebt zelf de pannen aangekocht en zelf gelegd , leverancier heeft het produkt in goede orde geleverd en u hebt deze aanvaard. Voor de verdere verwerking ( het leggen volgens de kunst) zijn ze niet verantwoordelijk en kunnen ze ook niet verantwoordelijk gesteld worden.

2 ) U merkt mosaangroei maar de leverancier weigert voor mosaangroei de garantiebepalingen. Logisch want hij heeft enkel geleverd en niet geplaatst dus heeft hij geen enkele controle kunnen uitoefenen op de plaatsing van deze pannen. Indien wel had hij u bv kunnen waarschuwen dat de locatie veel kans gaf op mosaangroei  en had hij u een ander produkt kunnen voorstellen. Maar u hebt zelf uitgevoerd, dus had u zichzelf moeten informeren over dit fenomeen.

3 ) U gebruikt een produkt en de pannen zijn beschadigd. 

Is dit produkt  voorgestelt door de leverancier ? IS de werkmethode en het gebruik van dit produkt op de pannen door hen aan u uitgelegd ? En kunt u dit onomstotelijk bewijzen?

Ja , dan kun je het riskeren om hen in gebreke te stellen.

Nee, dan denk ik dat je zelf opdraait voor de herstelling.

Hugo C.
322 thumb_up 1960 comment Bouwer
2 maanden geleden

10 jaat waarborg op productiefouten bij bouwmaterialen lijkt mij al zeer ruim. Hier is de oorzaak van de schade eerder te wijten aan een gebrek aan onderhoud. Hetzelfde kon je tegenkomen met eterniet-leien. Vanaf dag 1 moet je die onderhouden om te voorkomen dat er mosbegroeiing is en vuil zich ophoopt. Een regelmatige behandeling (2-3 jaarlijks) met een impregneerproduct op basis van siliconen had veel schade voorkomen. Nu lijkt het te laat om nog iets te corrigeren.

Dus m.i. kan dit hoegenaamd niet ergens onder een waarborg vallen  zeker niet meer na 14 jaar. Het enige dat er overblijft is de dakpannen vervangen door nieuwe. De huidige pannen zijn al in een te slechte staat om deze te restaureren. Kies bij voorkeur pannen die minder gevoelig zijn voor mos en algen zoals geglazuurde of keramische modellen.

Patrico
64 thumb_up 677 comment
2 maanden geleden

Noem jij dat ontmost? Wie heeft dat gedaan en met welke producten?

M_Rik
0 thumb_up 2 comment Bouwer
2 maanden geleden

Dat is met de hand afgewreven. Dus ja, zelf gedaan in een droge periode. 

Ik vrees inderdaad dat we geen aanspraak kunnen maken op enige vorm van garantie. 

Bedankt allemaal voor de reacties!

Charel
556 thumb_up 2550 comment
2 maanden geleden

Sowieso, garantie of niet, mos of geen mos, onderhoud of niet, men mag het niet normaal vinden dat dakpannen na 14 jaar al zodanig beschadigd zijn ! Ze zijn gewoon aan het afbrokkelen !

Een auto heeft onderhoud nodig, bij een dakpan zou dat niet nodig mogen zijn.

Rommel !

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.