Forum

dakkonstruktie verstevigen van traditioneel naar spantendak door verplaatsen gordingen

grandscenicman
3 thumb_up 40 comment Verbouwer
#Dak · 5 jaren geleden

Mijn bestaand zadeldak 45° met pannen heeft 2 gordingen aan elke zijde van het huis( voor-achter ) en een nokbalk van 18x6 cm. De lengte van de gordingen is 5.15 meter , betreft een huis in de rij anno 1930 . Om de 1.85 meter is er nu een gording en de kepers zijn 8 cm hoog . Is het mogelijk om de tussengording weg te nemen en de bestaande gording onderaan te verzwaren naar bvb 225x75 of 300 x 100 én de middelste gording hoger te plaatsen zodat er een keperlengte/tussenafstand van de gordingen ontstaat van 3 meter ? Het is de bedoeling dat de huidige kepers vervangen worden door andere kepers van 185 x 38 mm . Er kan onder de onderste gording op 1.5 meter van de zijkant-gevel nog wel een extra steun gezet worden omdat er op die hoogte een gemetste muur staat die tot beneden doorloopt op de fundering . Als de tussengordingen lager komen dan komen deze in het zicht na afwerking en dat willen wij niet. MVG Danny

Alle reacties

grandscenicman
3 thumb_up 40 comment Verbouwer
5 jaren geleden

...........loopt hier blijkbaar niet over van de dakwerkers....

Ondertussen al een nieuw "plan" uitgetekend waar de asafstand van de gordingen +- 2.6 meter bedraagt en waarbij dan de 2 bovenste gordingen in het zicht komen op +- 2.3 meter hoogte....plafond kan dan 2.7 meter hoog  worden....

[IMG]http://i1058.photobucket.com/albums/t409/grandscenicman1970/IMG_20150118_001159_zpsac464026.jpg[/IMG]

....

Eluma
1 thumb_up 5 comment
5 jaren geleden

@grandscenicman Kan je de sls 185x38 niet laten doorlopen tot op de vloerbalk, ipv deze te laten stoppen aan de laagste gording die je in L-vorm wilt verstevigen? Deze gording ook meer naar binnen leggen dan. Bovenaan ziet er OK uit, alleen, je wilde toch geen gordingen zien?

grandscenicman
3 thumb_up 40 comment Verbouwer
5 jaren geleden

@Eluma : het is/was idd de bedoeling om geen enkele gording in het zicht te laten komen , echter om tot een zeer sterke constrktie te komen acht ik het toch beter dat er vanaf 2.3 m een gording is om zo zeker een stuk minder doorbuiging te bekomen.

@doorlopen van de spanten tot op de vloerbalk  : het betreft hier een oud huis en ik weet zelfs niet of er hier echt sprake is van een "vloerbalk" . ( of bedoel je gewoon de vloerbalken waarop mijn vloer ligt ? )

Wat wel kan is dat de spanten idd langer blijven door de onderste gording ( de winkelhaak ) +-10 cm meer naar binnen te zetten zodat de spanten idd ( bijna ) doorlopen tot het vloervlak .

Mogelijk krijg ik dan ook een iets grotere stijfheid van de spanten omdat ze dan bvb 60-90  cm meer doorlopen en er alzo een extra "driehoek" kan gemaakt worden zoals bovenaan.

Ik sprak net nog met een dakwerker ( toevallig iemand bezig in onze straat en de koe bij de hoorns vatten noemen ze dit ) en die zei me al iets van een extra driehoek te maken onderaan , eentje die dan rechtstreeks wordt vastgemaakt op de vloer én de balken waarop de vloer ligt natuurlijk .

Het plan om helemaal geen gordingen in het zicht te hebben lijkt alzo ook haalbaar maar ik heb die gordingen eens een keer getekend op de muur en we zien er eigenlijk geen storende factor in zo .

Het was oorspronkelijk de bedoeling om ons dak "gedeeltelijk" te vernieuwen omdat er +- 15 jaar geleden een nieuw onderdak + nieuwe pannen waren gelegd.....

echter na een deel weg te breken ( afbraak oude zolderkamer , schoorsteen gedeeltelijk weg enz....) kwamen we tot de vaststelling dat er wel enkele balken erg veel doorgebogen zijn en het feit dat er in meerdere balken memel zit/zat .

In onze oorspronkelijke offerte ging de aannemer geen gordingen vervangen , gingen ze het dak een beetje "liften" en gingen ze enkel tegen de oude kepers de nieuwe spanten bevestigen om een tussengording weg te kunnen nemen ( = nu op +- 1.8 meter hoogte ) ...

Na afbraak en vaststelling van oa memel en erge doorbuiging komen we tot de vaststelling dat we zelf de gordingen willen vernieuwen én dat we ook alle pannen van het dak gaan halen en de oude gordingen + kepers gaan verwijderen. ( ikzelf ben schrijnwerker maar leg geen daken oid )

Nu hebben we  liever dat de aannemer het volledige dak voor zijn rekening neemt ( uitgezonderd die nieuwe gordingen dus ) omdat dit toch een werkje is dat echt goed moet zijn om bvb verzekerd te zijn wanneer er bvb een lek is binnen de 10 jaar .....

Het voordeel van die spanten is dat er een deel op voorhand kan gedaan worden : ik ga speciaal op maat gelaste "sloffen" laten maken waar de nieuwe gordingen in passen als de oude constructie weg is .

De bovenkant van de gevel ( de 45° ) is namelijk in niet al te beste staat en als ik de sloffen bvb +- 65cm lang laat maken dan kan ik deze vastmaken met chemische lijm in de stenen die meer naar onder zitten in die muren . Zo kunnen de gordingen ook al niet verschuiven ( mochten ze gewoon in de muur komen zoals nu het geval is , dan wel )

Betreft een huis in de rij en zowel de linker- als de rechterbuur hebben een identiek dak .

Bedankt voor de reactie !

grandscenicman
3 thumb_up 40 comment Verbouwer
5 jaren geleden

Tenzij mijn aannemer volgende week met nog een alternatieve oplossing over de vloer komt , zal onze dakkonstruktie er gaan uitzien als op de laatste tekening.

Ik ben momenteel bezig met het uitmeten op ware grootte op de muur zelf en kom op een tussenafstand van 2.6 meter uit , wat ik zeker aanvaardbaar vind en waar ikzelf het volste vertrouwen in heb . Nu nog even afwachten welke tussenafstand de aannemer voorziet voor de spanten zelf , ik zou voor 30 cm gaan omdat enkele planken meer toch niet zo'n grote meerkost zijn ( +- 17€ / plank van 6 meter x 185 mm x 38 mm )

De lengte van de spanten boven de gordingen die op 2.3 meter zitten zou +- 1 meter zijn  en ik vraag me zelfs af of er dan nog een nokbalk nodig is...

vermits er een verbinding wordt gemaakt met de spanten onderling  . Dat vraag ik aan de aannemer en wederom : 1 balk meer of minder zal de zware kost niet zijn  .

Door  onder de versterkte gording ( winkelhaak ) nogmaals een verbinding te maken met de vloerbalken ( vastmaken op 2 vloerbalken is mogelijk , ik heb alle vloerbalken versterkt met nieuwe balken van 160 x 40 mm dmv vijzen en pu-lijm)   kan er weinig misgaan .

In 1 gedeelte van het dak ( kant tuin ) komen 2 velux-ramen , daarom liever om de 30 cm de spanten( = 338 mm asafstand )  , orgineel is dit nu 46 cm hart op hart .

grandscenicman
3 thumb_up 40 comment Verbouwer
5 jaren geleden

Gisteren (nogmaals) een gesprek gehad met onze aannemer....

Om ons dak zo goed als helemaal af te breken en opnieuw op te bouwen zou er een stevig prijskaartje bijkomen bovenop de vooropgestelde prijs......ik heb spijtig genoeg geen ezel.....

Volgens de aannemer is het helemaal niet nodig om deze extra kosten te doen omdat  :

- ons onderdak zeker niet slecht is

- de pannen ook nog in goede conditie zijn

- er wel degelijk een deel van het doorbuigen gaat weggehaald worden dmv de versterkte kepers ( 175à185 x 38 mm )

- het dak eens moet worden nagekeken aan de schouwen/nok ivm lood dat een beetje los zit en momenteel voor "lekken" zorgt omdat het dus niet goed ligt.....

- het bijna onmogelijk is om alles zo te coördineren dat wij alles afbreken en dat zij een dag later beginnen met opbouwen........het weer heb je niet in de hand en als die mannen net 2 van die werkjes heben zie ik dit wel in....

- de asafstanden van de kepers ( 45 à 46 cm ) zeker voldoende is om tot een stevig geheel te komen ......ondanks dat de aannemer de nokbalken toch hoger wil steken tot IN het plafond ( zie tek. 1  dacht ik ? )

 

Het is de bedoeling om de nieuwe gordingen ( 225 x 75 ) te steken alvorens de bestaande kepers gaan "gestut+beetje gelift" worden en tegelijk met het stutten gaan ze dan die brede kepers tussen de nieuwe gordingen plaatsen én bevestigen aan de bestaande kepers.

Door de kepernagels door te zagen , kunnen ze de bestaande kepers "liften" tot een bepaalde hoogte om het inzakken van het huidige dak een stuk te verminderen.

Als dan alle bestaande kepers gestut zijn , kan de middenste gording weggezaagd worden en kan er begonnen worden met het plaatsen van de nieuwe sterkere/bredere kepers.

Dit zal bij de middenste bestaande keper zo dicht mogelijk tot tegen het onderdak zijn , de buitenste nieuwe kepers zullen een deel wegblijven van het onderdak om alzo terug een min of meer rechte lijn te krijgen .

Voor het plaatsen van de nieuwe gordingen ga ik dus speciale sterke metalen platen op de muur bevestigen waarop stukken zijn gelast van +- 220  x 100 mm waar de nieuwe gordingsbalken kunnen inschuiven van BINNENUIT ( maw , de gording kan er in principe terug uitvallen als je ze niet vastmaakt ... ) . Als deze gordingen dan nog deels kunnen opgespannen worden , worden deze vastgezet dmv gaten in de opgelaste delen en draadstangen van m10 . ( 2 à 3 per kop , +- 75 mm van de kant/muur )

Voor de geïnteresseerden: kunnen jullie nog volgen ??

 

grandscenicman
3 thumb_up 40 comment Verbouwer
5 jaren geleden

Dit worden de ijzers die op de muur komen......is voorlopig een mal om te passen.....de contour voor de onderste balken is getekend op een stuk dat nog van maat wordt gemaakt ...

de plaat zal vermoedelijk 4 tot 6 mm dik worden en de ijzers erop 6 tot 10 mm....zal ik nog informeren bij de lasser.

nok :

[IMG]http://i1058.photobucket.com/albums/t409/grandscenicman1970/IMG_20150130_222706-800_zps7465555d.jpg[/IMG]

+

onderaan :

[IMG]http://i1058.photobucket.com/albums/t409/grandscenicman1970/IMG_20150130_222932-800_zps8a7fdd4a.jpg[/IMG]

De balken schuiven dus van binnenuit in de sleuven en worden dan lichtjes opgespannen dmv een klamp of een moer met bout die ik erop laat lassen.....

als de balken goed hangen , boor ik draadstangen door de ijzers en slijp ik de lipjes af van die bout-moer/steun/ klampsteun .

grandscenicman
3 thumb_up 40 comment Verbouwer
5 jaren geleden

Yes!!

Eindelijk onze vergunning !!

Heb naast goed nieuws ook minder goed nieuws......de aannemer zou pas vanaf 22 mei kunnen beginnen aan ons dak......

Is wel heel laat en nu denk ik eraan om naast de nieuwe gordingen ook de spanten te steken.....jaja ik weet dat dat niet makkelijk/easy gaat zijn maar ik kan rekenen op mijn collega-schrijnwerker en die heeft zijn huis volledig zelf gebouwd én het dak gestoken......

Voor de balken/gordingen heb ik al een prijs binnengekregen van 163€ voor 4 balken van 5.4 m en 2 van 4.2 meter.......ongeschaafd maar wel 225 x 75 . ( af te halen )

Geschaafd moet niet , ze moeten vooral sterk en recht zijn en met een bandschuurmachine en een groffe korrel kan ik wel een tamelijk vlak oppervlak schuren......daar waar dit nodig blijkt .

De muurplaten in ijzer zijn ze momenteel aan het maken ( 5 mm  dikke plaat en 10 mm voor de dragers (!!!).....vandaag reeds een aantal gaten geboord voor de draadstangen.....een dag heeft niet genoeg uur vind ik ( zeker als je bezig bent Smile )

Als ik een deal kan maken om de 2 velux-ramen vroeger te laten plaatsen , kunnen de kids in alle rust studeren .....nog ff afwachten dus .

grandscenicman
3 thumb_up 40 comment Verbouwer
5 jaren geleden

De balken zijn geleverd en reeds naar boven gebracht.....gelukkig was het droog en op iets minder dan een uurtje waren ze boven .

Nu is het vooral wachten op de aannemer.......die aanvankelijk niet echt "tevreden" was/is met de reeds gedane voorbereiding ivm de nieuwe balken.

Aangezien er over het steken van de nieuwe balken niets op papier stond , kan hij hiervoor dus geen serieuze meerkost voor aanrekenen .

Mondeling was overeengekomen dat het plaatsen van nieuwe balken ( al dan niet met ijzers versterkt zoals nu het geval is ) +- 4000€ extra ging kosten .....

( ging bekeken worden op het moment zelf ivm hoeveel extra werkuren er nodig waren voor dit "probleem" )  ,

echter doordat wij deze nu zelf voorzien hebben was er wat "discusie" ivm de totaalheid der werken.

Morgen komt de aannemer langs om definitief af te spreken ivm hoe en wat/wanneer .

Ik vind het vooral jammer dat ik nu nog minstens 4 maand moet wachten voor ik verder kan met de zolderkamer(s) , het is uiteindelijk de bedoeling om van onze zolder 2 kleinere kamers te maken voor de oudste kids.

 

Het oorspronkelijke plan was dat de aannemer zou werken op de bestaande gordingen , echter na deels af te breken ( bestaande zolderkamer gingen we zelf afbreken )

stelden we vast dat het niet veilig was om op de bestaande gordingen te werken. ( memel , erge doorbuiging , te zwakke bestaande gordingen )

Nu onze vergunning na meer dan een jaar extra eindelijk in orde is vind ik het dus erg sneu dat er nogmaals zo lang moet gewacht worden.......er zijn blijkbaar dus nog aannemers die erg veel werk hebben.

Ik hou jullie op de hoogte . :)

 

 

 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.