Forum

offerte - bestelling van Triple naar dubbel

matthiasvc56
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
#Buitenschrijnwerk · 4 maanden geleden

hallo,

Wij zijn bezig aan een nieuwbouw en nu zijn de ramen aan de beurt.

Onze architect stuurt een meetstaat uit en enkele leveranciers maken een prijsberekening.

op 12 juni 2019 ontvangen wij de offerte van een firma dit volgens de architect maar bovenaan staat er Triple glas. Maar op 22/10 gaan we op bezoek en worden er nog enkele wijzigingen geplaatst en krijgen we op 25 oktober 2019 een nieuwe offerte dit met inclusief Triple glas. 

Op 28 oktober krijgen we berekeningen van de constructeur SAPA waaruit blijkt wat de isolatiewaardes zijn en de profielen zijn. Dit is zeer standaard opgesteld maar de waardes komen overeen met de offerte. Onze EPB verslaggever zegt dat we onder een waarde van 1,5 moeten blijven als dit in orde is. Geen probleem.

op 1 november 2019 bevestegingen we deze offerte. We tekenen deze met beide partijen en op 4 november 2019 ontvangen we de bevestiging van hun en dit met de bedanking en de goede samenwerking.

20 maart 2020 vraagt onze aannemer naar de dorpels. Ze zijn volledig gesloten door de Corona. Telefonisch als mail verkeer niet beantwoordbaar. Architect wordt ingeschakeld, wij bellen en mailen nog constant.

Op 4 april 2020 gaan we naar hun privéadres om hun de vraag te stellen. ( consequentie was ruwbouw aannemer te stoppen)

We krijgen de maandag erop een mail met een standaard formulier zodat de ruwbouw aannemer verder kan maar dit was een utopie. 

Bij het bezoek krijgen we ook de vraag of we eventueel het kleur konden overmaken deze week. Sapa zou een prijs stijging doen van profielen. 

 Op 10 april 2020 ontvangen we een voorschot factuur omdat het kleur was beslist. In de offerte staat er dat de opmeting moet gebeuren en dan 30% voorschot wordt gevraagd. In de voorschot factuur zijn alle gegevens bovenaan nog altijd identiek.

Op 15 mei 2020 komen ze de ramen opmeten. In deze fase wordt ook genoteerd waar de elektriciteit wordt voorzien van de screens.

Op 18 mei 2020 krijgen we een aangepaste offerte waarbij het kleur van de screens is gekozen, waarbij ook de aansluiting wordt vermeld. Er staan al enkele malen dezelfde fouten in. De persoon die de opmeting deed wijzigingen maar kwamen nooit op de offerte terecht.

De enigste verandering was wel dat we van Triple naar dubbel glas gingen.

De firma zegt dat de waardes voor dubbel glas waren en niet triple glas. Kunnen wij dit ontdekken. De offerte staat bovenaan vermeld met Triple glas en dan waardes. 

In eerste instantie wouden ze een vliegenraam aan het schuifdeur cadeau geven. Dan hebben we hun voorstel gevraagd zonder opties maar dan kwamen we als financieel voordeel minder uit. Een korting van ongeveer 0,02%.

We hebben een mail opgesteld in samenspraak met architect. Waarbij de fout volledig bij ons wordt gelegd, dat wij dit maar moesten zien zowel de EPB verslaggever.

Zelf hebben we de keuze gemaakt op het Triple glas, de concurrentie was goedkoper met dubbel glas maar hier hadden we Triple glas.

Wat kunnen we doen? Dit is het mes op de keel zetten maar wij willen verder.

De offerte die getekend is volgens ons bindend. Klopt dit?

Matthias 

Alle reacties

Patrico
61 thumb_up 654 comment
4 maanden geleden

De offerte die getekend is, is bindend. Tenzij je later nog iets anders afgetekend hebt waardoor je de offerte hebt gewijzigd. Is de offerte het enige wat je getekend hebt?

Is er al iets geleverd of geplaatst?

matthiasvc56
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
4 maanden geleden

De details zijn gewijzigd. Bijvoorbeeld aansluiting van elektriciteit voor de screens en het kleur is bepaald.

Voor de andere zaken is er niets veranderd. Het enigste wat we veranderd hebben is in een bijkomende offerte gekomen.

De offerte is getekend en de voorschot factuur is ontvangen beide met vermelding van triple glas.

Hugo C.
317 thumb_up 1924 comment
4 maanden geleden

Dan is het volgens mij een heel eenvoudige zaak. De aannemer is verplicht te leveren wat hij heeft aangeboden. Wijs hem daarop. Staat er ook een begin en / of einddatum en/of periode op de ondertekende bestelling?

matthiasvc56
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
4 maanden geleden

De offerte is voorlopig. De versie nu met de details bij is het veranderd naar dubbel glas. Deze moet eerst getekend worden voor het wordt uitgevoerd. De offerte die wij getekend hebben staat 6-8 weken na bestelling maar niet afhankelijk van toeleveranciers, dit is ook zo beïnvloedbaar en niet te bewijzen.

het mes op de keel en met de rug tegen de muur.

ze willen het niet uitvoeren met triple glas.

Hugo C.
317 thumb_up 1924 comment
4 maanden geleden

Een offerte is altijd bindend voor zover je geen bijkomende essentiele voorwaarden stelt. Het lijkt mij in elk geval niet de ideale aannemer. Zeker als er al een voorschotfactuur is en betaald(?). Een offerte kan niet voorlopig zijn als alle prijsbepalende punten gekend zijn. En dan nog. Als er 3voudig glas op staat moet dat behoudn blijven. Het is logisch dat een offerte voorlopig is als bv de afmetingen van de ramen zijn bepaald geweest op plan en dat bij de opmeting belangrijke verschillen worden opgemeten. Dat verantwoordt een wijziging tov de offerte, dat is logisch. Maar een wijziging van drievoudig naar dubbel dat kan niet.

Stel de aannemer in gebreke per aangetekend schrijven. Eis dat inhoudelijk de bestelling wordt uitgevoerd zoals voorzien in de offerte met de voorschotfactuur. Dreig er mee om eventueel naar de rechtbank te stappen indien hij zijn verplichtingen niet nakomt.

matthiasvc56
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
4 maanden geleden

Het voordeel is dat de voorschot factuur nog niets is betaald.

Wij hebben al een minnelijke schikking gedaan naar hun naar een financiele compensatie.

Onze architect gaf mee dat dit zeer weinig  was voor het verschil.

Zij hebben hier direct Nee op geantwoord zonder enige tegenvoorstel maar alles ons de fout gegeven.

Wij kunnen naar de rechtbank gaan maar dan kunnen wij niet verder met de nieuwbouw, alles hangt af van de ramen eigenlijk. Als zij geen Triple glas willen leveren, kunnen we ook niet bij een andere persoon gaan. De kosten zijn ook hoog om een advocaat aan te stellen. De firma maakt daar hun sterkpunt van, zij weten ook dat we startende zijn.

Patrico
61 thumb_up 654 comment
4 maanden geleden

Waarom leggen ze de fout bij jullie?

Als er nog geen voorschot betaald is, is er dan geen optie dat jullie gewoon afspreken met hen om niet verder met te gaan met de getekende offerte en dan kunnen kiezen voor een andere leverancier. De relatie is toch verzuurd nu.

matthiasvc56
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
4 maanden geleden

Omdat wij aan de hand van de waardes moeten uithalen dat de berekening van dubbel glas was en niet voor triple glas.

We hopen dat ze hierin op in gaan maar we vrezen ervoor.

Wat als ze er niet op in gaan. Wat kunnen we dan doen.

Groeten,

Matthias 

Hugo C.
317 thumb_up 1924 comment
4 maanden geleden

U bedoelt waarschijnlijk de U-waarde van het glas. Welke waarden hadden zij opgegeven? Ug en Uf?

Men kan moeilijk van een fout spreken als men dit meerdere keren herhaald in een andere briefwisseling. In elk geval is dit een duidelijke misleiding van de klant. Heeft u nog offertes met drievoudige beglazing?

Maar opgelet, als de EPB-verslaggever spreekt van 1.5 dan is dit de U-waarde van het volledige venster, de profielen (schrijnwerk) en de beglazing. De beglazing mag maximaal een U-waarde hebben van 1.0.

Zijn de raamprofielen geschikt om drievoudige beglazing in te plaatsen?

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.