Forum

draai-kip raam

ChrisD
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
#Buitenschrijnwerk · 1 week geleden

Beste, een tijd geleden hebben we enkele ramen compleet laten vervangen door PVC ramen. Toen de aannemer het eerste raam in we woonkamer had vervangen, vond ik het echt prachtig en handig. Het raam is tot op de grond. We hadden een kip raam gevraagd, maar hij plaatste een draai-kip raam. Het was echt handig, omdat je via deze weg naar de zij-terras kon. Toen de aannemer echter het tweede raam kwam steken, enkele weken later, heeft hij een kleine vijf minuten gewerkt aan het eerste raam. Ikzelf was niet thuis op dit ogenblik. Toen ik thuis kwam, na het werk, merkte ik dat het eerste draai-kip raam was gewijzigd, en dat het enkel nog kon kippen. Toen ik uitleg vroeg aan de aannemer, zei hij dat ik me vergiste, en dat het nnoit een draai-kip raam was geweest, terwijl ik er zeker van ben, omdat ik er nog gebruik heb van gemaakt. Enfin, hij zei me ook dat ik enkel een kip raam had gevraagd en dat een aanpassing veel werk zou zijn en ons een dikken vijfhonderd euro zou kosten, terwijl hij er in amper enkele minuten de draaifunctie had verhinderd. Weet iendamd hoe ik van dit raam terug een draai-kip kan van maken, zoals eerst het geval was? Ik ben echter niet van plan om deze oplichter vijhonderd euro toe te stoppen om terug drie minuten werk te verichten ...

Alle reacties

Patrico
24 thumb_up 278 comment
1 week geleden

Het heeft te maken met de scharnieren maar ik laat het over aan een specialist die je wellicht meer kan vertellen hoe of wat.

Hugo C.
283 thumb_up 1484 comment
1 week geleden

De handgreep van het mechanisme is dat nog steeds naar beneden gericht in gesloten stand en naar omhoog gericht in kipstand. Horizontaal richting scharnieren zal waarschijnlijk in draaistand geweest zijn.

ChrisD
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
1 week geleden

In eerste instantie stond de handgreep naar beneden in sluitstand, in het midden om open te draaien en naar boven om te kippen. In enkele minuten, zonder de greep te wijzigen is de stand naar boven geëlimineerd en is de horizontale stand nu de kip stand. Hij heeft dit gefikst in maximum vijf minuten, zonder de klink te veranderen. Het raam kan nu enkel nog kippen. De vraagprijd om het te wijzigen, door het "vele" werk, zou mij vijfhonderd euro kosten exclusief BTW ... (ongeveer 600 euro incl. BTW)

Patrico
24 thumb_up 278 comment
1 week geleden

Stuur een mailtje naar de leverancier van je ramenboer.

Atoomn°13
1 thumb_up 17 comment
1 week geleden

Een draairaaim, is gewoon een paar (goedkope) scharnieren, enkele sluitpunten en een kruk, dewelke 'in een wip' gemonteerd zijn.

Een draaikipraam, is een (veel duurder) sluitsysteem/mechaniek met sluitpunten en een kruk, dewelke toch iets meer tijd vragen om te monteren.

Dus ja. Een draaikipraam kost meer dan een draairaam.

Enkele vraagjes:

Is dat raam een raam op het gelijkvloers?

Welke afmetingen heeft dit raam ?(ongeveer)

Kris M
478 thumb_up 2163 comment Andere particulier
1 week geleden

Tja.  Je hebt een kipraam besteld en dat dus gekregen.  Dat de plaatser de meerprijs wil vangen voor een (veel) duurder draai-kip systeem is begrijpbaar. Ofwel zoek je zelf uit of het draai-kip systeem er nog inzit en hoe je t kan heractiveren ofwel betaal je je ramenman om dit voor je te doen.

Hugo C.
283 thumb_up 1484 comment
1 week geleden

Kan je het merk van het sluitmechanisme aflezen. Soms bevindt zich op het vlakke deel van het sluitmechanisme ergens een stempeltje met logo en of merk o.a. Gu, maco, fuhr, Sobinco, Roto, Siegenia-Aubi, SI, Schlechtendahl, Hautau, Fapim, Notter, Si Hueck, Hartmann, Schüco, Alcoa, Wicona,Buva.

Kan de raamkruk enkel in die 2 posities geplaatst worden?

Met het raam in kiepstand zie je op de zijkant  thv de kruk een scharnierend klepje. Als je het verend klepje tegen het profiel drukt, kan je dan de raamkruk in 3 standen plaatsen ? 

ChrisD
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
1 week geleden

Ik kan helaas geen merknaam of producent vinden. Het raam is 1,30m. op 2,15m. En zoals iemand hier vroeg, uiteraard is het op het gelijkvloers. Als ik schrijf dat ik het reeds heb gebruikt om de terras te betreden, zal dit niet zijn vanop de eerste verdieping (hahaha). Trouwens als de aannemer een draai - kip plaatst in plaats van een gewoon kipraam, is dit niet mijn fout. 

Er moet wel ergens een kleine aanpassing zijn waardoor we het raam terug kunnen opendraaien, maar hoe?

Het is uiteraard geen echte goede service van de aannemer, als hij een fout maakt bij het bestellen, en dan zo te werk gaat. Hij zal hierdoor de andere 11 ramen niet hoeven te vervangen denk ik.

Enfin, we zoeken verder ...

ChrisD
0 thumb_up 6 comment Andere particulier
1 week geleden

In eerste instantie waren er drie standen, maar na zijn aanpassing is de middelste stand geëlimineerd, deze stand, waardoor het raam vroeger openging, doet nu niets meer. Naar beneden is gesloten, naar boven is openkippen.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.