Livios: Bouwen aan morgen


Reageer

Verwijderen bekistingshout voor montage drainage folie?

Paske
0 thumb_up 7 comment Bouwer
#Beton: fundering, kelder en welfsels · 6 maanden geleden

Hallo,

situatieschets : nieuwbouwwoning in opbouw, staat bijna water- en winddicht via SOD firma.
Alles is geplaatst zoals in lastenboek beschreven. 
Alleen is er één probleempje: open kopse voegen dienen vrij te blijven ter drainage en verluchting spouw.
Dit heeft als gevolg, dat oprit / terras 16 cm onder vloerpas komen te liggen.
Wat maakt, dat ik aan de garagepoort een plaatselijke verhoging zou moeten voorzien van een 10 a 14 cm, als ik net onder de open voegen blijf met m'n oprit. Dit lijkt nergens op, en overweeg dan ook om alles (oprit /terras) een 10 cm te verhogen. Omdat hierdoor de open kopse voegen verzonken komen te liggen, zou ik een harde drainage nopenfolie tegen de wand te plaatsen met afwerkingsplint. Evenwel zoals u op de foto kan zien, zijn de bekistingspanelen nog aanwezig, en kan hierdoor de noppenfolie niet mooi strak tegen de fundering geplaatst worden. Moet men deze bekisting verwijderen, en zo ja hoe?
Daar de ondernemer me reeds verteld had (voor ik dit "probleem" zag) dat men dit niet zo gemakkelijk kan verwijderen.
Of zijn er nog oplossingen om mijn probleem op te lossen of te milderen?
Zie foto en pdf 
Alvast bedankt.

kas
64 thumb_up 332 comment Andere professioneel
6 maanden geleden · Bedankje ontvangen

Wat een lulpraat.

Een noppenfolie is een hulpmiddeltje ( ik spreek express niet over een bricolagemiddel) om waterinsijpeling en capillair water tegen te gaan.

Je funderingskop wordt afgewerkt met een waterkering, daarboven worden 2 lagen zichtbaar metselwerk in gevelsteen uitgewerkt. Deze waterkering zorgt ervoor dat opstijgend vocht uit de bodem via je fundering NIET in de gevelsteen kan dringen.

Hierboven komt opnieuw een waterkering die in de spouwmuur een steen hoger uitkomt in de binnengevel. S- vorm. Deze waterkering zorgt voor transport van vocht naar buiten en voor ventilatie in de spouw muur. Vandaar de open stootvoegen die niet afgedekt mogen worden.

Wat jouw architect dus aanraad is om het vochttransport en luchtcircultaie via een noppenfolie te verkrijgen. Hij vergeet een ding via stabilisé en klinkers ( tegels kassei, noem maar op ) krijg je sowieso capillair vocht, vocht dat uit de ondergrond maar ook van hemelwater wordt aangezogen en als er maar wat zand in die noppenfolie komt, gaat er een waterbrug komen. Gevolg intrekkend vocht in de gevelsteen. 

Soms wordt enkel in de gevelsteen buitenblad een extra waterkering voorzien.

Stabilisé van 150 kg cement op 1 m³ rijnzand wordt aanzien als 25% waterdoorlatend. Vele verhardingsmaterialen die koud gestraat worden , (stotend tegen elkaar) wordt aanzien als NIET waterdoorlatend . Dit moet met voegen zijn van minstens 15% per vierkante meter bestrating.

Werk je met gesloten, ingewassen voegen, tegels bv dan is dit 0% waterdoorlatend.

Bijkomend , traphoogtes van meer dan 16 cm worden in een buitenopgeving als onaangenaam ervaren. Voor binnen tredes is een hoogte van 16-18 cm normaal.

Voor buiten wordt gemiddeld 14 cm aangenomen.

Schakel een architectexpert.