Forum

Voorbereiding buitenzwembad

LegrandB
0 thumb_up 0 comment Bouwer
#Zwembad en vijver · 1 jaar geleden

Hallo 

We zijn momenteel aan het bouwen en ik wou eens horen welke voorbereidingen we best treffen voor een buitenzwembad in een latere fase. Welke diameter van koudwateraansluiting (vullen zwembad, toilet, buitendouche) en welke kabel voor elektriciteit (pomp, filterinstallatie, verlichting, rolluik en 4 seizoenen warmtepomp)? Dienen we ook nog andere kabels of aansluitingen te voorzien? bv. UTP of dergelijke.

Voor ons is ook echt de diameter of type kabel van belang, want ik ben een leek.

Dankjewel!

Alle reacties

Hugo C.
306 thumb_up 1817 comment Bouwer
1 jaar geleden

Wij zijn ook gestart met de idee van een openluchtzwembad. Na bezoek aan bouwbeurzen kwam al vlug de idee om een overkapping te voorzien zodat ook in het voor- en najaar  het zwembad kon gebruikt worden. Door de aanslepende vergunningsproblemen rond de woning hadden we tijd om alles te laten evolueren. Uiteindelijk is het een veranda geworden met binnenzwembad, filter inclusief verwarming, een D-ventilatie en/ontvochtiging. Voor de volledigheid hebben we ook nog vloerverwarming geplaatst. Volgens ervaringsdeskundigen was dat de max in de winter. Daarnaast ook nog douche en toilet.

Dit ter inleiding.

Wat je zeker moet voorzien is een filterinstallatie met automatische dosering van chloor en zwavelzuur en automatische sturing van de filterpomp. 

Voor de vulling van het zwembad hebben we geen voorzieningen getroffen. Enkel een mengkraan waarop een darm kan aangesloten worden. Het zwembad moet regelmatig bijgevuld worden door de verdamping van het water. Het had beter geweest een vulleiding te voorzien. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat de drinkwatermaatschappij ook komt keuren (bij nieuwbouw), dus alles moet volgens de regels gebeuren. Een zwembad met chloor e.d. wordt gelijkgeschakeld met een chemisch bedrijf zoals Bayer, BASF ...

Een rolluik is ook wenselijk. Zeker bij openluchtzwembaden om vuil en ongedierte op te vangen. Bij openlucht kan je ook kiezen voor een rolluik met recuperatie van zonnewarmte. In gesloten toestand wordt het zwembadwater (een beetje) opgewarmd door de zon. Een isolerend  rolluik belet ook het afkoelen van het zwembadwater tijden de nacht.

De filterpomp is wel de zwaarste verbruiker, maar bestaat zowel in enkelfasige als driefasige uitvoering.

Wil je het zwembad milieuvriendelijk opwarmen met de zon dan zijn er ook rubberen zonnematten (zwart) die op het dak van een blokhut of pool house geplaatst worden. Het zwembadwater wordt door de filterpomp door de matten gestuurd. Zelfs bij een zwakke zon heeft men vlug 30° op het dak.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.