Forum

Vergunning zwembad

veerleverbanck
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
#Zwembad en vijver · 2 jaren geleden

In 2006 kregen wij een bouwvergunning voor het verbouwen van een pand tot praktijkruimte met wellness. Daarbij was ook een zwemvijver voorzien. Na anderhalf jaar beslisten we om de zwemvijver om te bouwen tot zwembad waarbij de constructie in principe dezelfde bleef (nieuwe liner er in + opbouwrolluik). De afmetingen zijn 9m x 4m.

Ons pand staat nu te koop en de notaris vraagt of we een bouwvergunning hebben voor het zwembad. We hebben enkel een vergunning voor de zwemvijver.

Is dat een probleem?

Alle reacties

HugoCo
44 thumb_up 240 comment
2 jaren geleden

Zwembad of zwemvijver wat zit in het woord dat voor Stedenbouw van belang is. Een zwemvijver zou toegelaten zijn, een zwembad niet? Functioneel blijft het iets om in te zwemmen en is het gevuld met water. Hetzelfde met een veranda, de ene maakt er een orangerie van, de andere een speelruimte voor de kinderen of een uitbreiding op de keuken of living.

Ik zou voor de bouwvergunning gewoon verwijzen naar de verkregen bouwvergunning in 2006. Hoe iets functioneel wordt ingevuld is niet van belang zolang  de basisfunctie behouden blijft (in dit geval zwemmen).  

kas
81 thumb_up 518 comment
2 jaren geleden

Hier stellen dat een zwembad hetzelfde is als een zwemvijver is kort door de bocht.

Zwembaden hebben op het milieu een zwaardere impact dan een zwemvijver. Bv de overloop van een zwembad moet op afvalwaters geloosd worden , deze van een zwemvijver mag op hemelwaterworden aangesloten. Een zwemvijver is met een biologische filtering en gebruik makend van waterplanten. Zwembad is met chemische filtering enof hulpstoffen en heeft organisch dood water. 

Zwembaden hebben daarenboven bijkomende constructies die vergund moeten zijn, een zwemvijver meestal niet. 

Zwembaden is zuiver en alleen zwemmen.

Zwemvijvers is zwemmen tussen planten en vissen .

Je kan wel horen of de notaris akkoord is met de bouwvergunning voor een zwemvijver maar je zal zelf moeten uitmaken wat je hebt gedaan met de overlopen, bijkomende constructies. Met wat geluk aanvaard hij deze gedachtengang. Kan natuurlijk dat de koper daarna te horen krijgt dat het zwembad toch niet vergund is en zit jij met de gebakken peren. 

Mijn advies regelt dit eerst officieel en verkoop dan je huis. Als gemeente/ stedebouw zegt dat bouwaanvraag van 2006 in orde is en dit heb je schriftelijk dan zit je safe.

Ik denk dat Hugoco vergeet dat een invulling wel van belang is : v. je maakt zomaar niet zonder goedkeuring van een éénsgezinswoning een appartementswoning. 

HugoCo
44 thumb_up 240 comment
2 jaren geleden

Voor de zekerheid kan je inderdaad op Stedenbouw eens informeren. Voor hun telt de ruimtelijke ordening en daar zie ik weinig verschil (behalve de aanwezigheid van planten, vissen en kikkers). Wat betreft aanvoer en afvoer van water voor het zwembad moeten de reglementen van de drinkwatermaatschappij en rioleringen gevolgd worden, maar daar heeft Stedenbouw geen zeg over.

Wat misschien wel moet vermeld worden in de verkoopacte is de huidige bestemming van de onroerende goederen: een deel is zuiver privé, terwijl een ander deel van de woning en de zwemvijver voor beroepsdoeleinden waren bestemd.

veerleverbanck
0 thumb_up 1 comment Verbouwer
2 jaren geleden

Dank voor de antwoorden! Heb ondertussen inderdaad schriftelijke bevestiging gekregen van stedebouw dat alles in orde is.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.