Forum

Plaatsing betontegels op zand rond natte zone buiten

Jannejan
0 thumb_up 0 comment Andere particulier
#Zwembad en vijver · 1 jaar geleden

Rond ons zwembad werden betontegels 60x60 in gemiddeld (25cm aan rand en 5cm tegen bad) 12cm mengsel zand en beton gelegd. Onderaan ook nog eens 50cm aangedamde zand op een laag steenpuin aangedamd. 
De tegels worden vaak en constant nat.
We krijgen kleine verzakkingen. Was deze werkwijze conform de technische richtlijnen?
Wat hadden we anders beter gedaan?

Alle reacties

kas
81 thumb_up 518 comment
1 jaar geleden

Belangrijk in deze vraag is de opbouw en de aanvulling van eht zwembad.

Als het bad 1.60 meter diep is, uitgraving 1.85 dan moet de aanvulling rondom het bad in lagen van maximum 30 cm gebeuren. Elke laag dient apart met een trilstamper aangedamd te worden. Aanvulling gebeurt met grond/zavel dat vrij is van organisch materiaal of met stabilisé van 150 kg cement op 1 m³ rijnzand. Onderaan de bodemplaat moet een ringdrainage voorzien zijn om waterdruk van hemelwater enof grondwater op te vangen en af te voeren. 

Steenpuin als aanvulling is not done. Door de invloed van vorst en water en dooi kan dit zijn sterkte verliezen en verpulveren.  Aanvulling met beton of tegels leggen op een betonplaat is nefast. Tegels komen los door het bevriezen van de mortel /voegsel.

Op zich is de fundering voor de tegels in orde, tenminste als je met zand stabilisé bedoelt. Je ondergrond is waarschijnlijk onvoldoende verdicht na uitgraving en opvulling. 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.