Forum

Geluidshinder door warmtepomp zwembad buren

Geluidsoverlast
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
#Zwembad en vijver · 6 jaren geleden

Beste Onze buren plaatsten een warmtepomp op de scheiding. Op hun perceel staat net naast de pomp een grote houten poolhouse. Hierdoor katapulteert al het geluid naar onze zijde met als gevolg: het gebrom is erg storend in de tuin en op de eerste verdieping binnen. We willen een tuinafscheiding maken die het geluid wegneemt. Ik las dat je best met massa werkt en voor een afgesloten, voldoende groot geheel moet zorgen. Mijn vraag: uit welk materiaal maak of laat je zo'n afscheiding best maken? Er bestaan kokosschermen en muren opgebouwd met bloembakken en gevuld met teelaarde. Graag advies naar de beste keuze qua materiaal. Bedankt voor het antwoord op onze H U L P vraag!

Alle reacties

Kris M
491 thumb_up 2309 comment Andere particulier
6 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Die warmtepomp mag niet op de perseelsgrens staan. Als de poolhouse gebouwd is met vrijstelling van bouwvergunning moet ook 3 meter afstand gehouden worden. Buur aanspreken om warmtepomp te verplaatsen met respectering van de 3 meter (en dat je dan niet moeilijk gaat doen over het te dicht op de perseelsgrens gebouwde poolhouse indien niet vergund) Kan de buur vlot de warmtepomp op een voor u gunstige plaats plaatsen? Die brom wegkrijgen wordt moeilijk. Dikke zware muur nodig en resultaat niet gegarandeerd. Staat de warmtepomp op deftige silentblocks? Hoe breed is de buur zijn tuin eigenlijk? Gesloten bebouwing? Als t niet goedschiks gaat zal je moeten procederen maar als je goed overeenkomt met de buur dan ligt dit natuurlijk moeilijk...

Kris M
491 thumb_up 2309 comment Andere particulier
6 jaren geleden · Bedankje ontvangen

Ik meen te interpreteren dat het gieten van een sokkel om de warmtepomp te plaatsen vergunningsplichtig is indien dit op minder dan 3 meter van de perseelsgrens gebeurt. Voorts moet de lawaaihinder beperkt blijven tot 35 db (en dat is echt niet veel) Probleem in dit landje is dat het niet evident is om gelijk te krijgen als de tegenpartij "dwars" ligt.

Geluidsoverlast
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
6 jaren geleden

Bedankt Kris. Ik ga bekijken wat de wettelijke eisen zijn rond de vergunning van een warmtepomp op lucht en de sokkel. Geluidsniveau van 35db is echt weinig. Daar zit het beslist over. Weet je misschien waar je dit juridisch kan bevragen of lezen? Hartelijke groet

Kris M
491 thumb_up 2309 comment Andere particulier
6 jaren geleden

http://www.livios.be/nl/bouwfasen/techniek/hernieuwbare-energie/warmtepompen/vraag/20197/hoe-lawaaihinder-warmtepomp-aanklagen/ Het toegelaten geluidsniveau wordt mee bepaald door het gemiddelde achtergrondgeluid. Geluid in geregionaliseerde materie en dus zou eens moeten nagekeken worden wat Vlaanderen voorschrijft. Mogelijks vind je ook in de stedebouwkundige voorschriften van je gemeente/stad info. Googel eens.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Relevante vragen