Forum

Dorpel, Ytong en constructie plaatsen luxe tuinberging

Lance
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
#Veranda en bijgebouwen · 1 jaar geleden

Ik ga een berging bouwen van 7m x 3m verdeeld met 1 binnenmuur.
Er komt één deur in ALU en één draai/kip raam tot op de grond dat dienst doet als 2de deur maar ook als raam. (beiden voorzien van een dorpel in blauwe hardsteen)

De betonplaat is al gegoten vorig jaar. Maar om echt waterpas te kunnen werken had ik gedacht om éérst een ytong steen te metselen van 60 x 9 x 20 cm (l x b x h). Daarop een waterkering en daarop de houten constructie in SLS balken van 89 x 38 mm (vandaar de ytong van 90 mm dik).

De bedoeling is ook dat de vloer wordt geïsoleerd volgens een klassieke vloeropbouw. In dat opzicht leek mij een ytong ook zeker geschikt, je hebt dan 20cm vloeropbouw ongeveer.

Mijn vraag:

Indien de dorpels in blauwe hardsteen worden geplaatst, waarop worden deze geplaatst? Op ytong? Laat ik ruimte open op de betonplaat waarop geen ytong gemetseld wordt voor de deuropeningen? Hoe zit dat precies?

Alle reacties

Nick 61
127 thumb_up 711 comment
1 jaar geleden

Ytong blokken van 9 cm bestaan helaas niet ofwel 7 cm ofwel 10 cm. Het lijkt me geen goed idee om dit soort blokken in de grond te plaatsen daar deze nogal poreus zijn en veel water kunnen opslorpen , beter dat je een volle betonblok van 9 of 14 cm neemt deze dan tegen vocht behandeld . Ook voor de bevestiging van je houtconstructie is het beter dat je een stevige ondergrond hebt en dit is twijfelachtig bij een Ytongblok. Je kan dan tegen de binnenkant van de betonblokken indien je dit wenst een isolatieplaat aanbrengen. Op de plaats waar het venster en de deur komen slijp je een 7 tal cm van de blokken zo heb je plaats om naderhand de blauwe steen te plaatsen

Lance
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
1 jaar geleden

De betonplaat ligt +/ - 5 cm boven het grasniveau. Daarop komen dan de betonblokken. Deze behandel ik tegen vocht. Zowel binnenkant als buitenkant? Daarop een waterkering en het hout bevestigen met slagpluggen in de betonstenen? Is het ook nodig om de houten constructie te verankeren met chemisch anker op de hoeken en op de plaatsen met een deur opening? (Dus verankering in de beton dwars door de betonsteen)?

Isolatie zou tussen de spouwen gebeuren. De vloeropbouw gebeurt dan rechtstreeks op de betonplaat met een uitvullingschape, isolatie en afwerkingschape + lijm + vloer? Dat deel ga ik laten uitbesteden, maar ik moet wel zeker zijn dat ik de basis juist heb uitgevoerd om geen vocht te hebben binnen.

Bedankt.

Nick 61
127 thumb_up 711 comment
11 maanden geleden

De blokken langs buiten goed tegen vocht behandelen is voldoende. De verankering zou ik ook door de blokken tot ruim in de betonplaat maken , de betonplaat heeft meer trekkracht dan de blokken apart. Slagpluggen zou ik niet gebruiken, alleen draadstangen die tot in de betoplaat zitten. 

Lance
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
11 maanden geleden

Als je een waterkeringsfolie plaatst tussen de betonblok en de houten constructie en je werkt met draadstangen om te verankeren, hoe zorg je ervoor daar daar geen vocht in doorkomt? Want je boort door je waterkeringsfolie toch?

Nick 61
127 thumb_up 711 comment
11 maanden geleden

Normaal wordt er een produkt bij het beton gedaan in de centrale zodat deze waterdicht is na het storten, als na het metsen van de blokken, deze op hun beurt waterwerend behandelt worden is er zeer weinig kans dat er nog vocht via de draadstangen en de waterkering aan het hout geraakt, indien je toch twijfelt kan je na het boren ,chemisch anker en het plaatsen van de draadstangen overwegen om de betonblok rond de draadstangen met een vloeistof te injecteren tegen optrekkend vocht .

Lance
0 thumb_up 3 comment Andere particulier
11 maanden geleden

Ik heb de betonleverancier gecontacteerd maar er is geen speciaal product in de beton bijgevoegd die de plaat waterdicht zou maken, echter als het goed gedaan is zou ze mogelijks wel waterdicht kunnen zijn.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.