Forum

Afstand van leibomen tov perceelsgrens

blllb
0 thumb_up 0 comment Bouwer
#Tuinafsluiting · 9 maanden geleden

we zouden ons terrein wensen af te sluiten met leibomen.  we zijn echter niet zeker voor de te gebruiken afstand.  in het veldwetboek staat er een minimale afstand van 2meter voor hoogstammige bomen. voor leilinden staat er maar 1 specifieke vermelding: ze mogen tegen een gemeenschappelijke muur geplaatst worden.  er is echter geen muur.  mogen we ze dan alsnog dichter dan 2 meter tegen de perceelsgrens plaatsen?  we zouden gebruik maken van een 4 meter hoog houten geraamte.

Alle reacties

Patrico
56 thumb_up 588 comment
8 maanden geleden

Dat van die muur gaat over fruitbomen.

Zij moeten op minstens 2 meter van de perceelsgrens geplant worden. Waarom vraag je aan je buur niet of hij er probleem mee zou hebben als je ze korter zet (en laat hem dit tekenen)?

StaalBouw
28 thumb_up 197 comment
8 maanden geleden

U kan dit beter schriftelijk navragen bij uw lokale stedenbouwkundige dienst. Leibomen en de wettelijke afstand tot de perceelsgrens zijn al meermaals voer tot (juridische) discussie geweest en regelgeving kan verschillen van gemeente tot gemeente. In Mechelen bijvoorbeeld is dit opgenomen in artikel 65 uit de stedenbouwkundige verordening:

  • "Het plaatsen van knotbomen of knotbomenrijen op minder dan 2 m van de perceelsgrens wordt beschouwd als een vast en erkend gebruik. Knotbomen kunnen heraangeplant worden op minder dan 2 m van de perceelsgrens. De bepaling van de afstand tot de perceelsgrens is afhankelijk van het lokale gebruik.
  • Het plaatsen van leibomen op minder dan 2 m van de perceelsgrens wordt beschouwd als een vast en erkend gebruik. Leibomen kunnen heraangeplant worden op minder dan 2 m van de perceelsgrens en op minimum 0,75 m van de perceelsgrens.
  • Fruitbomen van welke soort ook mogen als leibomen, aan elke kant van de muur tussen twee erven, geplant worden zonder dat een afstand in acht wordt genomen. Is die muur niet gemeen, dan heeft alleen de eigenaar het recht hem als steun voor zijn leibomen te gebruiken."

Voor het bepalen van al dan niet hoogstam wordt in verschillende gemeentes ook gekeken naar de stamomtrek op 1 meter hoogte, in tegenstelling tot de bepalingen in het Veldwetboek.

Vermoedelijk wordt u verplicht om 2 meter van de perceelsgrens te blijven wegens het 4 meter hoge raamwerk.

StaalBouw
28 thumb_up 197 comment
6 maanden geleden

Onlangs werd het wetsvoorstel goedgekeurd m.b.t. invoeging van Boek 3 - "Goederen" in het Burgerlijk Wetboek.

Het kan nog enige tijd duren vooraleer dit effectief in werking zal treden maar best toch al rekening mee houden, met name Art. 3.133 (vroeger art. 3.148). Afstanden van beplantingen

"https://www.dekamer.be/FLWB/PDF/55/0173/55K0173009.pdf"

(kopier & plak tekst van bovenstaande link in jouw browser)

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.