Forum

Alle reacties

Kris M
476 thumb_up 2117 comment
6 maanden geleden

Door telkens weer opnieuw op het juiste moment te sproeien en de vogels die die vergiftigde motten opeten ook te offeren.  Er is maar een juiste aktie die k zelf ook al enkele jaren geleden met “pijn in t hart” genomen heb en dat is alle buxus wegdoen.

Charel
510 thumb_up 2192 comment
6 maanden geleden

Ik vrees dat Kris gelijk heeft.

Buxus is trouwens niet onmisbaar, er zijn alternatieven zat !

kas
67 thumb_up 359 comment
6 maanden geleden

Toch even een nuance want bovenstaande mening is nogal kort door de bocht.

Na 5 jaar geteisterd door de buxusmot wordt er eindelijk gemerkt dat bepaalde mezensoorten de larve beginnen op te eten.

Bespuiting werken 100% op natuurlijke wijze en zijn enerzijds lokdozen voor de mannelijke vlinders en anderzijds een produkt dat werkt met aaltjes die de larve aantast. 

Er is een groot biologisch verschil tussen insecten ( en de larven hiervan) en vogels. Zomaar graduit verklaren dat de vogels bij bespuiting worden opgeofferd is nogal kortzichtig en toont dat er geen kennis is van de spuit produkten. Dit kan enkel gebeuren met spuitprodukten die NIET werken op insecten maar wel op vogels . Een gedegen produktkennis is daarom noodzakelijk en bespuitingen die efficient en doeldreffend zijn  kunnen dus enkel uitgevoerd worden door personen die beschikken over de nodige kennis en erkentenis zoals het fytolicentielabel.

Lees even voor meer info op

 https://www.bouwinfo.be/forum/tuin/rondom-het-huis/buxusmot-alarm

https://www.bouwinfo.be/forum/tuin/rondom-het-huis/buxusmot-grrrrrr

Charel
510 thumb_up 2192 comment
6 maanden geleden

Dat de mezen de rupsen van de buxusmot beginnen te vinden en te lusten is goed nieuws.

Maar wel een reden te meer om buxus zeker niet met gif te besproeien want wat men er ook over zegt: er blijken de laatste tijd massaal veel meer mezennesten vol dode meesjes voor te komen dan vroeger.

Velt is daarom een actie begonnen om zo veel mogelijk dode meesjes in te zamelen zodat men kan onderzoeken wat die abnormale sterfte veroorzaakt. Op dit moment vermoed men dat het te maken heeft met de bestrijding van de buxusmot.

Volgens  mij moet je ofwel die buxus vergeten, ofwel wat geduld oefenen tot de natuur een antwoord zal gevonden hebben. Meesjes die de rupsen beginnen eten is zo 'n antwoord van de natuur, laat ons dat niet tegenwerken.

Kris M
476 thumb_up 2117 comment
6 maanden geleden

Op de onzin die Kas uitkraamt heb ik geeeeeeen weerwoorden.  Buxus moet weg.  Zo simpel is het.

kas
67 thumb_up 359 comment
6 maanden geleden

Dank je,

maar misschien geloof je dan wel het proefstation van de sierteelt die continu de evolutie opvolgt van de buxusmot ( en andere schadelijke insecten, ziekten en schimmels) 

Iemand die zegt dat een phytoprodukt alles dood, zowel insecten als vogels heeft geen enkele kennis van phytoprodukten  en doe alleen maar aan stemmingsmakerij. 

Spijtig dat , weerom, een andere inzicht en of mening hier genadeloos moet worden afgekraakt door zogenaamde anciens met de naam van deskundige te zijn omdat ze veel antwoorden geven. 

Met de opmerking van charel kan je tenminste mee verder. 

Kris M
476 thumb_up 2117 comment
6 maanden geleden

Ik ben geen expert maar heb wel een dosis gezond verstand.  Zonder verdelgingsmiddelen ligt de wereld idd op haar gat maar gebruik het aub niet voor verdelgingen waar niemand beter van wordt.  Hier moet imho de buxus geofferd worden.

PS. Een draad op bouwinfo.be zou k nu niet echt als referentie durven gebruiken.  Als ondanks miljoenenlobbying toch producten uit particuliere handen gehaald worden dan ruik je toch dat er iets wel goed mis is.  

kas
67 thumb_up 359 comment
6 maanden geleden

Klopt , bouwinfo is dan ook niet als referentie opgegeven maar eerder omdat daar de problematiek al uitvoerig aan bod is gekomen met voor- en tegenstanders 

Maar dan negeer je wel proefstation voor sierteelt in destelbergen . 

Trouwens in die topics op bouwinfo worden door verschillende professioneleen wel produkten naar voren gebracht die enkel en uitsluitend werken op de larve van de buxusmot. Maar ja dat zijn waarschijnlek wel experten en ik lees dat er bij zijn met een licentie voor het gebruik van pesticide.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.