Forum

Alle reacties

vloerder jp
74 thumb_up 287 comment
3 jaren geleden

Keramische tegels en natuursteen kunnen niet verlijmd worden op stabilisé, maar wel op chape.  Onder die chape ligt een drainerende opbouw van betonpuin.  Natuursteen kan ook op traditionele wijze geplaatst worden, waarbij op de betonpuin een laag stabilisé met daarop een laag legspecie wordt aangebracht, waarin de tegels worden vastgeklopt. Zowel de chape als de stabilisé kunnen water opnemen en aan het betonpuin afgeven.

jp 

antoinne
1 thumb_up 23 comment Andere particulier
3 jaren geleden

@jp, wat is de feitelijke reden dat natuursteen niet kan verlijmd worden op stabilisé maar wel op chape? Bedankt voor info!

Charel
547 thumb_up 2469 comment
3 jaren geleden

Iemand die hier een antwoord op heeft aub?

Als je wat dan ook lijmt op stabilisé dan trek je dat er gemakkelijk af samen met het bovenste laagje van de stabilisé dat uit relatief losse zandkorrels bestaat. De lijm kan dan wel stevig zijn maar niet de hechting van de zandkorrels aan elkaar.

Als je daarentegen iets lijmt op een vast en hard oppervlak, waar bijvoorbeeld bij chape de zandkorrels wel stevig aan elkaar vast zitten, dan trek je dat niet mee los.

Het heeft dus te  maken met de lossere struktuur van stabilisé ten opzichte van die van chape.

vloerder jp
74 thumb_up 287 comment
3 jaren geleden

@charel  heeft dat perfect beschreven.  

Op stabilisé kan je wél natuursrteen plaatsen, maar niet met lijm.  Het kan met 2 technieken.  1.  De stabilisé los aanbrengen op de ondergrond - legspecie zand/cement, verrijkt met lijm - de natuursteen inkloppen : alles in 1 beweging en terzelfdertijd.  Dat is de traditionele methode.  2. De stabilisé vooraf aanbrengen, aantrillen en laten verharden - goed borstelen of stofzuigen naargelang de plaatsing vordert  - de natuursteen plaatsen met een sterk verrijkte legspecie. 

Probleem : bij het inkloppen van een natuursteen wordt verwacht dat de tegel zo goed mogelijk hecht, zowel aan de stabilisé als aan de legspecie zonder holle plekken onder de tegel.  Als je daarvoor te hard moet kloppen, dan zal het water uit de legspecie naar boven komen - dat water vormt nu een laag tussen de legspecie en de natuursteen =  geen goede hechting meer aan de natuursteen.  Dat water migreert deels naar de ondergrond, maar ook deels in de natuursteen zelf .  Resultaat : de natuursteen hecht niet goed meer en kan mogelijks verkleuren tot zelfs afschilferingen vertonen.

jp     

antoinne
1 thumb_up 23 comment Andere particulier
3 jaren geleden

@ vloerder jp, bedoel je misschien met verrijkt een gewone legspecie met daarbij de lijm van een lijmfabricant? 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.