Forum

Ondanks een afwatering van 1 cm per lm blijft er water op de keramische tegels staan.

Marcel Diels
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
#Tuinaanleg en -onderhoud · 11 maanden geleden

Wij hebben een zwevend terras met keramische tegels van 60 x 60 cm.  Er is eenb afwatering voorzien van 1 cm per lm en toch blijft er na een regenbui een plas staan op elke tegel, maw het water loopt niet over de rand. (zie foto's in bijlage)

Volgens de leverancier is dit een normaal fenomeen van een keramische tegel, omdat er een oppervlaktespanning ontstaat door contact tussen vloeibare en vaste stoffen.  Vrijwel elke vloeistof die in de buurt van een aflopende rand komt, zou een glijweerstand ondergaan naar beneden.  Dus dit fenomeen creëert een kleine plas.  Het is dus vanwege de weerstand aan de treksterkte en de eigenheid van een keramische tegel dt het water op elke tegel achterblijft, zelfs als de ondergrond hellend is.

Ik heb de leverancier laten weten dat ik hiermee niet akkoord kan gaan.  Die "kleine plas" blijkt een halve tegel te zijn.  Als dat fenomeen eigen is aan deze keramische tegel dan is dat een slechte tegel en had die niet verkocht mogen worden als tegel voor een buitenterras.

Heeft iemand toevallig dezelfe ervaring of heeft iemand hierover een professionele mening ?

Alvast bedankt vor jullie reactie.

Alle reacties

Hugo C.
318 thumb_up 1932 comment
11 maanden geleden

Op het eerste zicht lijkt het een vrij vlakke tegel. Is die wel geschikt voor buiten? Keramische tegels voor buiten  hebben over het algemeen een licht ruw oppervlak om uitglijden te vermeden. Ook het oppervlak is lichtjes oneffen. Hierdoor word vermeden dat zich juist plassen vormen zoals u ondervindt.  Op de foto is zo te zien het voegwerk nog niet uitgevoerd, dus aan een slordige uitvoering bij het aansluiten op de aanliggende tegels kan het niet zijn. Ik heb enkele jaren terug een keramische tegel (voor binnen) gekocht waar na plaatsing een gedeeltelijke, steeds de verkopende,  structuurwijziging van het oppervlak merkbaar was bij een bepaalde lichtinval. In de toonzaal was dit hoegenaamd niet te zien. Het antwoord was toen dat je ook altijd de betaalde prijs daarbij in overweging moet nemen (En daar hadden ze wel een punt).

Dus eens nagaan in hoeverre de tegel echt geschikt is voor buiten in open lucht en of je geen betere keuze had kunnen maken. Dan is er natuurlijk de verantwoordelijkheid van de verkoper die u misschien onvoldoende heeft ingelicht over de geschiktheid.

Maar ik vermoed dat het allemaal wat vijgen na Pasen zijn. De tegel is gekocht, geleverd en geplaatst en laat weinig alternatieven toe dan uitbreken en een meer geschikte tegel kiezen die aan uw bezwaren tegemoet komt.

kas
90 thumb_up 587 comment
11 maanden geleden

Het klopt dat bij een gladde afwerking van een tegel, of het nu natuursteen of keramische of gebakken tegel is , speelt geen rol, er oppervlaktespanning kan optreden bij water. Je ziet duidelijk dat alle plassen in de zelfde richting staan, namelijk naar de laagste kant toe van de tegel. 

Dit fenomeen zie je ook duidelijk als je water morst, de druppel op een plaat heeft de vorm van een brood. Beetje opbollend. 

Om dit als een gebrek te aanzien , geef ik je zeer weinig tot geen kans voor de rechtbank. De kwaliteit van de tegel is voor dit fenomeen niet van belang. 

Je kan wel deze oppervlaktespanning van vloeistoffen 'breken ' door een licht opgeruwde tegel te nemen, maar dan kamp je weer met andere problemen zoals bv mosvorming.

Dit komt zowel voor bij binnen als buitentegels... enkel bij binnentegels zal je dit voor hebben als je water morst. Staat dan ook wat bol. 

Marcel Diels
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
11 maanden geleden

Beste Hugo,

De tegel is in ieder geval gekocht in een gespecialiseerde zaak en is verkocht als een buitentegel, is 2 cm dik en is en heeft een reliëf. Gevoegd zal er niet worden want dit is een zwevend terras. 

De prijs van de tegel situeert zich ergens halverwege tussen de goedkoopste en duurdere. Dan mag je toch een tegel verwachten die geschikt is waarvoor je hem gekocht hebt.

Geluk met een ongeluk is dat de tegels op steunpoten liggen en maar op te rapen zijn.  

Toch bedankt voor je reactie.

kas
90 thumb_up 587 comment
11 maanden geleden · Bedankje ontvangen

De prijs van de tegel situeert zich ergens halverwege tussen de goedkoopste en duurdere. Dan mag je toch een tegel verwachten die geschikt is waarvoor je hem gekocht hebt.

Ik moet je teleurstellen. 

Uw verwachtingen is buiten proportie en je zal om deze reden geen eis kunnen instellen. 

Daar u echter niet geneigd bent om dit aan te nemen , raad ik u aan om ten rade te gaan bij een technisch expert : specialisatie tuinarchitectuur, tuinaanleg. 

Of, goedkoper, kijk even rond en bestudeer terrassen opgebouwd met tegels, ga naar een demopark van tegels en je zult merken dat er overal opbolling vna water is. Een natuurwet kun je nu eenmaal niet uitsluiten of in gebreke stellen.

Marcel Diels
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
11 maanden geleden

Beste Kas,

Ik stel het feit dat er oppervlaktespanning kan onstaan bij een gladde afwerking van een tegel helemaal niet ter discussie.  Je zegt echter wel "kan ontstaan".  Ben ik dan correct om te stellen dat dit fenomeen zich niet altijd voordoet en dat er keramische tegels zijn waarbij dit probleem zich niet voordoet ?

De vakman die deze tegels gelegd heeft, is zelf gestopt met de verdere afwerking en heeft gezegd dat hij dit in zijn loopbaan nog nooit heeft meegemaakt. Ik heb me ook geïnformeerd bij iemand die werfleider is op een grote bouwfirma.  Ook hij zegt hiermee nog nooit geconfronteerd te zijn.

Het kan toch niet de bedoeling zijn en als normaal beschouwd worden dat, ondanks een afwatering van 1 cm per lm, na een regenbui elke tegel voor de helft verschillende uren onder water blijft staan.

We hebben een test gedaan.  De tegels zijn 60 cm x 60 cm en we hebben een tegel schuin gelegd met een verval van 3 cm op 1 tegel.  Dan nog blijft er een waterrand van 2 à 3 cm op de rand staan. Wij (de vakman en ik) zijn van mening dat dit niet de bedoeling kan zijn. Wat mij betreft is dit een ongeschikte tegel voor een buitenterras en moet de leverancier hieruit zijn conclusies trekken.

Mij lijkt het dat de leverancier door te verwijzen naar dit fenomeen, zich er op een gemakkelijke manier wil vanaf maken.  Maar ik ben niet zinnens om dit zo maar te accepteren.

Toch bedankt voor je reactie.

kas
90 thumb_up 587 comment
11 maanden geleden

Heb je de vlakheid van de tegel gemeten? Ik bedoel sommige tegels kunnen hol staan en dan heb je natuurlijk makkelijker water erop staan. Ik kom hierop omdat je nu pas aanbrengt dat bij 3cm verval op een tegel van 60x60 het water nog blijft staan. 

Ben aktief in de tuinaanleg en al meermaals meegemaakt dat er water op een teel blijft staan ... maar niet bij tegels die liggen met 4-5% helling. 

Probeer eens een tegel te reinigen met zeep ( vlokkenzeep marsielle of groene zeep)  De zeep dringt in de toplaag van de tegel en verandert lichtjes de cohesie tussen water en tegel. Opletten je zit met een keramische tegel en die zijn eigenlijk niet- poreus, je zal dit paar keer moeten herhalen.

Natuurlijk is jouw plaatser gestopt met plaatsing, hij heeft van u nog geld te trekken en staat daardoor in de positie van toegevingen doen aan zijn broodheer. 

En een werfleider van een bouwfirma heeft ervaring en expertise in bouw, niet in tuinaanleg en zeker niet in terrasbouw. De gevallen waar ik als tuinexpert optrad waarbij een binnenvloerder de terrassen  buiten had aangelegd en waarbij alles mis liep wat verkeerd kon lopen ... 

Nogmaals vloeren binnen kan je niet vergelijken met vloeren buiten. 

Charel
555 thumb_up 2531 comment
11 maanden geleden

Het spijt me hoor, maar ik ben het eens met kas. Je stelt onrealistische eisen omdat dit een volkomen natuurlijk fenomeen is.

Ik weet niet hoe lang die tegels nu liggen maar ik ben bijna zeker dat dit verschijnsel ook nog zal verminderen met de tijd dat die vloer aan de weersomstandigheden wordt blootgesteld.Vergelijk het met een pas gewaxte autolak, daar zal het water ook veel meer op parelen (zelfde fenomeen) als wanneer dit lang niet meer gebeurd is.

Verder vraag ik me af wat er nu zo erg is aan een terras dat na een regenbui wat langer nat blijft. De gehele omgeving zal wellicht nog langer nat blijven. En stoort het u toch dan lijkt het mij een kleintje om er eens even met een aftrekker over te gaan.

Het zou me dus ten zeerste verbazen dat je met deze klacht iemand iets zult kunnen verwijten, laat staan dat je op één of andere schadevergoeding of tegemoetkoming aanspraak zult kunnen maken.

Nick 61
128 thumb_up 729 comment
11 maanden geleden

Volledig eens met de uitleg van Kas en Charel en de vloerlegger kan je vergelijken met een metser, een aannemer is een metser maar een metser is nog geen aannemer. Dit is klaar en duidelijk oppervlaktespanning wat heel normaal is bij een zwevend terras en minder zou eijn bij een opgevoegd terras

Marcel Diels
0 thumb_up 5 comment Andere particulier
11 maanden geleden

Als ik zo alle de reacties lees, vrees ik dat ik dat zal moeten accepteren.

Toch allen bedankt voor julie informatie.

MarcF
0 thumb_up 1 comment
2 maanden geleden

Beste, 

ik heb net hetzelfde probleem met mijn net geplaatste terras (zwevend, niet gevoegd). Is het bij U na een zekere tijd beter geworden ? 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.