Forum

Bouwovertreding terras

Albel
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
#Tuinaanleg en -onderhoud · 11 maanden geleden

In de bouwvoorwaarden van ons nieuwe huis staat vermeld dat men in de voorziene tuinoppervlakte geen terras mag aanleggen of tuinhuis plaatsen. M.i. is dit vooral om het hemelwater te kunnen afvoeren op de totale oppervlakte. Mijn vraag is nu wat is een terras ? Voor mij is een terras aaneensluitende rijen stenen die niet waterdoorlatend zijn. Een vlonder daarentegen staat van de grond en de planken liggen op minimaal 5 mm uit mekaar waar het regenwater tussensijpeld en in de grond kan dringen.  Geen enkel verschil eigenlijk met een stuk gazon wat de waterafvoer betreft. Is dit correct of kan men ook hier zeggen dat het een bouwovertreding is ? Ik heb de dienst bouwovertredingen hierover al meerdere malen gemaild maar het blijft zeer stil.

Alle reacties

Hugo C.
300 thumb_up 1736 comment
11 maanden geleden

In het verleden heeft de Vlaamse overheid de bouwvoorwaarden voor terrassen, tuinhuisjes en veranda's versoepeld. Naargelang de situatie moest je geen bouwtoelating meer hebben,  of enkel een  voorafgaandelijke melding of simpelweg gewoon niets meer administratief ondernemen ... voor zover de de bouw ervan bij een bouwaanvraag niet reeds was verboden.

Ik vermoed dat de clausule in uw bouwvergunning tot doel heeft de versoepeling van de bouwvoorwaarden van terrassen en tuinhuisjes teniet te doen en u te verplichten toch een bouwaanvraag in te dienen.

Kris M
487 thumb_up 2287 comment Andere particulier
11 maanden geleden

Is er buiten de voorziene tuinoppervlakte ook een oppervlakte voorzien voor een terras?  Een terras (met beperkte redelijke oppervlakte) hoort toch nu eenmaal bij een huis met tuin.

Albel
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
11 maanden geleden

In onze bouwvoorschriften staat duidelijk vermeld dat er geen tuinhuis of terras mag aangelegd. Een bouwtoelating voor een tuinhuis of terras wordt niet gegeven in de tuinzone, althans niet een jaar geleden toen ik daar telefonisch naar vroeg. We hebben wel een terras maar dat is beperkt tot 18 m² en dat is in de daarvoor voorziene oppervlakte. Dit is weer een andere oppervlakte aangegeven op het plan. In theorie zou je daar dus ook een tuinhuis mogen plaatsen maar dat staat dan recht voor ons raam. Het gaat mij vooral om de vlonder. Heeft iemand ervaring met een vlonder te plaatsen op een voor tuin voorziene oppervlakte waar geen terras mag aangelegd worden en heeft die dan ook een verplichting tot afbraak gekregen. 

Hugo C.
300 thumb_up 1736 comment
11 maanden geleden

Vraag is ook in hoeverre  tijdelijke en  gemakkelijk te verwijderen constructies moeten vergund zijn. Als de kinderen een tent opzetten in de hof, een schommel plaatsen, je een bovengronds "opvouwbaar" zwembad plaatst is er niemand die u kan verplichten voorafgaandelijk een vergunning aan te vragen. Het hoort bij een normaal gebruik van een terrein in een woonzone. Het is ook geen verboden gebied om er te vertoeven, te zonnen, een ligzetel te plaatsen. Dus ik zou de constructie van de "vlonder", een plankenvloer van kunststof of hout, zo opvatten dat deze gemakkelijk is te verwijderen vb in elementen van 2m op 1m die je aan elkaar kunt bevestigen met Inox schroeven of bouten of in elkaar klikken. 

Het zou iets anders zijn indien u eerst een betonlaag met wapening aanlegt en daarop dan een mooi vloertje legt. Dat kan je niet meer met eenvoudige middelen verwijderen.

U zou ook altijd voorafgaandelijk het gemeentebestuur  (College van burgemeester en schepenen) kunnen melden dat u een mobiele houten plankenvloer gaat plaatsen, vergezeld van een plannetje (gebruik het woord terras of vlonder niet). 

En afwachten wat hun reactie zal zijn en of zij een gemotiveerde weigering kunnen formuleren.

Absurde regels moet je met enige creativiteit kunnen omzeilen.

Albel
0 thumb_up 2 comment Andere particulier
11 maanden geleden

Bedankt voor jullie antwoord(en). Ik heb mijn papieren nogmaals uit geplozen en nu blijkt m.i. de bouwmaatschappij (Matexi) me ook totaal verkeerd te hebben geinformeerd. Er staat duidelijk dat in de tuinzone een terras van 18 m² mag gelegd worden en dat ligt er. Alleen is dit terras niet aangelegd op de tuinzone maar op de niet gebruikte bouwzone. Op deze oppervlakte mag ik m.i. doen wat ik wil binnen de wettelijke regelingen. Ik houd dus nog 18 m² over in de tuin. Ik had aan Matexi gevraagd het voorziene terras veel groter te maken maar dat mocht niet volgens hen aangezien mijn 18 m² opgebruikt waren. Zelfs zij doen niet de moeite om dat eens degelijk uit te pluizen. Echt een aanrader hoor Matexi !!

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.

Weet jij het antwoord op deze vragen?