Forum

Afwatering betonnen terras nieuwbouwappartement

Hekske
0 thumb_up 4 comment Andere particulier
#Tuinaanleg en -onderhoud · 2 jaren geleden

Beste,

Ik heb een nieuwbouwappartement (hoekappartement) gekocht met een terras rondom van 4 meter + 6 meter lang en 2 meter breed.

Volledig rondom dit terras, is er een afwateringsgoot ingeslepen in de beton (ongeveer 10 cm breed) en deze afwateringsgoot is dan verbonden met een ingeslepen afvoergoot over de breedte van het terras naar het afvoerputje (binnenzijde terras) toe.

(Ik voeg een schets bij ter info)

Probleem is dat deze afwateringsgoot constant vol water staat want het terras helt naar de verkeerde kant en het afvoerputje bevindt zich dus hoger dan de afwateringsgoten.

Deze afwateringsgoten op zich hellen dan ook nog eens naar de verkeerde richting, zodat het water dat zich in de afvoergoten bevindt, naar de verkeerde kant (namelijk de buitenzijde) van het terras wordt afgevoerd en daar dus blijft staan…..

Ik heb in het afgelopen jaar diverse mails en ook een aangetekend schrijven gericht aan de bouwheer. Deze heeft mij een tijd geleden een bezoek gebracht waarbij hij meldde dat dit normaal is bij dit concept…..en dat zij hieraan niets meer konden verhelpen.

Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Ik moet wekelijks die goot helemaal proper maken want stilstaand water is echt geen pretje…..

De bedoeling is ook om op dit betonnen terras achteraf een vloer te laten plaatsen.

De definitieve oplevering heeft nog niet plaatsgevonden.

Graag zou ik jullie advies hieromtrent. Moet ik echt hiermee genoegen nemen of heb ik het recht om erop aan te dringen dat men een oplossing voorziet?

Alvast hartelijk dank voor jullie mening.

 

Vriendelijke groeten,

Diane Hex

0498/707813

Alle reacties

Kris M
491 thumb_up 2309 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Is t nieuw concept dan bergop afwateren.... ;-). 

De afvoer moet natuurlijk op het laagste punt zitten.  Ofwel moet die sleuf naar het afvoerputje uitgediept worden ofwel.moet een nieuw afvoerpunt gemaakt worden (op het laagste punt) en bv met een buis onder het terras op de afvoer aangesloten worden.  

Laat je voorlopige oplevering (door een advocaat) nalezen op de afwezigheid van clausules van impliciete definitieve oplevering na 1 jaar en stuur (of laat een advocaat dit doen) een brief sturen waarin je de definitieve oplevering tegenhoudt tot dit probleem opgelost is.  

Hekske
0 thumb_up 4 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Dank je wel voor je reactie Kris !

Charel
547 thumb_up 2469 comment
2 jaren geleden

Een bedenking hierbij: Vermits het de bedoeling is om hier nog een vloer bovenop te plaatsen is het wellicht ook mogelijk om gelijktijdig de afvoergoot zodanig mee af te werken dat die wel afwatert naar de goede kant. Door die verhoging met de vloer krijg je daarvoor meer ruimte.

Hekske
0 thumb_up 4 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Dag Charel, dat is inderdaad een goede bedenking die ik zal aanwenden in mijn onderhandelingsgesprekken met de bouwheer! Bedankt! Groetjes 

kas
85 thumb_up 549 comment
2 jaren geleden

Staand water in afvoergeulen dat niet weg kan + betonplaat als fundering voor een terras = problemen.

Om er voor te zorgen dat je tegels niet kapotvriezen zal je volgende maatregelen moeten treffen:

- Afwatering ofwel herstellen ofwel liquideren en de afwatering volledig buiten het werk leggen waarbij deze afwatert in een infiltratiegleuf ofwel aangesloten is op de riolering. Het herprofileren van de uitgeslepen goten kan alleen met toevoegen van beton/egalisatiebeton/mortel dat wordt afgereid in helling naar het verzamelpunt. Een laagje egalisatiebeton van 0mm tot 3-4 cm dik , buiten, springt bij de eerste vorst kapot. Herstelling zal een werk zijn van steeds maar opnieuw proberen, daarom liquidatie en zet nieuwe accodrains buiten het werk.

Tegels op betonplaat. Probleem een betonplaat draineerd geen insijpelend water naar de ondergrond. Dus je moet ervoor zorgen dat op deze bestaande betonplaat geen water blijft staan en dat deze zeker niet in helling ligt naar de woning toe ! 

Ik ga ervan uit dat deze betonplaat ruim onder de waterkering in de muur bevind?

Op deze btonplaat moet er een drainagemat gelijmd worden die insijpelend water afvoert. Deze drainmat kan uitgeven in een drainagesleuf met grof materiaal gevuld.

Indien er met natuursteentegels wordt gewerkt kan er op de klassiek mortelbed getegeld worden dat uitgespreid wordt op een chapebed op de drainmat. DE voegen worden ingewassen.

Indien gewerkt met Keramische tegel dan kan je best een gewapende vezelchape aanbrengen en de tegels dubbel lijmen op de fundering. Bij keramische tegel is het gebruik van een ontkoppelingsmat verplicht indien een zijde van de tegel groter is dan 50 cm.

Door het gebruik van betonplaat as fundering word de eindafwerking met tegels en de verschillende materialen zeer duur. Vaktechnisch is het gebruik van beton als fundering voor een terras al fout en druist dit in tegen goed vakmanschap. De laatste 20-25 jaar is men tot het besef gekomen dat een drainerende fundering ( gebroken betonpuin, breekzand, stabilisé enof chape ) minder kans geeft op verzakkingen en of vorstschade.

Hekske
0 thumb_up 4 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Hey Kas,

Hartelijk dank voor je gedetailleerde en uitgebreide advies. Jouw tip om de afwatering te liquideren en volledig buiten het werk te leggen, is wellicht een goede optie. Vooral omdat de bouwheer en aannemer blijven zeggen dat ze het niet meer kunnen oplossen ...... Ze willen de afvoergoten niet uitslijpen omdat de verankering van het terras zich net onder de bovenzijde van het terras bevindt en ze willen er ook geen laag opzetten omdat die laag op termijn terug zou loskomen. Dus is er geen oplossing stellen ze en moet ik het zo aanvaarden....

Jouw optie is misschien dan wel nog een mogelijke oplossing.

Dank je wel !

Vriendelijke groeten 

Charel
547 thumb_up 2469 comment
2 jaren geleden

Voor alle duidelijkheid, er is nog een belangrijk ding dat we niet weten.

Je spreekt van een appartement met een terras, ik lees nergens of dat een appartement is op het gelijkvloers of op een verdiep.

Op een gelijkvloers appartement ligt dat terras dan wellicht op de volle grond.

Op een verdiep bevind dat terras zich ofwel aan de buitenkant van het gebouw met open onderkant ofwel is het voorzien bovenop een lager gelegen plat dak.

Dat onderscheid kan een groot verschil maken in de eventuele oplossing.

antoinne
1 thumb_up 23 comment Andere particulier
2 jaren geleden

@kas, mag ik vragen hoe de afwerkung moet gebeuren met de drainagematten meer bepaald hoeveel ze elkaar moeten overlappen en of ze met dezelfde lijm, waarmee ze op de beton gelijmd worden, aan de overlap aan elkaar mogen gelijmd worden? Bedankt voor info!

kas
85 thumb_up 549 comment
2 jaren geleden

Overlapping is de overlapstrook die aanwezig is op de drainmat.

Lijm is dezelfde.

Hekske
0 thumb_up 4 comment Andere particulier
2 jaren geleden

Hey Charel, 

Mijn appartement is op de eerste verdieping en aan de ene zijde bevindt zich onder dit terras de gemeenschappelijke tuin en aan de andere zijde de tuin van de bewoners op het gelijkvloers. 

Groetjes 

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.