Forum

Alle reacties

kas
77 thumb_up 482 comment
1 maand geleden

Je zult eerst moeten nagaan of de roestvorming niet afkomstig is van ijzerpartikels die zich in de steen bevind. Je vind dit fenomeen spijtig genoeg in minderwaardige blauwsteen. Voornamelijk afkomstig van vietnam en deels uit china. Ook je naams verwijzing 'blauwsteen' doet me sterk vermoeden dat je met dit kleigesteente te maken hebt. Dus je hebt NIET een terras in blauwe hardsteen wat een KALKgesteente is, ontstaan door het bezinken van zeeen ( vandaar de talrijke vis- en schelpfossielen. 

Kleigesteente is een afzetting van klei vermengt met alle meegetransporteerde ertsen en mineralen afkomstig van d e bezink in rivieren. Spijtig genoeg zit daar ijzer mee in. 

TEgen dit kan je zeer weining doen. Want het ijzergedeelte zit IN de steen.

Als het afkomstig is van kuiswater, regenwater, restwater,putwater ... verontreinigt door ijzerpartikels dan is de logische stap dat je stopt met het gebruik van dit water of de bron verwijdert. Je kan overwegen om ijzerfilters op je installatie te plaatsen maar dit is zeer duur.

De schade die is ontstaan van deze externe factor kan je laten wegslijten door geduld te hebben. Wat helpt is regelmatig schuren van de steen met nat wit zand of met een kleine hoeveelheid oxaalzuur in een emmer water. 

Mijn ondervindiing is dat geduld steedsen veelvuldig geloop een goed resultaat geeft.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.