Forum

Keramische terrastegel door en door dezelfde kleur?

Max keramiek
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
#Terras en oprit · 5 dagen geleden

Men zegt: “Volkeramische tegels zijn in de massa gekleurd. Als er ooit een hakje uit je tegel komt, dan zal de laag daaronder niet anders kleuren”

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/wat-kosten-keramische-tegels/

Nu ben ik al bij verschillende tegelzaken langsgeweest en heb ik al wat tegels bekeken bij mensen thuis die beweren dat ze volkeramisch zijn. Bij de tegelzaken zegt men dat het onmogelijk door en door dezelfde kleur kan zijn. Volgens hen wordt een print digitaal in de klei gedrukt, eventueel met een patroon/structuur.  Dit wordt dan gebakken op 1300 graden (er zouden slechts een beperkt aantal kleikleuren zijn en men neemt degene die het beste past bij de print). De tegels die ik gezien heb lijken aan de zijkanten een egale grijze kleur te hebben en dus helemaal niet dezelfde kleur te hebben als de print bovenop. Bij de tegels met hoekjes af zie ik dat de onderliggende kleur ook diezelfde grijze kleur is en niet die van de print. Betekent dit in tegenstelling tot wat men daar beweert het toch allemaal minderwaardige kwaliteit is?

Dus, bestaan er echt keramische tegels waarbij de kleur van de print helemaal doorheen de tegel hetzelfde is en zijn dat effectief degene met de beste kwaliteit?

Alle reacties

Patrico
44 thumb_up 455 comment
5 dagen geleden

Keramische tegels met een print zijn niet door en door. Jij hebt het waarschijnlijk over Keramische Grestegels, die zijn meestal in de massa gekleurd.

Max keramiek
0 thumb_up 1 comment Andere particulier
4 dagen geleden

Dag Patrico, bedankt voor je antwoord. Grestegels had ik nog niet van gehoord (zijn dit plavuizen?).

Men spreekt altijd over "volkeramische" tegels en dat die dus ook in de massa gekleurd zijn. Men lijkt hier te bedoelen dat de massa 1 kleur heeft doorheen heel de tegel, en dat deze kleur de toplaag zo dicht mogelijk benadert. Maar het patroon dat van bovenop te zien is gaat slechts enkele mm diep. Dus dat in tegenstelling tot wat we verwachten of wat misschien die grestegels zijn dan? Dus tegels waarbij het patroon (en de kleuren in dat patroon) allemaal doorheen de tegel verdergaan.

Patrico
44 thumb_up 455 comment
4 dagen geleden

Grestegels zijn eigenlijk de volkeramische tegels maar ook daar heb je weer verschillende afwerkingen in. Een print die de tegel helemaal doorgaat ... ik denk niet dat dat bestaat.

Laat je e-mailadres achter en we houden je de hoogte van nieuwe antwoorden en reacties op deze vraag.