Livios: Bouwen aan morgen


yvrd

  Lid sinds 02/01/2019

 • Andere particulier
 • Lid sinds 02/01/2019
 • 4 vragen gesteld
 • 6 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 9 leden bedankt


yvrd
 • Andere particulier | Woont in harelbeke
Privébericht

Geschiedenis


Vaillant ecotec plus ombouw naar propaangas

is er voor dergelijke ketel een ander gasblok nodig voor ombouw naar propaangas of is dit enkel een afstelling? ketel is van 2012. Kan dit door een instalateur gebeuren of moet dit door vaillant gebeuren? vaillant beweert van wel maar is dit werkelijk (wettelijk) zo? bij andere fabrikanten van niet. 

Vaillant ecotec plus ombouw naar propaangas

Reactie van Nick 61

De ombouw moet wel degelijk door een technieker van het merk gebeuren , dit is voor alle merken zo en is wettelijk bepaald. Bij de meeste merken is er een kleine aanpassing van een ring nodig en de bijhorende afstelling. 

Diameter hoofdleiding naar collectoren

Reactie van yvrd

nogmaals hartelijk dank voor de nuttige info, inderdaad de ketel heeft een doorstromer, ik heb een vuilafscheider en fernoxprodukt geplaatst. uitgang ketel  22 mm en dan 3 maal alpex 2O mm telkens naar een collector. deze collectoren bedienden elk een 5-tal radiatoren. moet ik deze vervangen `naar alpex 26 mm  of mag dit een leiding van 20 mm blijven? afstand tot de collectoren telkens een 4 meter afstand.

Na isoleren van volle buitenmuren binnenkant

Reactie van yvrd

Kaleien moet nog gebeuren, normaal had ik gedacht aan verfkalei. Muur zijn onderaan met een cementlaag bedekt 1meter hoog dan bovenaan leem en kalklaagje alles in slechte staat.plafond in beton.  Ivm met dat dampscherm bij volle oude muren,  Ik had dit ergens gelezen van een professor aan ugent , blijkbaar iets te maken met ademen van de buitenmuur.

Na isoleren van volle buitenmuren binnenkant

Reactie van Charel

Ik ken de verschillen niet tussen de bestaande verfkaleien, je moet je in ieder geval goed informeren over de dampopenheid hiervan.

Ik heb nog steeds het meeste vertrouwen in een kaleimortel op basis van kalk.

De muren aan de binnenkant onderaan met een cementpleister zijn behandeld tot op een hoogte van 1 meter is een zeer onheilspellend teken. Dat wil zeggen dat men in het verleden veel last heeft gehad van opstijgend vocht. Je moet die cementpleister terug verwijderen en de muren behandelen tegen opstijgend vocht. Dat kan door onderkapping of door injectie.

Hoe je ook isoleert, het gaat veel van zijn effect verliezen door de onvermijdelijke koudebruggen veroorzaakt door binnenmuren die op de buitenmuren aansluiten en door de betonnen verdiepingsvloer die ook tot in of tegen de buitenmuur steekt.

Die binnenmuren en ook de verdiepingsvloer zou je om, om die koudebrug sterk te verminderen, ook mee  moeten isoleren tot op een afstand van minimaal een halve meter. Voor de binnenmuren geldt dat voor de beide zijden van de muur en voor de verdiepingsvloer geldt dat voor zowel het plafond aan de onderkant als voor de vloer aan de bovenkant.

Liefst isoleren met een vochtregulerende isolatie zoals bijvoorbeeld het steenachtige Multipor of bepleisterbare en isolerende houtvezelplaten. Je kan die dan best op een zo volledig mogelijk of innig mogelijk rakende manier laten aansluiten aan de buitenmuur. Bijvoorbeeld door een mortel of leemlaag tussen de twee materialen zodat waterdamp ongehinderd kan migreren van muur naar isolatie en omgekeerd. 

Dat is wellicht hetgeen die professor in feite bedoelt met het ademen van de buitenmuur.

Stopkontakten voor verlichting

7 reacties ·

Reactie van idur

De stopcontacten moeten wel 2 polig onderbroken worden. Gebruik een 2 polige schakelaar die 16A kan schakelen  

Stopkontakten voor verlichting

7 reacties ·

Reactie van Kris M

De stopcontacten moeten wel 2 polig onderbroken worden. Gebruik een 2 polige schakelaar die 16A kan schakelen  

Idur,

 ik vind in het AREI dat in een huishoudelijke installatie het toegelaten is om enkelpolige schakelaars te gebruiken in éénfasige stroombanen tot 16A. Indien meer dan 16A dient de schakelaar inderdaad dubbelpolig te zijn.  Ik vind nergens dat deze 16A regel niet zou gelden bij geschakelde stopkontacten.  Kan je aangeven welke paragraaf in t AREI het AREI uw stelling oplegt?

Stopkontakten voor verlichting

7 reacties ·

Reactie van RodeRidder

De stopcontacten moeten wel 2 polig onderbroken worden. Gebruik een 2 polige schakelaar die 16A kan schakelen  

Als je afzekert met een 16A automaat is dit niet vereist