Livios: Bouwen aan morgen


Ylliw

  Lid sinds 08/11/2018

 • Verbouwer
 • Lid sinds 08/11/2018
 • 2 vragen gesteld
 • 0 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Ylliw
 • Verbouwer
Privébericht

Geschiedenis


Is de plaatsing van veiligheidsglas verplicht bij vervanging van bestaande dubbele beglazing.

Reactie van Atoomn°13

Het betreft ramen tot aan de vloer.

Luister... het is in ieder geval veiliger... laat daar geen twijfel over bestaan.

Maar of het verplicht is of niet... da's een andere zaak.

Ikzelf zit al sinds 1987 in de raambusiness... en ik heb op die 31 jaar één ding ontdekt. Producenten van 'glas' hebben er alle (commerciële) baat bij, om 'normen' op te dringen, zodat mensen 'verplicht' zouden worden om bij hen duurder (gelaagd) glas aan te kopen. ... want op gelaagd glas is hun winstmarge immers groter... En op die drie decennia, heb ik ontdekt dat de huidige bouwnormen (niet alleen van glas dus...) volledig bepaald worden door de producenten ter bekoming van die grotere winstmarges. (met medewerking van overheid én justitie...)

Vroeger (drie decenia geleden) 'moeide' de overheid zich nog op objectieve wijze met de normen. M.a.w. als er érgens in de sector iets béter werd ontdekt (met aantoonbare voordelen, op vlak van veiligheid, isolatie, etc...) dan bepaalde diezélfde (toén nog NEUTRALE overheid)... dat dát de nieuwe norm werd. Vandaag zijn we dertig jaar later... en worden normen bepaald door (multinationale) bedrijven om hun producten duurder aan te man te kunnen brengen. De invloed van die mulinatinals op overheid en justitie... zorgt er dan ook voor dat je als (kleine) eindverbruiker steevast aan het kortste eindeke trekt... ALS er dan iets mocht gebeuren met desastreuze afloop.

Mijn ouders hebben gebouwd anno 1970... Ik was 10 en mijn broer 6. Schuifraam met gewoon glas tot op de grond... NOOIT zijn mijn broertje of ik, door het glas gesprongen van ons schuifraam terwijl dat schuifraam dicht was...

Vandaag springen blijkbaar ALLE kinderen door schuiframen! Hajaa! Want kinderen van vandaag zitten zodanig lang achter hun video-games, in een virtual reality-wereld, dat ze zelfs niet meer beseffen dat ze (in het échte leven) niét door een gesloten raam kunnen springen!

En dus moeten de papa's en de mama's die vandaag een huis bouwen... supplementair investeren in gelaagd glas! (wat dan weer de 'commerce' ten goede komt!)

Kort:

Gelaagd glas, is -sowieso- veiliger dan niet gelaagd glas. Maar de verplichting (door die glasproducenten) om zulk glas te moéten nemen, vind ik er wel -in bepaalde gevallen- férm 'over'