Livios: Bouwen aan morgen


xav22

  Lid sinds 14/08/2018

 • Verbouwer
 • Lid sinds 14/08/2018
 • 0 vragen gesteld
 • 5 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


xav22
 • Verbouwer
Privébericht

Geschiedenis


Afgekeurde elektrische installatie (wat willen de resultaten zeggen? :-) )

Reactie van xav22

niet veel antwoorden op deze vragen :-(

Beste,

Ik zit ook in een gelijkaardige situatie met de volgende opmerkingen van de controleur en weet geen raad met dit verslag (ik heb alles letterlijk overgetypt van het verslag).  Ik zou het ten zeerste op prijs stellen indien iemand op dit forum dit in mensentaal kan omzetten en mij een inschatting kan geven van de kosten om dit volledig in orde te brengen.  Ik ben een alleenstaande moeder (weduwe) van 2, en zou echt geen onnodige risicos willen nemen, maar ik wil ook niet dat door mijn onwetendheid, ik een electricien over de vloer krijg die mij veel te veel zal willen aanrekenen (heb het al meegmaakt met een automechanieker, waar de prijzen, sinds het overlijden van mijn man, heel snel de hoogte ingingen).  Ik wil wel degelijk betalen voor een eerlijke professional, dus als ik wat richtcijfers heb, verlichting design dan weet ik in welke buurt de offerte moet zijn.   In ieder geval al van harte bedankt!

Annelies

Inbreuken:

 1. De installatie is niet voorzien van een ééndraadsschema en situatieschema (art. 16, 268, 269)

 2. De beschermingsgraad van de kast is onvoldoende (IPXX-D) (art. 248.01).  De onder spanning staande delen in de kast moeten worden afgeschermd (art. 49.01).

 3. In de aardgeleider is geen onderbreker aangebracht of de onderbreker is niet toegankelijk.  Hierdoor kan de aardspreidingsweesrtand niet worden gemeten (art. 28, 70.05, 15, 86.01)

 4. De installatie in de badkamer, wasmachine, vaatwasmachine en/of droogkast en gelijkaardige toestellen moeten aanvullend worden beveiligd door een ADS van 30 mA (art. 86.08 AREI)

 5. Bijkomende equipotentiaalverbinding niet visueel kunnen vaststellen (kabelgoot) (art.73)

 6. De doorsnede van de inwendige ledingen is onvoldoende

 7. De stroombanen zijn niet (allemaal) van een duidelijke verklaring voorzien (art. 16 en 252)

 8. Het aardingscontact van één of meerdere contactdozen is niet verbonden met de beschermingsleiding (art. 86.3 van het AREI)

 9. Schakelaar/stopcontact gevoed door 230V aangebracht in beschermingsvolume 2. (art. 86.10.h van het AREI). (OK indien plaatsing aanvullende diff 30mA)

 10.  Klasse I toestellen zijn aangesloten op contactdozen die niet voorzien zijn van een aardingscontact (art. 30.07, 70.06 AREI)

 11. De nominale stroom van de differentieelschakelaar(s) / hoofdschakelaar is niet in overeenstemming met de overstroombeveiliging (art. 85.02, 116)

 12. Eén of meerdere klemmendozen / schakelaars / contactdozen moeten van een deksel worden voorzien.

mvg,

Annelies

zonwerend glas of screens

4 reacties ·

Reactie van xav22

Bedankt voor je interessante antwoord

Voor en nadelen

verlichting design

Er bestaan verschillende types zonwerend glas, waarvan sommigen de warmte buitenhouden maar wel het zonlicht zelf nog binnenlaten. Zonwerend glas helpt dan ook niet zozeer tegen verblinding maar is louter bedoeld om de warmte buiten te houden. Op die manier is zonwerend glas ook altijd een soort van hoogrendementsglas: in de zomer wordt warmte buitengehouden, terwijl in de winter warmteverliezen net beperkt worden. Dit is bovendien nodig om aan de huidige EPB-normen te voldoen.