WouterPotters

Lid sinds 5/12/2015

  • Verbouwer
  • 8 vragen gesteld
  • 4 vragen beantwoord
  • 0 vragen goed beantwoord
  • 0 bedankjes ontvangen
  • 8 leden bedankt
WouterPotters Verbouwer Privébericht

Geschiedenis

Reactie van WouterPotters

Bedankt voor de reacties. Heb intussen ook een bevriende werfleider van een groot bouw en renovatiebedrijf aan zijn mouw getrokken en die gaf ook aan dat ik de vloer mocht gebruiken. Ik heb de schoren opgesteld op een houten balk, bovenop een multiplex plaat, zodat het gewicht nog meer verdeeld wordt. De vloer ligt er ook al meer dan 60 jaar en vertoont geen verzakkingen.

De betonvloer, isolatie en chape komen dan nadien wel.

Bekijk

Ik vernieuw mijn huisriolering en zal zorgen dat DWA en RWA gescheiden afgevoerd worden. In de straat ligt echter een gemengde riolering, waarvan de aansluiting met binnendiameter +/- 220mm exact op de rooilijn ligt, op de plaats waar de oprit zal komen. Deze buis helt redelijk sterk af naar de straat toe. Mijn plan is:

1) in deze aansluiting een tiental cm grijze pvc buis te steken van 200mm, de mofkant verhindert dat deze buis er verder in schuift

2) een verloopstuk naar 160mm in de mof

3) een 160mm elleboog van 15° om de sterke helling van de straataansluiting een beetje te temperen.

3) hierop een y-splitsing aan te sluiten naar

4) 2 pvc ontroleputten 315diam.  maat 160mm voor RWA en DWA en van daaruit op privé domein het hele systeem gescheiden aan te leggen. Ik tracht beide controleputjes zo te plaatsen dat later de deksels netjes uitgelijnd in de oprit liggen.

Mijn vrage:

A) de plek waar de gescheiden systemen samenkomen in het y-stuk ligt dus op privégrond, door de verschillende koppelstukken weliswaar slechts op 20-30 cm van het openbaar domein. De controleputjes zullen oppakweg 100cm van de rooilijn liggen. Is dit okee? Ik lees immers her en der dat de afvoeren tot op de rooilijn gescheiden moeten liggen en ze pas op openbaar domein mogen samenkomen.

B) slechts 1 systeem RWa of DWA zal dus recht op de bestaande aansluting uitkomen. Maakt het uit welke?

Bekijk

Ik heb mijn fundering uitgegraven, maar omdat er aan 1 zijde geen aarde is die als wand kan dienen, heb ik ervoor gekozen een bekisting te voorzien rondom rond, in de sleuven. Doorheen de fundering zullen een aantal afvoeren (110) en wachtbuizen moeten lopen. Ik zou dan buizen van een iets grotere diameter als 'mallen' in de bekisting voorzien om de echte afvoeren nadien doorheen te steken.

3 vragen:

1) hoe zorg ik ervoor dat de iets grotere 'mallen' op het juiste niveau blijven en niet naar beneden zakken tijdens het beton storten? Een stevige nagel/vijs aan weerszijden doorheen de bekisting  waar de mallen op rusten?

2) Ik neem aan dat de mallen er weer uit moeten voor de nieuwe buizen er doorheen gaan? Of mogen deze blijven zitten?

3) Hoe vul ik de ruimte op eens de echte afvoeren gestoken zijn? Bouwschuim?

Bekijk

We gaan een nieuwe aanbouw zetten. De fundering van een van de muren zal komen waar nu een betonnen beerput zit. De put is 1m80 diep - de  fundering zou 70 cm diep zijn. Volstaat het om de put dicht te gooien met steenpuin en zand of moet ik extra maatregelen nemen?

Bekijk

1) Me laten vertellen dat zonnepanelen op een oost en west gericht dak beter renderen omdat de zon erop schijnt op de momenten dat je het nodig hebt. Klopt dit?

2) Zouden 7 + 7  (4 boven, 3 onder) geplaatst worden op een zadeldak van 45 à 50° helling dat dwars op een ander zadeldak aansluit. Echter de nok van het andere dak is 1m60 hoger. Als de zon in het zuiden staat, maar onvoldoende hoog, zal er dus enige schaduw op het laagste dak vallen. De zonnepanelen zouden zo ver mogelijk naar het uiteinde van het dak geplaatst worden, zodat ze zoveel mogelijk zon krijgen. Op het moment dat de zon in het oosten of westen staat valt er geen schaduw op. (zie ook vraag 1)
De lengte van de nok van het dak waarop ze komen is 7m. De panelen zijn 1m breed, dus ze zouden op de laatste 4 à 4,5 m gelegd worden. Heeft dit zin? Bestaat er een manier om te berekenen tot waar die schaduw gaat vallen op eender welk moment van het jaar? Gewoon kijken hoe de zon valt, kan niet want het gaat vooralsnog om een plan op tekening. :-)

Een bekende zelfbouwfirma waarmee we deze zouden plaatsen raadt het me niet af mits we ze zover mogelijk leggen. Een bekende zonnepanelenplaatser raadt het me af. Het is niet de bedoeling om zoveel mogelijk elektriciteit te produceren adhv zonnepanelen maar ook niet om geld weg te smijten.

Bekijk
Warmtepompboiler plaatsen: wel/niet?
26 reacties · · #Sanitair
Reactie van WouterPotters

Verwarming (vloerverwarming gelijkvloers en radiatoren verdieping) zou inderdaad op nog aardgas zijn.
We plannen ook een beperkt aantal zonnepanelen, maar moeten afwegen of we gaan voor een ontsierde voorgevel met panelen op het zuiden gericht of panelen op een oost/west zadeldak, waar een deel schaduw op kan vallen maar waar het de charme van het huis minder aantast. Die vraag stel ik hier elders ook.

Bekijk
Reactie van WouterPotters

Er was in het verleden een drukkerij (zware machines), maar ik weet niet of die op die plek stonden. Ik vermoed dat er onder de betonplaat nog een laag steenpuin en dan volle grond ligt. De geluidsdemping is een ander issue; daar zal ik de nodige maatregelen wel voor kunnen treffen. Wil vooral weten of ik die muren op de betonplaat kan zetten qua gewicht..

Bekijk