Livios: Bouwen aan morgen


WouterPotters

  Lid sinds 05/12/2015

 • Verbouwer
 • Lid sinds 05/12/2015
 • 3 vragen gesteld
 • 3 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 7 leden bedankt


WouterPotters
 • Verbouwer | Woont in Deurne
Privébericht

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Warmtepompboiler plaatsen: wel/niet?

Reactie van WouterPotters

Verwarming (vloerverwarming gelijkvloers en radiatoren verdieping) zou inderdaad op nog aardgas zijn.
We plannen ook een beperkt aantal zonnepanelen, maar moeten afwegen of we gaan voor een ontsierde voorgevel met panelen op het zuiden gericht of panelen op een oost/west zadeldak, waar een deel schaduw op kan vallen maar waar het de charme van het huis minder aantast. Die vraag stel ik hier elders ook.

Warmtepompboiler plaatsen: wel/niet?

Reactie van Nick 61

De uitgang van de wpb moet je in alle gevallen naar buiten brengen omdat anders de aanzuiglucht kouder wordt inden je deze inde ruimte zou laten uitblazen waardoor een deel rendement verloren gaat. De aanzuiglucht kan je eventueel ook van buiten nemen, indien je hierin een 3 wegklep plaatst die in warme periodes de buitenlucht gebruikt en in koude periodes de binnenlucht. De 3 wegklep zou je automatisch kunnen laten werken met een servomotor en een simpele termostaat die de klep doet sluiten indien de buitenlucht te koud (bvb 0 graden) wordt en terug opent bij warmere lucht 

Warmtepompboiler plaatsen: wel/niet?

Reactie van Kris M

Eigenlijk is de eventuele besparing van minder belang.

Toekomstgericht zouden we vanaf nu fossiel beter helemaal uitsluiten en de nog bestaande installatie's een stille dood laten sterven.

Deze stelling gaat pas op als ALLE electriciteit duurzaam geproduceerd wordt.  Nu wordt nog veel electriciteit fossiel geproduceerd zodat het electriciteitsmeerverbruik door warmptepompen fossiel bijgeproduceerd wordt en dus beter rechtstreeks voor verwarming aangewend wordt.

Warmtepompboiler plaatsen: wel/niet?

Reactie van Charel

Waarom een veel duurdere zonneboiler ipv een warmtepompboiler ?

Een warmtepompboiler is veel eenvoudiger te installeren, kost een stuk minder en is minstens even effectief.

Een warmtepompboiler zal in de winter geen al te goed rendement hebben. Je mag rekenen dat ongeveer 50% elektrische energie moet geleverd worden om de boiler op te warmen. Wel een dure grap. Een zonneboiler heeft het grote voordeel dat het autonoom kan werken van april/mei tot eind september/oktober en uw cv-installatie niet moet bijspringen. In de koude periode heb je weliswaar beperkt warm water maar met een bijverwarming op uw cv komt dat zeer goedkoop uit.

Daar kan je tegenover stellen dat een zonneboiler geen rendement heeft als de zon niet schijnt, en die schijnt enkel overdag en dus in het beste geval slechts 1/3 van de tijd. De warmtepompboiler kan dag en nacht warmte ontrekken aan de lucht. 

Ik denk dat de vergelijking ook op die manier slecht uitvalt voor de zonneboiler.

Warmtepompboiler plaatsen: wel/niet?

Reactie van Rik1972

Puur kijkend naar prijs en rendement zou ik ook eerder kiezen voor een warmtepompboiler. Om het dan nog niet te hebben over de makkelijkere plaatsing.

Warmtepompboiler plaatsen: wel/niet?

Reactie van roland s

Vacuumbuis zonnecolector warmen op korte tijd op en hebben een hoger rendement, werken zelfs heel goed met difuus licht zelfs bij vriesweer.Dus ze werken van als het licht word tot het donker word en hebben een laag elektriciteitsverbruik.

Warmtepompboiler plaatsen: wel/niet?

Reactie van Hugo C.

Puur kijkend naar prijs en rendement zou ik ook eerder kiezen voor een warmtepompboiler. Om het dan nog niet te hebben over de makkelijkere plaatsing.

Elektrisch verbruik van de warmtepômp moet je ook in rekening brengen, maar dat merk je pas als je na een jaar uw elektriciteitsfactuur ontvangt. Met een warmtepomp werk je eigenlijk elektrisch maar naargelang het seizoen aan 1/2 prijs (winter) of max. 1/4 prijs (zomer). Maar het blijft duur. 

Warmtepompboiler plaatsen: wel/niet?

Reactie van Laforce Erwin

Mijn vriend heeft een warmtepompboiler, gecombineerd met vacuumbuizen zonneboiler en is hier erg tevreden over.

Hij onttrekt de lucht uit de verluchting ( fundatie) van zijn huis waar de temperatuur altijd wat hoger is dan buiten.

Zonnepanelen op oost/westgericht zadeldak

Reactie van Laforce Erwin

Na plaatsing van de "slimme meter", zou het interessanter zijn om de panelen op een oost en west gericht dak te plaatsen, omdat je dan meer produceert op momenten dat je thuis bent. Om dezelfde productie te hebben als op een zuidgericht dak, zal je wel meer panelen moeten plaatsen.

1 2 · Volgende