Livios: Bouwen aan morgen


Wolfstee

    Lid sinds 15/12/2018

  • Bouwer
  • Lid sinds 15/12/2018
  • 3 vragen gesteld
  • 4 vragen beantwoord
  • 0 vragen goed beantwoord
  • 0 keer gequote door een ander
  • 0 bedankjes ontvangen
  • 5 leden bedankt

Geschiedenis


Spleet van minimum 9 mm nodig onder binnendeuren volgens Wetgeving ?

Reactie van Wolfstee

Blijven we toch nog steeds bij het punt van de discussie, als ik een vakman inhuur en betaal, ik verwacht dat de werken conform de huidige wetgeving uitgevoerd worden. Indien het niet wettelijk is om onderaan de spleet te hebben, wat wel staat in het epb verslag, zou de schrijnwerker toch moeten communiceren waar ik wel de luchtdoorstroming wens toe te passen in de binnendeuren. De fout die ik mezelf zou kunnen verwijten is de keuze van schrijnwerker, de man woont op slechts op honderd meter van hier en profileerde zich als betrouwbaar. Ik zou het dan ook jammer vinden dat hij dit niet rechtzet, maar zoals gezegd weet hij van niets. Dus bij het hem in gebreke stellen, heb ik niets te verliezen. Ik vind het vooral niet eerlijk dat er zelfs geen compromis kan gevonden worden, want tijdens het hele bouwproces zijn er wel,meerdere zaken misgelopen, maar werd er telkens een oplossing gevonden met desbetreffende aannemer, en niet altijd in mijn financieel voordeel, maar het werd opgelost. Nu iemand zich volledig voor den domme houdt en de kwestie negeert vind ik een heel onbetrouwbaar iemand. 

Spleet van minimum 9 mm nodig onder binnendeuren volgens Wetgeving ?

Reactie van Charel

zou de schrijnwerker toch moeten communiceren waar ik wel de luchtdoorstroming wens toe te passen in de binnendeuren. 

Neen, want die hoeft helemaal niet in op onder de binnendeur te zijn. Zoals gezegd is de meest gebruikelijke methode een spleet onder de deur en soms een rooster in de deur, maar ik ken ook gevallen waarbij de doorstroomopening in de muur, de vloer of het plafond zaten.

Het enige dat je de schrijnwerker zou kunnen verwijten is dat hij zich niet in jouw plaats heeft afgevraagd waar je de doorstroomopening zou gaan voorzien terwijl dat in feite niet zijn verantwoordelijkheid is.

Om dat soort misverstanden te voorkomen dienen in feite werfvergaderingen. Je kan niet elke aparte aannemer laten werken zonder samenspraak met de andere aannemers. In dit geval zou een vergadering met de ventilatietechnieker en de schrijnwerker nuttig zijn geweest. Wie moet je nu iets gaan verwijten ? de schrijnwerketr die niet gezorgd heeft dat de ventilatieeisen werden gevolgd of de ventilatieman die voor de goede uitvoering van zijn systeem hierover geen contact heeft opgenomen ? Wie wist er waar de doorvoeropening zou moeten komen, in welke deuren wel en in welke deuren niet, en hoe groot die dan precies moest zijn? De schrijnwerker of...?

 

Spleet van minimum 9 mm nodig onder binnendeuren volgens Wetgeving ?

Reactie van stefvdc

zou de schrijnwerker toch moeten communiceren waar ik wel de luchtdoorstroming wens toe te passen in de binnendeuren. 

eigenlijk is het net omgekeerd : jij had moeten communiceren naar de schrijnwerker toe dat er een spleet van x mm onder welbepaalde deuren moest zitten.
Maar ergens heb je wel een punt , de schrijnwerker kon uit zijn ervaring je daarop hebben gewezen. Maar als hij de deuren geplaatst heeft zoals besteld dan kan je hem onmogelijk in gebreke stellen

Spleet van minimum 9 mm nodig onder binnendeuren volgens Wetgeving ?

Reactie van Asterieks

Ventilatie en al,... maar een spleet van 9mm is dat eigenlijk niet van oudsher normaal? Dit vooral niet om de tocht, maar simpel om dat kleine steentje dat zich onder de deur vastzet te beletten je mooie vloer vol te krassen, om maar niet van de plas onder de deur na een ijverige dweilbeurt te spreken, of het na verloop van tijd onvermijdelijk afhangen en zich plaatsen van houten deuren op te vangen, en vergeet vooral dan niet het steeds klemmend mooie deurmatje dat je kocht op reis!
Gelukkig is afschaven echt (zelfs met voorgemaakte goedkope deuren) geen probleem, snel opgelost en niet duur. Ik zou de les trekken dat verbouwingen en bouwen meestal onverwachte kosten meebrengen  en het gezond verstand van duizend jaar bouwen door de mensheid mogelijks toch nog interessant kan zijn voor veel hedendaagse stielmannen en bouwheren met strak en al dat hip, te duur eigentijds moois. Wat al die ventilatie betreft, men kan toch niet in een afgesloten duikboot of bunker wonen waar je zweetgeur, of een windje na de uiensoep, en de kooklucht ervan, enkel door peperdure afzuig- en blaas-installaties wordt geregelt? Een beetje natuurlijke tocht moet er toch zijn, immers een haardvuur of houtkachel kan dan echt levensgevaarlijk zijn denk ik, of ben ik ouderwets?  Wat nu? Zelf oplossen en mogelijks dan eens ferm mijn ontgoocheling slikken,... zou ik doen. 'T is maar gewoon afschaven en gepiept en dan heerlijk wonen en maar wonen en elke dag steeds wonen en genieten van uiensoep!  

Spleet van minimum 9 mm nodig onder binnendeuren volgens Wetgeving ?

Reactie van Hugo C.

Voor een nieuwbouw ben ik op zoek gegaan naar een leverancier voor plaatsklare deuren. Het is onvoorstelbaar dat zij zich vandaag nog verwonderd opstellen omtrent de epb-vereisten als je vraagt naar een luchtspleet van 9 - 10 MM. Maar geen nood zij hebben de oplossing door de deur 5 tot 6mm in te korten mits een meerprijs! Op de vraag waarom men geen hogere deurkassementen (+ 5mm) voorziet wordt dan ontwijkend geantwoord dat bij de ruwbouw men doorgaans gerekend heeft met de standaardafmetingen en derhalve de gemetselde deuropening onvoldoende hoog zou zijn. Wat een pertinente leugen is want in alle documentatie staat dat de gemetselde deuropening 5cm hoger moet zijn en die 5mm zal dan heus het verschil niet maken.

Ik ben dus nog op zoek naar een leverancier die een standaarddeur kan leveren met een verhoogd deurkassement.

Binnendeur kraakt

4 reacties ·

Reactie van Wolfstee

Vandaag deur eruit gehaald en daar scharnieren ook nog eens gesmeerd, zonder resultaat. Heb wel gezien dat er een aantal schroeven zot draaien, zou dit een mogelijke oorzaak kunnen zijn ?

Binnendeur kraakt

4 reacties ·

Reactie van Hugo C.

Vandaag deur eruit gehaald en daar scharnieren ook nog eens gesmeerd, zonder resultaat. Heb wel gezien dat er een aantal schroeven zot draaien, zou dit een mogelijke oorzaak kunnen zijn ?

Misschien dat de 3 scharnieren niet perfect in lijn liggen en het kassement zich zet naarmate de deur open en toe gaat? Probeer eens met enkel de 2 scharnieren boven en onder.

Regenwaterpomp grundfos maakt piepend geluid

Reactie van sdeb

Is er een filter aan de aanzuigzijde? Kan eventueel een vuiltje zijn die tussen de waaier en de behuizing vast zit. Kan ook een rollager zijn die defect is, maar onwaarschijnlijk gezien de prille leeftijd. Inox gedeelte op de foto eens demonteren en kijken of er geen vuil in zit. Je kan dan ook eventjes (eventjes!!) de motor laten draaien om te zien of dat geluid er nog steeds is. Als het een rollager is, laten maken onder garantie!