Livios: Bouwen aan morgen


Vochtadvies

  Lid sinds 23/05/2013

 • Architect
 • Lid sinds 23/05/2013
 • 5 vragen gesteld
 • 502 vragen beantwoord
 • 1 vraag goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 79 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


Vochtadvies
 • Architect
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende

injecteren muren, geen resultaat na 2 jaar ?

Reactie van Vochtadvies

Je kan inderdaad met een pleistermembraan de gevolgschade weg camoufleren, aan de oorzaak heb je nog steeds niets gedaan. Jammer van de nutteloze werken en de moeite.
Als de vloer koud aanvoelt dan komt dit door het verdampen van het vocht. Dit verdampen van het vocht kost je 20 – 30 % op je stookkosten.
Met enkele beperkte ingrepen ben je van al het vocht verlost en bespaar je elk jaar opnieuw veel energiekosten, zo verdien je dubbel.
Groeten
Vochtadvies

Hoe houten zoldervloer egaliseren?

Isoleren met steenstrips of volle gevelsteen?

Reactie van Vochtadvies

Op http://www.cruysberghs.be/wp-content/uploads/2014/01/Productbrochure-Reaxyl-ZX345-1.2.4_v2014-NL1.pdf kun je muurklimmen op de niet gevoegde steenstrips na 1 dag droogtijd.  Als je kan muurklimmen op de aluminiumfolie van de isolatieplaten dan lijkt mij dit voldoende sterk om de steenstrips te dragen.  Deze steenstrips werden rechtstreeks op PUR isolatie platen gelijmd zonder grondlaag of wapeningsnet. Het voordeel van gladde isolatieplaten is dat alle maten van steenstrips altijd passen, ook zonder voeg voor een modern uiterlijk. Deze platen zijn ook goedkoper. Isolatieplaten zonder een 2-zijdige aluminium bekleding blijven relatief dampopen. Isolatieplaten met een dubbelzijdig aluminium dampscherm zijn per definitie 100% dampdicht (lees ook www.humida.be waarom).
Best worden de naden van de isolatieplaten ook waterdicht verlijmd met dezelfde steenstriplijm http://www.cruysberghs.be/winkel/reaxyl-zx-345-steenstriplijm/ . De isolatieplaten werden mechanisch verkankerd aan de bestaande gevels om het gewicht van de steenstrips te kunnen dragen. Met of zonder voeg is een vrije esthetische keuze. Met voeg heb je nog steeds de kans op uitbloeiingen van witte kalkvlekken. Het is daarom aan te raden om 2-3 maanden na het voegen het volledige gevelvlak waterafstotend te behandelen http://www.cruysberghs.be/winkel/reaxyl-ce-27-gevelbehandeling3-polymeren/ .

Deze werkwijze is veel sneller, veel eenvoudiger, onafhankelijk van alle weersinvloeden en veeel goedkoper.

Groeten
Vochtadvies

Scheur of barst in de muur

Reactie van Vochtadvies

Een plotse oorzaak, breuk in een leiding, wortelgroei, enz. is steeds gedekt binnen de brandverzekering in de periode dat het zich heeft voorgedaan.  Indien de oorzaak reeds aanwezig was als je het pand pas heb aangekocht en er wordt duidelijk een gedekte oorzaak vastgesteld dan kan je, in principe, hiermee naar de vorige eigenaar gaan.  Aan deze vorige eigenaar kun je vriendelijk verzoeken of hij dit alsnog wil aangeven aan zijn brandverzekeraar.  Dit hoeft hem niets te kosten.  De oorzakelijke- en de gevolgschade moet dan vergoed worden.
Indien de vorige eigenaar weigert dan kun je via uw familiale verzekering een aangifte doen voor schade door derden.
Een lekdetectie kost je € 150 – 350.  Indien er niets gevonden wordt dan weet je tenminste dat al uw leidingen in orde zijn.  Wordt er wel een gedekt schadegeval gevonden, dan krijg je ook deze onderzoekskosten terugbetaald.
Groeten
Vochtadvies

onregelmatige vloer recht leggen

10 reacties ·

Reactie van Vochtadvies

 

 Opbouw egaliseren houten vloer

 Bestaande balklaag dient stabiel te liggen.

 OSB platen om de 10 cm vastschroeven op de houten balklaag.

 Alle naden en kieren dichtzetten.

 PCI PECITAPE SILENT langs alle opgaande lijnen plaatsen.

 OSB platen primeren met PCI GISOGRUND 404 1:1 verdund met water.

 Na droging de vloer egaliseren met PCI PERIPLAN EXTRA in een minimale laagdikte van 10 mm.

Deze producten kun je vinden op de webshop van www.cruysberghs.be

Groeten
Vochtadvies

stijgend grondwater in kelder

Reactie van Vochtadvies

Als je enkel water in de kelder hebt na regenval dan lekt de kelder niet maar is er een rechtstreekse instroom van regenwater in de keldermuren.  Best dat je eerst de afvoeren laat nakijken op een mogelijk defect.  Mocht op de afvoeren een defect vastgesteld worden dan is ook de gevolgschade gedekt binnen uw brandverzekering.
Meestal is de oorzaak dat je maaivelzone rondom de kelder verzadigd wordt met water na een felle regenbui.  Als de keldermuren aan de bovenste 30 cm niet volledig waterdicht gemaakt werden aan de buitenzijde dan loopt al het hemelwater rechtstreeks in je keldermuren.  Het water sijpelt doorheen de keldermuren naar beneden en komt uit de vloer omhoog.
Niet de kelder lekt maar wel de maaiveldzone aan de buitenzijde.
Je kan de juiste oorzaken en eenvoudige oplossingen terugvinden in het handboek op www.humida.be

Groeten
Vochtadvies

Spouwmuurisolatie: welke variant?

Reactie van Vochtadvies

Kan iemand mij zeggen wat ik nu eigenlijk tussen m'n muren moet laten spuiten. Ik heb de indruk dat het niet belangrijk is wat je gebruikt dan wel als je het maar doet. Ik heb een woning van 1955 en de koude komt zo binnen. De ene zegt niet isoleren de andere pur, nog andere korrels of wol, ik weet het niet.


Bij een open spouwmuur van 6 cm heb je een U-waarde van 1.59w/m²K.  Dit zegt je waarschijnlijk niets.  Deze U-waarde wil zeggen dat als je in deze woning het 20 °C warm houdt, je een energieverlies hebt van € 1.318 per 100 m² per jaar, doorheen de muren naar buiten.
Breng je in deze spouwmuur een isolatiemateriaal in met een λ-waarde van 0,041 (rotswol) dan zak het energieverlies naar € 514 per 100 m² per jaar.  Laat je de muren isoleren met een isolatiemateriaal met een λ-waarde van 0,021 (PUR) dan zakt het energieverlies naar € 323 per 100 m² per jaar.
Duidelijk.  Het is dus de λ-waarde en de breedte die zal bepalen hoe goed je een bestaande spouwmuur kunt isoleren.
Aan u de keuze.
Groeten
Vochtadvies

 

Vocht in slaapkamer, hoe best ventileren?

Reactie van Vochtadvies

Zoals je al aangeeft kun je maar enkele liter water zelf produceren per week.  Een chape die vol water zit, door een foutief geplaatste waterkering, neemt al snel 1.000 liter water en meer op.  Al dit vocht wordt opgenomen door de warme binnenlucht waardoor de relatieve luchtvochtigheid stijgt.
Indien condensatie aan de onderzijde op dubbele beglazing wordt vastgesteld, bij koude nachten, dan zit altijd de chape vol water.  Altijd.
Groeten
Vochtadvies

plafond regenput isoleren

3 reacties ·

Reactie van Vochtadvies

In een weinig verluchte regenput onder een woning, met een gemiddelde temperatuur van +17°C, bij een relatieve luchtvochtigheid van 100%, heerst er een dampdruk van 1938 Pa.  In de bovenliggende kamer heerst een temperatuur van 21°C, bij een luchtvochtigheid van 60%, en een aanwezige dampdruk van 1493 Pa.  We hebben met andere woorden een verschil in dampdruk van 1938 – 1493 = 445 Pa.  Hierdoor neemt de warmere lucht het vocht op uit de onderliggende regenwaterput.  Bijkomend treedt er interne condensatie op in de vloer.  Ook wordt het risico op spouwmuurcondensatie vergroot door de permanente extra toevoer van vocht.  Het verdampen van vocht vanuit de vloer kost zeer veel energie.  Dit verdampen doet de woning continu afkoelen (zoals zweten) en kan 25 – 30 % energieverlies betekenen op de verwarming.

Best dat je een regenwaterput onder de woning voldoende verlucht (3 of 4 plaatsen).  Het plafond kun je (laten) isoleren met 8 – 10 cm PUR. Dit is redelijk dampdicht en zal de beschreven problemen sterk verminderen.

Groeten
Vochtadvies

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 · Volgende