Livios: Bouwen aan morgen


VerbouwerJ

  Lid sinds 12/01/2018

 • Verbouwer
 • Lid sinds 12/01/2018
 • 1 vraag gesteld
 • 2 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 3 leden bedankt


VerbouwerJ
 • Verbouwer | Woont in Turnhout

Geschiedenis


Meerdere stroombanen / kringen per zekering / aantal stopcontacten

Reactie van RodeRidder

Indien ik volledig nieuwe kabels leg, mag ik die dan bij op een bestaande zekring plaatsen? Hierdoor heb ik wel meer dan 8 stopcontacten op die zekering.

Bij uitbreiding mag je die 8 overschrijden, enkel bij een nieuwe installatie niet. 

Meerdere stroombanen / kringen per zekering / aantal stopcontacten

Reactie van Hugo C.

Als je automatische zekeringen neemt kan je er plaatsen van 20A ipv 16A indien smeltzekeringen (in de veronderstelling dat de gebruikte bedrading 2,5mm2 is). Verdeel de belasting evenwichtig. Je kan eventueel licht belaste kringen samennemen en de vrijgekomen positie gebruiken voor de nieuwe leidingen.

Meerdere stroombanen / kringen per zekering / aantal stopcontacten

Reactie van VerbouwerJ

Ik wist niet dat deze bestonden. Goede tip!

Ik blijf het raar vinden dat AREI wel 8 dubbele stopcontacten (=16 op 1x2.5) toelaat op 1 zekering, maar 2 aparte lussen van bv. 5 stopcontacten (=10 op 2x2.5) op 1 zekering verbiedt!

2e geval lijkt mij veel veiliger!

Alvast bedankt voor het snelle antwoord.

Meerdere stroombanen / kringen per zekering / aantal stopcontacten

Reactie van Kris M

Volgens mij is het aantal stopkontakten op een kring onbeperkt, zolang die kring maar correct afgezekerd is. (16-20A).  Het is niet omdat je veel stopkontakten hebt, dat je méér stroom kan verbruiken op die kring.

  Toch best eens "AREI voor dummies" lezen (post 1981 regels - niet de pre 1981 uitzonderingen) ;-)

Meerdere stroombanen / kringen per zekering / aantal stopcontacten

Reactie van Baksteenslag

Ik ben zelf gepensionneerd electricien.  De regel die bepaalt hoeveel stopkontakten op één circuit mogen aangesloten worden, is al enkele malen gewijzigd.  Toen ik nog op school zat was de regel "8 stopkontakten".  Toen de differentieelschakelaars opkwamen, veranderde de regel naar "onbeperkt". (wat ik ook logisch vond). Nu is blijkbaar die regel weer veranderd.  Kan iemand mij uitleggen 'wààrom?"

Dus geen antwoord à la "het arei zegt dat..." , maar een logische verklaring waarom je maar 8 stopkontakten op één circuit mag aansluiten.  In mijn ogen is het nog altijd superveilig om een onbeperkt aantal stopkontakten aan te sluiten. Het is natuurlijk niet altijd handig om slechts één circuit te hebben voor àlle stopkontakten in je huis, maar dat heeft niets met veiligheid te maken.

Meerdere stroombanen / kringen per zekering / aantal stopcontacten

Reactie van robert Bruyland

Waarom die normen om de zoveel jr moeten veranderen weet ik ook niet.Het materiaal word (soms) beter met de tijd maar de regelnorm verschild van streek tot streek en EU slaapt verder.In ieder geval , zoals hierboven vermeld, hielden wij in bxl de norm aan van onbeperkt aantal stpcten maar wel max 20A met 2.5³ , natuurlijk.En dit voor openbare gebouwen en "gewone" lokalen van hospitalen.De controles werden om de 10jr herhaald en waren tamelijk streng maar gezien de omgeving , verantwoord.

Keuringsattest elektriceit wat betekent dit?

Reactie van VerbouwerJ

A1: Uw aarding is niet goed genoeg en dat kan je oplossen door een extra aardingspen de grond in te kloppen. (goed doenbaar)

B1: Geen equipotentiaal verbinding(en): Kan lastiger worden omdat je oa. de water- en gasleiding moet verbinden met de aarding. Indien deze ver van de zekeringskast staan = veel breken

C1: Op minstens 1 kring is de isolatie van de leidingen versleten. Dit kan een hele zoektocht worden met veel breekwerk

... enz.

Dit wordt niet iets dat je op een weekendje snel oplost. Reken hier toch maar op behoorlijk wat kosten.