Livios: Bouwen aan morgen


Verbouwer76

  Lid sinds 13/09/2017

 • Verbouwer
 • Lid sinds 13/09/2017
 • 2 vragen gesteld
 • 0 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 0 bedankjes ontvangen
 • 2 leden bedankt


Verbouwer76
 • Verbouwer | Woont in LEUVEN

Geschiedenis


Opentherm bij Vaillant ecotec plus VCR 296/5-5 in België?

Vaillant besloot niet opentherm te gaan, waardoor je enkel hun eigen thermostaat op de ketel kan gebruiken. Helaas is er weinig keuze, zijn de geboden programma's te beperkt en krijgt hun app een vernietigende score en wordt die bovendien amper geüpdate. Wat ben ik dus met een ketel die ik eigenlijk niet kan bedienen? 

In Nederland worden de Vaillant Ecotec Plus ketels al jaren verkocht met de V33 module (een klein plaatje) die de installateur kan plaatsen zodat de ketel gewoon opentherm wordt en je eender welke thermostaat kan gebruiken. Bekijk de NL installatiehandleiding en het plaatje staat bij de componenten, bij de BE handleiding niet. 

Vraag: past de V33 module voor opentherm ook op de BE ecotec plus? Indien ja, waar kan ik de module krijgen? Indien niet, wat is de reden dat het in BE niet standaard is bij Vaillant? Of ik nu ketel + thermostaat koop bij hen, of ketel + V33 plaatje, dan brengt het voor Vaillant evenveel op. Maar als ze mij het plaatje niet verkopen, dan koop ik ook geen ketel en brengt het ze niets op. Uit commercieel oogpunt zou ik dit dus niet goed begrijpen. 

Ik hoop uiteraard gewoon dat ik de Belgische ecotec plus van Vaillant opentherm kan maken. Wie weet raad?

In bijlage tekst en foto uit de Nederlandse brochure van Vaillant. Helaas onbestaand in België.

Opentherm bij Vaillant ecotec plus VCR 296/5-5 in België?

Reactie van Alaerts guido

In belgie worden er andere printplaten gebruikt (Meld men mij) , waarom ??? Dus u kunt hier de V33 niet gebruiken.

Maar hoeveel kringen wenst u te regelen? Normaal werkt de app V smart goed (integenstelling van de test).

Opentherm bij Vaillant ecotec plus VCR 296/5-5 in België?

Reactie van CVERSCH

Bedankt voor de info.

Vaillant beschermt zijn merk. Is niet van deze tijd.

Zij adviseren de VRC 700 + VR 920 + VR 50. Heb je die mogelijkheid bekeken? Komt tamelijk duur uit en ziet er niet zo goed uit als Tado.

Opentherm bij Vaillant ecotec plus VCR 296/5-5 in België?

Reactie van Ben V

Nog een kleine toevoeging :) Volgens mij zijn de Tado thermostaten (V2 - V3 - V3+) identiek qua hardware, wat betreft de thermostaat zelf. Het zou mij dus verbazen moest dit verschillen of problemen geven. De V3 heeft gewoon een andere internetbridge, met Apple HomeKit ondersteuning, en de V3+ heeft een nieuwe app en enkele functionaliteiten.

Wat de geocaching betreft, dat dit bij de V3+ in een abonnementsformule lijkt te zitten is de reden waarom ik mijn V3 niet plan te upgraden (kan eenmalig voor 20 euro, als ik met niet vergis). Maar belachelijk om daarna te moeten betalen voor een functie die ik nu gratis heb.

Ik raad dus aan om een V3 aan te schaffen, en deze niet te upgraden. Dan zit je sowieso safe qua geocaching :) 

Opentherm bij Vaillant ecotec plus VCR 296/5-5 in België?

Reactie van ggverc1

Dank je Ben V.

Ik heb tot nu toe nog altijd niet begrepen waarom het bij u werkt en bij mij niet :), alles ziet er immers identiek uit (bedrading, batterijen, driver update was gebeurd door TADO).

Er zit in de Belgische versie van Vaillant inderdaad geen OPENTERM module in, dus dit is irrelevant.

Enige mogelijkheid dat ik zie is dat de chauffagist nog een instelling op de ketel moet veranderen.  Want als ik de aansluiting maak op eBUS komt er onmiddelijk een moersleuteltje op de ketel dat er iets fout loopt.

Bij Tado hebben ze een uitmeting gedaan (zie foto) waarbij ze zien dat hij enkel 4V binnenkrijgt.  Naar mijn beperkte kennis van elektriciteit werkt modulatie (digitaal) wel via variaties in spanningen (tem 20V). 

TADO support is wel geweldig goed en behulpzaam.  Ik heb meerdere malen met hen gebeld/gemaild en zijn altijd vriendelijk en bereid om te helpen.

Ik sta u volledig bij in de redenering van de upgrade NIET te doen.  Bijbetalen voor iets dat we nu (nog) gratis hebben.

Drukknop verlichting koppelen aan tijdrelais (trappenautomaat). Wat en hoe?

Ik heb 3 verdiepingen. Ik wil op elke verdieping 1 drukknop die op elke verdieping tegelijk 1 lamp doet branden. 3 drukknoppen dus om telkens dezelfde 3 lampen te doen branden. 3 LED-lampen van 5 watt elk.

Ik wil hiervoor in mijn zekeringenkast een tijdrelais (trappenhuisautomaat) 16A gebruiken.

Concrete vragen:

A) Mag het tijdrelais 8 - 230V zijn?

B) Mag het tijdrelais "niet potentiaalvrij" zijn?

C) Bij het ene tijdrelais staat: "met 1 NO contact 16A 250V UC", bij de andere staat "2 NO..." Wat betekent dit en wat heb ik in mijn situatie nodig?

D) Kan ik de 3 lampen in 1 circuit schakelen en dan zo op 1 tijdrelais steken of heb ik per drukknop een aparte relais nodig? (gewenste timing van het branden is bij elke knop hetzelfde: 2 minuten)

E) Zijn er extra dingen waarmee ik rekening moet houden?

Drukknop verlichting koppelen aan tijdrelais (trappenautomaat). Wat en hoe?

Reactie van Kris M

1NO is 1 kontakt 2NO 2.  1NO volstaat.  Je mag zo veel drukknoppen als je wil gebruiken.  Allemaal in parallel aansluiten (bv van zekeringkast naar drukknop 1.  Van drukknop 1 naar drukknop 2 etc.). Ook de verschillende lampen schakel je parallel.  

Met stijve kabel werken. Niet met soepele.  Je kan ook van de kast naar de eerste drukknop gaan, vandaar naar de eerste lamp, verder naar de 2 de drukknop, etc.  Je hebt dan 5 draden van 1,5mm2 nodig:  aarding, blauwe L,    zwarte N, witte retour (van drukknop richting kast) en grijze Schakeldraad (van NO kontakt naar de lampen)   In de drukknoppen onderbreek je de L en de witte retour.  In de lampen onderbreek je de N, aarding en Schakeldraad.