Livios: Bouwen aan morgen


truffel

  Lid sinds 09/11/2011

 • Andere professioneel
 • Lid sinds 09/11/2011
 • 0 vragen gesteld
 • 30 vragen beantwoord
 • 0 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 5 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


truffel
 • Andere professioneel
Privébericht

Geschiedenis

1 2 3 · Volgende

Scheurtjes in gepolierde beton normaal?

Reactie van truffel

als u twijfelt aan de raportering van het WTCB dan zal u zelf héél sterk uit de hoek moeten komen.

Wetende dat het WTCB totaal onafhankelijk en zonder enige belangenvermening zeer sterke technisch onderbouwde argumenten gebruikt om moeilijke problemen te verklaren of aan te kaarten. Ik denk niet dat u enige twijfel zou mogen hebben omtrent het WTCB want zij gaan niet over één nacht ijs. Waarschijnlijk trekt u hen in twijfel omdat het antwoord van hen u niet genegen bleek te zijn.

In mijn vakgebied hebben zij reeds vele malen technische vraagstukken voorgeschoteld gekregen en de oplossingen waren verrassend maar klaar en duidelijk onderbouwd. Zij gingen daarvoor zelfs in de clinch met experts van onze leveranciers en ook die moesten nadien inbinden maar namen hun verlies toch zeer sportief op.

U hebt evenwel altijd recht oip een "second opinion "

Houten balken lichter maken

9 reacties ·

Reactie van truffel

of indien gewenst is dat niet alleen struktuur maar ook eigenheid van materiaal terug wordt bovengehaald is

zandstralen ook een optie. Dit natuurlijk indien mogelijk want het zorgt wel voor een pak stof. Oudere gebintes

in bvb schuren, brouwerijen e.d. pakken we zo aan. Voor Dhz zijn de apparaten wel te huur en met wat gezond

verstand is dit best zelf te doen. Gezond verstand is bvb nooit op dezelfde plaatst blijven met het pistool want

je hebt zo een deuk. Je moeten rekening houden dat het grit echt wel spul weghaald. Dus niet alleen de beits of

vernis maar ook het hout en ze hebt er zo een put in geblazen. Afhankelijk van uit te voeren werk kan je verschillende

soorten grit kopen (= korrelgrootte)

veel condens op raam

12 reacties ·

Reactie van truffel

Beste,

 

In een nieuw gebouw zitten duizenden liters water en die zijn er zeker niet zo maar uit

Dus enige advies: ventileren en zeker niet alleen verwarmen want warme lucht kan veel

vocht opnemen maar dus weer afgeven. Koude lucht onttrekt vocht

Geluidshinder bij ramen, nieuwbouwappartement

Reactie van truffel

Als ik mezelf als een expertmag beschouwen na 30 jaar in het vak te hebben gezeten (en nu nog ) kan ik volgende antwoorden geven op uw vragen als volgt  Neen/ja / neen.

 

Neen er zijn geen wettelijke verplichitngen inzake akoestische performantie naar schrijnwerk toe. De enige die u daartoe kunt voor aanspreken is de architect en zelfs dan nog. De architect kan alleen de opdrachtgever er op wijzen dat er een probleem van geluid kan zijn maar als de opdrachtgever dat niet op in gaat kan de architect niet met de vinger worden gewezen. Evenmin kan u de opdrachtgever aansprakelijk stellen gezien er geen wettelijke normering is.

Ja er bestaan experten in akoestiek die u kan raadplegen en die werken niet voor een peuleschil. Ze zijn schaars en daarom ook duur. En dan heb ik het nog maar over een basidienst. Wil men echt het probleem onderzoeken en u wil een resultaatsverbintenis dan zal het gehele gebouw onder de loep worden genomen.

 

Neen u kan de aannemr tot niks verplichten omdat u waarschijnlijk niks met de aannemerte zien hebt. U hebt namelijk een appartement gekocht vermoedelijk van een promotor. Hij was dus de bouwheer en niet u. U hebt aldus geen liaison met de aannemer/uitvoerder.

 

Ik begrijp evenwel uw zaak maar er is weinig aan te doen. U hebt u spijtig genoeg niet voldoende kunnen informeren of hebt dit nagelaten dit te doen. Met "nalaten" wil ik u evenwel niks verwijten het is eerder een kwestie dat het door de mazen vanhet net is gegilpt. Kijk het is mijn overtuiging dat in Belgie een zeer moeilijke beslissing zoals een woning kopen/nieuw bouwen of wat dan ook kan worden overgelaten aan leken. In bijvoorbeeld Engeland/Zweden/Amerika wordt een huis altijd vergezeld van een bouwexpert. Die staat  aan de zijde van de koper en kan veel verhelpen.

Uw appartement zal dus wel gebouwd zijn volgens de geldende regels daar waar nodig. U kan dus in uw geval niemand aanspreken op de standaardroosters gezien er voor die roosters alleen een verplichtende EPB regeling meespeelt en geen andere in uw geval dus akoestische regels. Mogelijks hebt u ook glas met 2 gelijke ruiten van bvb 5 mm dikte. Die 2 ruiten kunnen er voor zorgen dat het geluid zelfs versterkt wordt ipv gedemt. Maar als u grote ruiten hebt dan zal er op zijn minst één zijde gelaagd moeten zijn. En zo'n gelaagde ruit is de eerste vorm van akoestische isolatie in schrijnwerk.

oplossingen: zeer moeilijk te zeggen. Aluminium schrijnwerk is akoestisch gezien de slechtste keuze. De beste keuze is hout dan pvc dan staal. Maar staal zal je aan de kust zeer weinig tegen komen gezien het klimaat. U kan evenwel uw oor te luisteren leggen bij een fabrikant van glasfolies die een toegepast product op uw glas kunnen aanbrengen. Ik heb daar echter weinig of geen kennis over. Ik ben een glasman en het tweede advies is dan ook om akoestische isolatie aanbrengen maar dat bied geen absolute zekerheid. Naast deze 2 oplossingen kan u tussen het glas en de kader ook iets gaan aanbrengen in de vorm van een dichtingskoord. Tussen glas en kader (achter de glaslat) zitten altijd grote ruimtes die akoestisch totaal ongeisoleerd zijn.

 

Maar meer dan zelf initiatief nemen om dit te verbeteren met de nodige meerkost zie ik u anders niet doen. Tenzij het heel erg is zie ik de slaagkansen bij een rechtszaak niet in uw voordeel omdat er vermoedelijk ook niks verkeerd is gebeurd. Volgens de geldende regels dan wel . U kan ook geen vergelijkingen maken met andere gebouwen want als er één zaak in de bouwwereld nog steeds vrij complex is dan is het wel akoestische isolatie

 

 

 

Ramen plaatsen wordt steeds uitgesteld.

Reactie van truffel

Maar is het ook niet zo dat indien men een percentage wil inhouden men

1. Ook moet kunnen bewijzen dat er schade is geleden

2. Niemand, uitvoerder of opdrachtgever kan bepalen in welke orde van grootte deze

schade is en dat dit alleen mag worden gedaan door een rechter van een rechtbank.

Zomaar geld achterhouden maw  mag mijn inziens ook alweer niet zomaar.

De aannemer nadien een hak zetten vind ik zelf nooit een goed idee omdat dit in vele gevallen contra productief is.

Beter is voor alles rond tafel te gaan zitten en eventueel een dading op te stellen. Een aannemer die geen excuses

zoekt maar zijn verantwoordelijkheid neemt zal daar voor open staan.

 

 

zijdeur hoekdouchecabine

2 reacties ·

Reactie van truffel

 

 

Gelukkig was uw douchecel er eentje van een bekender merk. Goedkopere zaken durven wel eens met gewoon glas of halfgehard glas werken.

Dan heb je grotere vodden dan me thet geharde veilgheidsglas zoals in uw cabine. Normalerwijze is het geen probleem om één ipv vier  nieuwe stukken te maken in 6/8 mm. Dikker zal het naar alle waarschijnlijkheid niet zijn.

Het kost wel wat. We moeten ter plaatse komen voor de afmetingen, een mal maken glas opwarmen en in model leggen en dan afkoelen.

Zo krijg je een gehard gebogen glas. Ik vind het raar dat ze dit niet apart kunnen leveren.

Afrekening meer werken Sleutel op de deur : buitensporige bedragen

Reactie van truffel

Welke promotor dit heeft gedaan doet niet ter zake en lost evenmin de zaken op die TS graag geregeld zou zien.

Feit is dat een SOD gebeuren gebeurt onder een struktuur van vastgelegde prijzen, uitvoeringen die niet al teveel afwijken enz enz enz

Maw een basispakket dus. Alle andere afwijkende zaken of wijzigingen in het bouwproces zijn een vette kluif voor de SOD's. Dat is eigenlijk iets wat algemeen bekend is. U had dus een estmatie of offerete moeten vragen alvorens zomaar te laten uitvoeren. In de winkel wil je toch ook de prijzen weten van bepaalde items of stap je zomaar een winkel van bvb Hillfiger binnen in de hoop dat de prijs schappelijk zal zijn. The world ain't a fluffy place. Het is een recht van iedere aannemer om zijn huid zo duur als mogelijk te verkopen. Het is een recht van een klant om niet in te gaan op gelijk welk voorstel.

Indien voor u een terras werd gelegd met de vermelde afmetingen in een standaard materiaal dan is die 1800 eigenlijk zeer schappelijk.

Zelfs indien het een afgestreken beton is is die prijs nu niet echt exessief. Reken uitgraven, plastic, beton net, bekisting, storten, afstrijken

manuren etc etc etc.

Plafond afwerken

4 reacties ·

Reactie van truffel

Spanplafond is idd een goede oplossing

Andere oplossing is terug herstukken/bezetten en schildersdoek kleven tegen de barsten. Daarna opnieuw te schilderen in gewenst kleurke.

Radicaal als de vloer bestaat uit een houten balklaag. Alles uitbreken en nieuw plafond steken op oude balken maar dan wel uitpassen zodat nieuw volledig horizontaal vlak ontstaat. Hoogte verlies afhankelijk van balklaag maar toch wel gemiddeld 3/4 cm. Bij uitbraak bestaan plafond krijg je wel kans om eventuele verbeteringen aan t ebrengen inzake thermische en akoestische isolatie. Je kan ook je verlichtingsplan herbekijken indien gewenst.

Kindbestendige superonderhoudsvriendelijke vloer gezocht

Reactie van truffel

mipolam, marmoleum, sommige parketsoorten voor winkels en musea/openbare diensten.

 

persoonlijk vind ik marmoleum van Krommenie  nog steeds de beste keuze. Natuurproduct, door en door gekleurd, grote kleuren keuze, simpel netjes anti allergisch, stofvrij, hygienisch perfect etcetc etc moet wel perfect geplaatst zijn. Het blijft in vele gevallen nog steeds de perfecte oplossing voor onder andere de ziekenhuizen

Deuropening in ytong muren

Reactie van truffel

Heu iiiiiiiiii  Dat is absoluut verboden. Wat vertelt die man nu eigenlijk. Ik voel een plaatsvervangende schaamte voor zoveel onkunde in onze sector.

Er is geen enkel deuromlijsting die geschikt is om dit te doen, stel u voor zeg.

Roep uw architect erbij of stel zelf de aannemer nu al in gebreke. Ik ben geen voorstander van tabula rasa maar hier hebt u echt geen keuze. Die plaats MOET ondersteund worden door een betonbalkej, een voorgespannen element, linteel, metaal profiel enz ... Trouwens Ytong heeft daar zijn eigen spullen voor. Neem kontakt met Ytong zelf en die zullen het verhaal van die aannemer toch wel tegenspreken hoor.

1 2 3 · Volgende