truffel

Lid sinds 9/11/2011

  • Andere professioneel
  • 0 vragen gesteld
  • 30 vragen beantwoord
  • 0 vragen goed beantwoord
  • 5 bedankjes ontvangen
  • 0 leden bedankt
truffel Andere professioneel Privébericht

Geschiedenis

Reactie van truffel

Welke promotor dit heeft gedaan doet niet ter zake en lost evenmin de zaken op die TS graag geregeld zou zien.

Feit is dat een SOD gebeuren gebeurt onder een struktuur van vastgelegde prijzen, uitvoeringen die niet al teveel afwijken enz enz enz

Maw een basispakket dus. Alle andere afwijkende zaken of wijzigingen in het bouwproces zijn een vette kluif voor de SOD's. Dat is eigenlijk iets wat algemeen bekend is. U had dus een estmatie of offerete moeten vragen alvorens zomaar te laten uitvoeren. In de winkel wil je toch ook de prijzen weten van bepaalde items of stap je zomaar een winkel van bvb Hillfiger binnen in de hoop dat de prijs schappelijk zal zijn. The world ain't a fluffy place. Het is een recht van iedere aannemer om zijn huid zo duur als mogelijk te verkopen. Het is een recht van een klant om niet in te gaan op gelijk welk voorstel.

Indien voor u een terras werd gelegd met de vermelde afmetingen in een standaard materiaal dan is die 1800 eigenlijk zeer schappelijk.

Zelfs indien het een afgestreken beton is is die prijs nu niet echt exessief. Reken uitgraven, plastic, beton net, bekisting, storten, afstrijken

manuren etc etc etc.

Bekijk
akoestische oplossing deur.
3 reacties · · #Binnenschrijnwerk
Reactie van truffel

Massa massa en nog eens massa  is de leidraad voor akoestische isolatie.

Idd gebruik maken van een tubespaan. Op zijn minst althans volle spaandeuren bestaan ook.

Best kiezen voor een opdekdeur, maar dat zijn veelal typische kantoordeuren. In ieder geval altijd

kiezen voor een deur met rubberen dichting bvb Oosthout of Theuma

Onderkant kan wel degelijk worden afgesloten door het infrezen van een automatische valdorpel.

Dat is simpel uitgelegd een metalen profiel met een rubber  in een profiel met tussen de twee een veersysteem.

Als de deur wordt dicht gedaan dan wordt op de zijkant een pin ingeduwd die het profiel met de rubber naar beneden

duwt en afsluit tot tegen de vloer. Bekend merken zijn Athmer, comaglio.

Indien echt hoge eisen bestaan er idd akoestische deuren  bvb  Decoene

Bekijk
zijdeur hoekdouchecabine
2 reacties · · #Badkamer
Reactie van truffel

 

 

Gelukkig was uw douchecel er eentje van een bekender merk. Goedkopere zaken durven wel eens met gewoon glas of halfgehard glas werken.

Dan heb je grotere vodden dan me thet geharde veilgheidsglas zoals in uw cabine. Normalerwijze is het geen probleem om één ipv vier  nieuwe stukken te maken in 6/8 mm. Dikker zal het naar alle waarschijnlijkheid niet zijn.

Het kost wel wat. We moeten ter plaatse komen voor de afmetingen, een mal maken glas opwarmen en in model leggen en dan afkoelen.

Zo krijg je een gehard gebogen glas. Ik vind het raar dat ze dit niet apart kunnen leveren.

Bekijk
Reactie van truffel

Heu iiiiiiiiii  Dat is absoluut verboden. Wat vertelt die man nu eigenlijk. Ik voel een plaatsvervangende schaamte voor zoveel onkunde in onze sector.

Er is geen enkel deuromlijsting die geschikt is om dit te doen, stel u voor zeg.

Roep uw architect erbij of stel zelf de aannemer nu al in gebreke. Ik ben geen voorstander van tabula rasa maar hier hebt u echt geen keuze. Die plaats MOET ondersteund worden door een betonbalkej, een voorgespannen element, linteel, metaal profiel enz ... Trouwens Ytong heeft daar zijn eigen spullen voor. Neem kontakt met Ytong zelf en die zullen het verhaal van die aannemer toch wel tegenspreken hoor.

Bekijk
Plafond afwerken
4 reacties · · #Wanden en plafond
Reactie van truffel

Spanplafond is idd een goede oplossing

Andere oplossing is terug herstukken/bezetten en schildersdoek kleven tegen de barsten. Daarna opnieuw te schilderen in gewenst kleurke.

Radicaal als de vloer bestaat uit een houten balklaag. Alles uitbreken en nieuw plafond steken op oude balken maar dan wel uitpassen zodat nieuw volledig horizontaal vlak ontstaat. Hoogte verlies afhankelijk van balklaag maar toch wel gemiddeld 3/4 cm. Bij uitbraak bestaan plafond krijg je wel kans om eventuele verbeteringen aan t ebrengen inzake thermische en akoestische isolatie. Je kan ook je verlichtingsplan herbekijken indien gewenst.

Bekijk
Reactie van truffel

mipolam, marmoleum, sommige parketsoorten voor winkels en musea/openbare diensten.

 

persoonlijk vind ik marmoleum van Krommenie  nog steeds de beste keuze. Natuurproduct, door en door gekleurd, grote kleuren keuze, simpel netjes anti allergisch, stofvrij, hygienisch perfect etcetc etc moet wel perfect geplaatst zijn. Het blijft in vele gevallen nog steeds de perfecte oplossing voor onder andere de ziekenhuizen

Bekijk
Reactie van truffel

ik kan de juridische expert van hierboven alleen maar bijtreden.

Het gaat hier over een gebrek in een materiaal en niet over een fout of nalatigheid bij de uitvoering der werken.

De uitvoerende aannemer zal u naar alle waarschijnlijkheid ook geen tienjarige garantie hebben verleend op het raam

muz van het glas. Maar die garantie is verleent door de fabrikant van de isolerende beglazing en niet door de uitvoerende

schrijnwerker

Bekijk
Reactie van truffel

Als ik mezelf als een expertmag beschouwen na 30 jaar in het vak te hebben gezeten (en nu nog ) kan ik volgende antwoorden geven op uw vragen als volgt  Neen/ja / neen.

 

Neen er zijn geen wettelijke verplichitngen inzake akoestische performantie naar schrijnwerk toe. De enige die u daartoe kunt voor aanspreken is de architect en zelfs dan nog. De architect kan alleen de opdrachtgever er op wijzen dat er een probleem van geluid kan zijn maar als de opdrachtgever dat niet op in gaat kan de architect niet met de vinger worden gewezen. Evenmin kan u de opdrachtgever aansprakelijk stellen gezien er geen wettelijke normering is.

Ja er bestaan experten in akoestiek die u kan raadplegen en die werken niet voor een peuleschil. Ze zijn schaars en daarom ook duur. En dan heb ik het nog maar over een basidienst. Wil men echt het probleem onderzoeken en u wil een resultaatsverbintenis dan zal het gehele gebouw onder de loep worden genomen.

 

Neen u kan de aannemr tot niks verplichten omdat u waarschijnlijk niks met de aannemerte zien hebt. U hebt namelijk een appartement gekocht vermoedelijk van een promotor. Hij was dus de bouwheer en niet u. U hebt aldus geen liaison met de aannemer/uitvoerder.

 

Ik begrijp evenwel uw zaak maar er is weinig aan te doen. U hebt u spijtig genoeg niet voldoende kunnen informeren of hebt dit nagelaten dit te doen. Met "nalaten" wil ik u evenwel niks verwijten het is eerder een kwestie dat het door de mazen vanhet net is gegilpt. Kijk het is mijn overtuiging dat in Belgie een zeer moeilijke beslissing zoals een woning kopen/nieuw bouwen of wat dan ook kan worden overgelaten aan leken. In bijvoorbeeld Engeland/Zweden/Amerika wordt een huis altijd vergezeld van een bouwexpert. Die staat  aan de zijde van de koper en kan veel verhelpen.

Uw appartement zal dus wel gebouwd zijn volgens de geldende regels daar waar nodig. U kan dus in uw geval niemand aanspreken op de standaardroosters gezien er voor die roosters alleen een verplichtende EPB regeling meespeelt en geen andere in uw geval dus akoestische regels. Mogelijks hebt u ook glas met 2 gelijke ruiten van bvb 5 mm dikte. Die 2 ruiten kunnen er voor zorgen dat het geluid zelfs versterkt wordt ipv gedemt. Maar als u grote ruiten hebt dan zal er op zijn minst één zijde gelaagd moeten zijn. En zo'n gelaagde ruit is de eerste vorm van akoestische isolatie in schrijnwerk.

oplossingen: zeer moeilijk te zeggen. Aluminium schrijnwerk is akoestisch gezien de slechtste keuze. De beste keuze is hout dan pvc dan staal. Maar staal zal je aan de kust zeer weinig tegen komen gezien het klimaat. U kan evenwel uw oor te luisteren leggen bij een fabrikant van glasfolies die een toegepast product op uw glas kunnen aanbrengen. Ik heb daar echter weinig of geen kennis over. Ik ben een glasman en het tweede advies is dan ook om akoestische isolatie aanbrengen maar dat bied geen absolute zekerheid. Naast deze 2 oplossingen kan u tussen het glas en de kader ook iets gaan aanbrengen in de vorm van een dichtingskoord. Tussen glas en kader (achter de glaslat) zitten altijd grote ruimtes die akoestisch totaal ongeisoleerd zijn.

 

Maar meer dan zelf initiatief nemen om dit te verbeteren met de nodige meerkost zie ik u anders niet doen. Tenzij het heel erg is zie ik de slaagkansen bij een rechtszaak niet in uw voordeel omdat er vermoedelijk ook niks verkeerd is gebeurd. Volgens de geldende regels dan wel . U kan ook geen vergelijkingen maken met andere gebouwen want als er één zaak in de bouwwereld nog steeds vrij complex is dan is het wel akoestische isolatie

 

 

 

Bekijk
Alu ramen - niet opgeschuimd
7 reacties · · #Buitenschrijnwerk
Reactie van truffel

ik ben overtuigd van feit dat de diverse tv's dringend aan herziening toe zijn en de huidige trend en materiaalgebruik ver voorop ligt.

Maar tot nader order dienen we ons te houden aan de bestaande tv's.

Zoals ik zei ken ik maar een handvol vaklui die het spuiten van PU-schuim op of om ramen perfect beheersen. Maar dan zijn er dus maar een paar. Als ik hen bezig zie en hoor dan kan het WTCB daar veel van bijleren.  

Bekijk
Ramen akoestisch isoleren
2 reacties · · #Buitenschrijnwerk
Reactie van truffel

 

Geachte,

 

Met uw topic snijdt u één van de moeilijkste zaken aan binnen het vakgebied van schrijnwerk. Een éénvoudig zelfs een éénduidig antwoord is zelfs zeer moeilijk.

Ten eerste is zeer veel afhankelijk van het soort schrijnwerk. Houten ramen zijn akoestisch veel beter isolerend dan aluminiumschrijnwerk. Bij houten schrijnwerk zijn de ramen zelf gemaakt u vol materiaal bij pvc/alu zijn de profielen hol. Je hebt hier dus al een tegenstelling tussen massa en geen massa en net voor akoestische isolatie heeft massa een groot voordeel. Secundo is de manier waarop de ramen zijn geplaatst ook al een heel grote invloed op uw probleem. Werden de ramen geplaatst op het oude systeem zijnde met weinig of geen voldoende isolatie en dan wat we noemen "nen houten chambrang" of werden de ramen na plaatsing ingepleisterd. Ook hier weer het punt van massa / geen massa.

Deze twee zaken zijn dus al erg belangrijk om te beslissen of een eventuele ingreep met akoestisch glas veel zal oplossen. Integenstelling tot thermische isolatie kruipt geluid door de kleinste spleet en zal dus bij de kleinste fout de efficientie van de ingreep sterk verminderen. Het is verder ook zeer belangrijk om te weten van welk geluid u nu eigenlijk last hebt. Akoestische isolatie van een laag geluid (bvb brommen van een vrachtwagen motor) is van een totaal andere orde dan een hoog en scherp geluid.

Er bestaat uiteraard akoestisch glas. Basis is in vele gevallen dat men gelaagd glas gebruikt. Beetje zoals een autoruit die is ook gelaagd en verder ook nog gehard. Gehard glas heeft echter andere toepassing. In een autruit zijn ze gecombineerd maar wordt de gelaagdheid niet echt gebruikt als akoestische isolatie wel veeleer als veiligheid.Maar bon, gelaagd glas dus. Ook belangrijk is dat de 2 enkele ruiten waaruit zo'n stuk isolerend glas wordt gemaakt van een verschillende dikte zijn. Bij gelijke diktes zou men nog wel eens last kunnen krijgen van "veren" 2 stukken glas zouden onder de zelfde omstandigheden wel eens kunnen gaan samenwerken en het probleem zelfs verergeren door gelijktijdig/synchroon te gaan trillen. Naast het gelaagde glas bestaan er ook vullingen tussen de 2 ruiten met een akoestisch gas. Maar dat gas blijft niet zitten voor eeuwig en altijd.

Je kan zelf wat gaan googlen met bijvoorbeeld myglass zijnde site van AGC of ook op bijvoorbeel de site van St Gonain kan je één en ander terugvinden. Maar laat je vooral begeleiden door een vakkundige in het glas. Dus best via een glashandel en niet zo direct zomaar een schrijnwerker.

 

Bekijk