Livios: Bouwen aan morgen


thv

  Lid sinds 02/03/2015

 • Andere professioneel
 • Lid sinds 02/03/2015
 • 0 vragen gesteld
 • 19 vragen beantwoord
 • 4 vragen goed beantwoord
 • 0 keer gequote door een ander
 • 6 bedankjes ontvangen
 • 0 leden bedankt


thv
 • Andere professioneel | Woont in Roeselare
Privébericht

Geschiedenis

1 2 · Volgende

Controle foutlus

8 reacties ·

Reactie van thv

aardingspen verwijderen is verboden! Stopcontact is dan aangepast en de CEBEC keuring telt dan niet meer. Er zijn maar twee correcte oplossingen: ofwel stopcontact aarden ofwel vervangen door stopcontact zonder aardingspin.

Opgelet: als het een installatie van na 1/10/1981 betreft of een stopcontact waar je een klasse 1 toestel op wil aansluiten, dan zal de aarding altijd verplicht zijn.

Verslag van controlebezoek foutief !

Reactie van thv

Als er een foutief adres op het keuringsverslag staat, is dit niet het keuringsattest van de desbetreffende woning. Dus toch wel een fout van de notaris die dit moet controleren. Het keuringsorganisme kan daarentegen moeilijk aansprakelijk gesteld worden als er een keuringsverslag van een andere woning wordt gebruikt.

Elektrische installatie is afgekeurd

Reactie van thv

Voor de meeste inbreuken staat er bij extra inbreuken/bijkomende uitleg vermeld waar het probleem zich exact bevindt. Dus gewoon elektricien bellen en hem vragen om dit te komen oplossen.

Electrische keuring uitgevoerd en afgekeurd

Reactie van thv

Het is niet het bouwjaar van de woning die telt, maar de (verbouw)datum van de elektrische installatie. Met andere woorden: indien er geoordeeld werd dat dit een volledig vernieuwde installatie is, dan werd ze gekeurd onder de huidige regelgeving. Dit kan je zien aan het artikelnummer waaronder gekeurd werd.

Het kan natuurlijk ook zijn dat het een deels vernieuwde installatie betreft. In dat geval dienen de vernieuwde kringen te voldoen aan de huidige regelgeving en tellen de uitzonderingen voor de oude kringen. 

Met andere woorden, het is gevaarlijk om zomaar uitspraken te doen.

- volledig vernieuwde installatie: alle stopcontacten dienen geaard te zijn.
- deels vernieuwe installatie: enkel de stopcontacten van het vernieuwde gedeelte dienen geaard te zijn.
- oude installatie: het is niet verplicht om geaarde stopcontacten te hebben.

MAAR: als er stopcontacten met aardingspin geplaatst worden, moeten deze sowieso geaard zijn (los van de leeftijd van de installatie) EN alle toestellen klasse 1 (zoals bv wasmachine, droogkast, diepvries,...) moeten ALTIJD aangesloten worden op een geaard stopcontact. Het is met andere woorden onmogelijk om nergens geaarde stopcontacten te hebben. (Of je moet wel héél weinig belang hechten aan comfort)

Elektrische installatie afgekeurd

Reactie van thv

K16, waar wil je persé kappen en breken? Zonder deze installatie gezien te hebben, lijkt het mij dat toch een grote uitspraak te zijn. 

Grootste deel van de opmerkingen gaat over de elektriciteitskast en niet over het circuit in de woning...

Wat kosten deze aanpassingen mij denken jullie pro's? (keuringsattest)

Reactie van thv

Vermoedelijk heeft de vorige eigenaar dat ook gedacht (moet van de goedkoop zijn).

3. Smeltzekeringen en verwisselbare overstroombeveiligingen moeten over een kalibreerelement beschikken, zodat bij vervanging steeds een element met dezelfde karakteristieken kan geplaatst worden. Het is natuurlijk gemakkelijker om dat kalibreerelement weg te smijten en alsnog een zwaardere smeltzekering te  steken. Oplossing: op zoek gaan naar de juiste kalibreerelementen, of gemakkelijker gewoon moderne automaten steken.

4. Aangebrande/geoxideerde interne bekabeling na te zien/vervangen. Lijkt mij vrij duidelijk zeker. Als er aangebrande bekabeling is, zou ik mij toch al wat vragen beginnen te stellen. Dat gebeurt namelijk niet vanzelf.

5. Stopcontact met aardpen moet aangesloten zijn op de aarding. Indien de elektrische installatie van voor 1/10/1981 is (en er nog geen ingrijpende werken op gebeurd zijn), kan je inderdaad deze stopcontacten vervangen door één zonder aardpen. Klein probleempje: toestellen van klasse 1 (te herkennen aan de stekker in afbeelding) moeten verplicht aangesloten worden op een stopcontact MET aardpen. Dus als je nergens een stopcontact met aardpen heb, mag je in principe ook geen gebruik maken van een koelkast, diepvries, computer, micro-golf oven, wasmachine,.... 

Hoe 43-jaar oude spouwmuren NA-isoleren aub?

Reactie van thv

Beste, aannemers die spouwmuurisolatie plaatsen, zijn verplicht om zich te houden aan een aantal regels (onder andere omdat er subsidies mee gemoeid zijn). Eén van deze regels stelt dat een spouwmuur waarin er reeds isolatie aanwezig is, NIET extra geïsoleerd mag worden door het inspuiten van isolatie in de spouw.

Elektrische keuring; kan iemand verduidelijking geven aub?

Reactie van thv

Gemakkelijkste is om gewoon eens contact op te nemen met het keuringsorganisme, zei hebben altijd een technische dienst die je met dergelijke vragen kan helpen. Maar kort samengevat: - Gas en waterteller worden apart geaard (hoofdequipotentiale verbindingen). Aangezien deze zich meestal in dezelfde ruimte bevinden als de aardingsonderbreker is dit gemakkelijk in orde te brengen. - 2.03. : Je zit met een verlies in één van de stroomkringen. Dit kan vanalles zijn en moet nagekeken worden door een elektricien. Het kan zelfs zijn dat dit verlies in een toestel zat op moment van keuring, en dat de installatie zelf wel in orde is. 2.04. hoort samen met 3.12: Stopcontacten met een aardingspin moeten ook aangesloten zijn op de aarding (is blijkbaar nu niet het geval) - 2.05. : Eén of meerdere differentieelstroominrichtingen werken niet met testknop en/of stroominjectie. (art 85.03): nieuwe diff steken Inbreuken aardingsinstallatie : - 3.04. : Als er geen aardingsonderbreker is, moet deze gestoken worden - 4.07. : Openingen in het bord moeten gedicht worden - Inbreuken bescherming tegen overstroom : - 6.03. + 6.12: gemakkelijkste oplossing zal wss zijn om moderne automaten te steken. De huidige zekeringen zijn zo oud dat je niet meer kan zien wat voor zekering het is + de kalibreerelementen ontbreken. (Of de automaten zijn zo oud dat er zelfs nooit kalibreerelementen geweest zijn). Inbreuken elektrische installatie : - 7.14B : stopcontact/schakelaar/lichtpunt te dicht bij nat volume => verplaatsen? - 7.20. : opbouwschakelaar/stopcontact met open achterkant. Vervangen door modern exemplaar met gesloten achterkant.

Zonnepanelen aansluiten op een hoogspanningscabine

Reactie van thv

De terugdraaiende teller is een voordeel dat enkel voor particulieren telt. Voor installaties >10kW en bedrijven, moet je een overeenkomst sluiten met een stroomleverancier die de stroom die jij injecteert zal opkopen (tegen een heel laag tarief). De metingen hiervoor gebeuren met een 4quadrantsteller. Normaal zou jouw installateur hier alles van moeten weten en je hiermee verder helpen.

Elektriciteit niet conform - kost herstellen inbreuken

Reactie van thv

Beste Deacon,

bel eens met het keuringsorganisme zelf. Zij kunnen je telefonisch al een hoop extra uitleg geven. Ik kan aan de bewoording al zien welk organisme het is, en normaal is daar op het bureau steeds iemand aanwezig die je verder kan helpen.

1 2 · Volgende