Technoman

Lid sinds 30/12/2015

  • Verbouwer
  • 12 vragen gesteld
  • 124 vragen beantwoord
  • 11 vragen goed beantwoord
  • 19 bedankjes ontvangen
  • 5 leden bedankt
Technoman Verbouwer Privébericht

Geschiedenis

Reactie van Technoman

22 panelen a 300Wp ( Watt piek) is 6600 Wp; Dit is in wat men noemt in de STC ( Standaard Test Conditie) o.a. 1000W/m², bij 25° Celsius en een ideale lichtspectrum, en als die perfect naar het zuiden liggen op een helling van 38°. Anders gezegd, in onze contreien mag men van geluk spreken als men daar 80 % van haalt Dus jouw 66kWp geeft dan +- 5kWp af. een .Omvormer van 5kWp is een oplossing ( hou er rekening mee dat per 1kWp je prosumententarief de hoogte in gaat van 80 to 120 €, naargelang je electriciteits leverancier. ) Daarbij nog genomen dat je een (goede) omvormer mag overbelasten, gaande van 120% tot 160%. Dit zijn cijfers die de makers zelf opgeven. Dus een omvormer van 4kWp zou ook al het werk doen en je wat kosten besparen per jaar.  Heb hier een PV installatie van 7500Wp hangen aan een SolarEdge omvormer van 5kWp. Werkt perfect , opbrengst sinds indienststelling ( zo'n 14 maanden geleden is: 10457kWh. .) Advies: Er lopen momenteel wat acties ! brico, ikea, Nieuwsblad... Laat een paar installateurs een (serieus) bestek opmaken; en vergelijk

Succes

Bekijk
Digitale meter
11 reacties · · #Elektriciteit
Reactie van Technoman

Dat is nou net wat PV bezitters hopen dat dit er niet doorkomt. Verschillende ministers hebben ons 15 j terugdraaiende teller beloofd. In dat geval gaat het verschil verbruik/injectie verder werken. VREG is daartegen in beroep gegaan, en de uitslag is nog niet bekend. Tussen haakjes, verbruiken op het moment dat PV opbrengt is een utopie; Wie is er thuis? welke apparatuur is er klaar voor? Om nog niet te spreken van mogelijke problemen met toestellen die lustig staan te werken als er niemand thuis is??   Anderzijds sturen die 450.000 PV installaties stroom op het niet die zij dus niet hoeven te produceren? Hopelijk gaan de opslagbatterijen snel goedkoper worden. Dan is dit al een deel van de oplossing.

Bekijk
Reactie van Technoman

Punten 1-2-3-4 is tekenwerk, en markering; er zijn op het internet tientallen voorbeelden van beide schema's te vinden. Mag met papier en potlood, of met een of ander tekenprogramma.

Vervang zekering waar opdruk niet meer leesbaar is

Stekkerdozen vervangen in garage, met wat handigheid en luttele eeuro's zelf uit te voer.

Aarding: Geleiders doorlussen naar contacdozen waar deze ontbreken. Rol Geel/Groen aarding van 2,5mm² zal later nog van pas komen.

Aardingsonderbreker aanbrengen naast zekeringkast

Keukenkast verlichting herinstallaren met aangepast kabel en verbindingsdoos.

Installaaer een 30mA verliesstroomschakelaar en sluit de bekabeling van de badkamer, keuken, washuis etc... daar allemaal op aan!

Vervang de stopkontacten met randaarding door stopcontacten met penaarding

Alle metalen voorwerpen/toestellen in badkamer, keuken, etc met aarding verbinden

Kijk hier op blz 19 wat men bedoelt

http://www.stroomopwaarts.be/sites/stroomopwaarts.be/files/vormelek_lespakket_aarding_nl.pdf

Op zichzelf geen zware kosten, maar vraagsteller vermoed ik, heeft geen technische kennis omtrent elektrische installatie;

Ofwel haal je er een electricien bij, en zorgt die voor een offerte

Ofwel zoek je in de familie een handige harry met electrisch inzicht

Maar veel geld zou dit niet mogen kosten ( 1000€)

Je zou ook kunnen opteren om de hele installatie te vernieuwen, en ook daar zal een electricien dit kunnen ramen.

Succes alvast

Technoman

Bekijk
Rookmelder
13 reacties · · #Elektriciteit
Reactie van Technoman

Neen, deze is geen draadloze rookmelder, dus daar is geen mogelijkheid. Maar de melder zal defect zijn, ( hoe oud is dit??)  Het even verplaatsen naar een andere ruimte en zien of die daar ook kuren vertoont.

Zoniet, niet twijfelen maar vervangen.

Uiteraard koop je een melder met de meest recente datum! Werking na die datum is niet gegarandeerd! nochtans heb ik hier verschillende zeer oude RM staan ( naast een recente) en tijdens testen doen die het nog behoorlijk!  Maarv ergens dekken de fabrikanten zich in. Zo heb ik een aantal btrandblusapparaten uit de auto, in mijn garage hangen.  Bij een brand in de geburen, heb ik die eens gebruikt; Waren 8 jaar oud en deden nog hun werk. Maar je kunt dit uiteraard niet testen :)

mvg

Tecnoman

Bekijk
Reactie van Technoman

Beste Luc,

Heb nochthans van architekt en bouwfirma de toelating gekregen om al werken aan mijn nieuwbouw te beginnen. Er werd overeengekomen dat ikzelf bepaalde werken zou uitvoeren ( Electrciteit-alarm, cameras,netwerk...) enerzijds omdat zij zelf geen personeel konden vinden die in de afgesproken tijd de werken konden doen, anderzijds omdat het hele plan door mij uitgetekend werd.  Er wordt zeker geen voorlopige oplevering gedaan, en een aanvulling op het contract - door notaris opgesteld- werd  opgesteld waar dit allemaal in vermeld werd. Dus ???  met wat goede wil en samenwerking is dit ook te bekomen.

André

Bekijk
Reactie van Technoman

Je hebt gelijk ! ben met oud factuur aan de slag geweest! net verhuisd, woning heeft elektrische verwarming ,verbruik is +-7500kWh. en mij productieteller van zonnepanelen staat op 8,1MWh, net één jaar aan het draaien, ietwat overproductie, maar er zijn plannen om zwembad met de overschot op te warmen. Er is ook een voor een andere leverancier gekozen, maakt het berekenen dit jaar wat moeilijk , maar de terugverdientijd ( niet mijn prioriteit) zal zeker lager liggen. Sorry voor de laps!

&ré

Bekijk
Zonnepanelen teveel spanning
3 reacties · · #Energie
Reactie van Technoman

Heb je de gegevens van je omvormer nagekeken, is de max. spanning daar aangepast. Anders even je installateur aanspreken, die zou in eerste instantie metingen kunnen doen en je omvormer aanpassen. Ten laatste zou je de DNB kunnen aanspreken, als de spanning op het netwerk waar je woont kan aangepast worden zijn ze bereidt van deze eventueel aan te passen. Heb je al bij je buren gevraagd of zij ook last hebben?

&ré

Bekijk
Reactie van Technoman

I2.01 De waarde van de isolatieweerstand van één of meerdere stroombanen is kleiner dan 0,5M ohm (art20) I5.01

Het verdeelbord is niet makkelijk toegankelijk. (opstellingshoogte 1,5m en/of bereikbaarheid). (art248.03)   

Hoeveel stroomkringen? Welke type van draden zijn er gebruikt?

Een huis van 1930 laat geen andere oplossing dan volledige vernieuwing toe, zeker wat betreft isolatieweerstand. Vermoedelijk zal een stevige uitbreiding nodig zijn om aan de noden van vandaag te kunnen voldoen.

Hoeveel zekeringen, welke type van draad? Zit alles in buizen? type buizen?

Zoek een electricien ( of meerdere), en laat een offerte maken.

succes

Bekijk
Batterijen
1 reactie · · #Elektriciteit
Reactie van Technoman

Welke configuratie heb er er momenteel op liggen. Je zou een lichtere omvormer kunnen plaatsen en zo de prosumententaks verkleinen, let wel ik spreek van een tweede hands omvormer, mensen die het omgekeerde hebben gedaan. Twee parameters te checken; Is de temperatuur van de boiler lager dan de ingestelde, EN is er productie van zonneenergie? Een is een gewone thermostaat, andere is een relais ( in serie) die aantrekt als de geleverde spanning van de PV installatie minstens 240V is, uiteraard er voor zorgen dat die niet gaat "klappere," omdat er kortstondig geen zon is! T.

Bekijk