Technoman

Lid sinds 30/12/2015

  • Verbouwer
  • 12 vragen gesteld
  • 135 vragen beantwoord
  • 11 vragen goed beantwoord
  • 19 bedankjes ontvangen
  • 5 leden bedankt
Technoman Verbouwer Privébericht

Geschiedenis

Verbruik Ledstrips
3 reacties · · #Elektriciteit
Reactie van Technoman

Dan rijzen er een paar vragen;

- Hoeveel leds

-Welke kleur

- Hoelang zouden die moeten branden?

Dan kunnen we je pas een deftig antwoord geven

T.

Bekijk
Terugdraaiende teller zonnepanelen
45 reacties · · #Elektriciteit
Reactie van Technoman

Uit al de voorgaande berichten blijkt voornamelijk gereageerd te worden uit persoonlijke ervaringen. Uiteraard is de ene woning de andere niet, en de behoefte aan energie ook zeer verschillend. Er zijn nog toestanden waar de installatie vooroorlogs zijn en waar het geen verschil gaat maken of er een DM met ZP of een WP geinstalleerd wordt. 

Woon in een HSB van 1982, toen werd er ook met premies en voordelen gegooid om alles elektrisch te doen omwille van de kerncentrales dag en nacht te moeten laten draaien. Dus accumulatie was de trend, daarna overgeschakeld op electrische verwarmingstoestellen. Door nieuw dak en muurisolatie, alle ramen en deuren vervangen, verlichting 100% LED uit te rusten is mijn verbruik van 500€ per maand , teruggeschroefd naar 200€. Twee jaar geleden ZP 7,5 kWp geinstalleerd, en verbruik is "0" , jammer van de prosumententaks. Geen gas voorhanden, proaan etc. niet mogelijk; dus verwarming door een combinatie van radiator/convector/accumulator panelen. Nu is voorschot 41€ /m.

Uiteraard ben ik boos als ik dan verneem dat VREG zich verzet tegen die terugdraaiende teller en de DM gaat gebruiken om heel het betaalsysteem omver te gooien. Ik heb die netbatterij nodig om mijn zomerverbruik te stockeren zodat mijn winterverbruik gedekt wordt, lukt al 2 jaar.  Alle installateurs van ZP (7 offertes aangevraagd) beweerden dat ik op twee oren kon slapen door de belofte van nog 15 jaar het effect van terug draaiende teller te genieten. nu komt die op de helling te staan !! Moet ik nu ( op mijn 70ste) gaan batterijen installeren ?( heb daar al 50 jaar wel professionele ervaring mee (wel lood-zuur) ! Maar de investering hier is eerder aan de hoge kant. een ROI zal ik noot meemaken, en daar doe ik het ook niet voor, hebt al 25 jaar een gedetailleerd overzicht van alle energiebronnen en verbruik in mijn woning, ( Ecowatt meters van Chacon)  kan alles automatiseren en verbruik aansturen ( IC&T professioneel) Maar de rest van de bevolking is ofwel niet geinteresseerd, ofwel onbemiddeld, ofwel onkundig om dit technisch te vatten en uit te werken.  en zal het kind van de rekening worden.

Eerste stap nu is afwachten wat het GH oordeel gaat zijn, hoe de VREG gaat reageren, wat de inbreng gaat zijn van bvb. test-Aankoop, dan dan ageren.

Een eerste plan is mijn ZP afkoppelen van het net. Nu al heb ik offertes voor batterij installaties, en zoveel mogelijk stand-alone gaan werken. Een installatie van een windmolen staat op stapel ( 2 kW + batterijen) om enkel mijn sluipverbruik ( 200 Wh aan alarm,camera,telefoon installatie) te dekken. Daarnaast heb ik een dieselgenerator (8 kW) om pieken op te vangen.  Louter technisch amuseer ik mij rot; Daarom volg ik alle mogelijke fora om tips en weetjes te accumuleren. Soms is het moeilijk het koren van het kaf te scheiden..maar de professionelen primeren nog

tot dan mvg.

T.

Bekijk
Keuring voor verkoop
8 reacties · · #Elektriciteit
Reactie van Technoman

Wat klopt er niet ??

Staat toch duidelijk op het formulier.

Elke opmerking door de keurder gemaakt is een inbreuk op het AREI, en dit moet rechtgezet worden binnen de bepaalde termijn

Normaliter vraagt het keuringsorganisme, na die periode, een bewijs dat het gecorrigeerd werd.

Maar in werkelijkheid heb ik het nog maar 1 keer geweten!

T.

Bekijk
Reactie van Technoman

Beste,

Zoals je zelf schreef: De vorige radiatoren ( 50j. oud) waren een bron van verspilling, er ging meer electriciteit verloren dan effectief omgezet werd in warmte! De nieuwe verwarmingselementen zijn een combinatie van radiator, convector en accumulator. Er gaat dus (bwvs) geen enkele calorie verloren. De kamerthremostaat ( per toestel) regelt verder meer efficienter dan de vroegere radiator thermostaten. 

Dus kan je met die 1kWh meer bereiken  dan voorheen. (Of je rijdt met 10l benzine nu veel verder dan 50j geleden!) Resultaat op mijn factuur is niet fictief. 

De bijkomende isolatiewerken, ramen en deuren vernieuwing etc hielpen uiiteraard ook om warmte binnen te houden. 

Dus is electriciteit soms competitief met ander verwarmingsbronnen!

T.

Bekijk
Reactie van Technoman

Beste,;

Normaal is alles wat achter de teller staat jouw eigendom? Waar baseert men zich op om te beweren dat de kabel tussen teller en zekeringkast niet mag verlengd worden??

Plaats een lasdoos ergens buiten, en van daar kan je vertrekken met een neiuwe kabel naar de nieuwe plaats van je zekeringkast.

T

Bekijk
Reactie van Technoman

22 panelen a 300Wp ( Watt piek) is 6600 Wp; Dit is in wat men noemt in de STC ( Standaard Test Conditie) o.a. 1000W/m², bij 25° Celsius en een ideale lichtspectrum, en als die perfect naar het zuiden liggen op een helling van 38°. Anders gezegd, in onze contreien mag men van geluk spreken als men daar 80 % van haalt Dus jouw 66kWp geeft dan +- 5kWp af. een .Omvormer van 5kWp is een oplossing ( hou er rekening mee dat per 1kWp je prosumententarief de hoogte in gaat van 80 to 120 €, naargelang je electriciteits leverancier. ) Daarbij nog genomen dat je een (goede) omvormer mag overbelasten, gaande van 120% tot 160%. Dit zijn cijfers die de makers zelf opgeven. Dus een omvormer van 4kWp zou ook al het werk doen en je wat kosten besparen per jaar.  Heb hier een PV installatie van 7500Wp hangen aan een SolarEdge omvormer van 5kWp. Werkt perfect , opbrengst sinds indienststelling ( zo'n 14 maanden geleden is: 10457kWh. .) Advies: Er lopen momenteel wat acties ! brico, ikea, Nieuwsblad... Laat een paar installateurs een (serieus) bestek opmaken; en vergelijk

Succes

Bekijk
Digitale meter
11 reacties · · #Elektriciteit
Reactie van Technoman

Dat is nou net wat PV bezitters hopen dat dit er niet doorkomt. Verschillende ministers hebben ons 15 j terugdraaiende teller beloofd. In dat geval gaat het verschil verbruik/injectie verder werken. VREG is daartegen in beroep gegaan, en de uitslag is nog niet bekend. Tussen haakjes, verbruiken op het moment dat PV opbrengt is een utopie; Wie is er thuis? welke apparatuur is er klaar voor? Om nog niet te spreken van mogelijke problemen met toestellen die lustig staan te werken als er niemand thuis is??   Anderzijds sturen die 450.000 PV installaties stroom op het niet die zij dus niet hoeven te produceren? Hopelijk gaan de opslagbatterijen snel goedkoper worden. Dan is dit al een deel van de oplossing.

Bekijk
Reactie van Technoman

Punten 1-2-3-4 is tekenwerk, en markering; er zijn op het internet tientallen voorbeelden van beide schema's te vinden. Mag met papier en potlood, of met een of ander tekenprogramma.

Vervang zekering waar opdruk niet meer leesbaar is

Stekkerdozen vervangen in garage, met wat handigheid en luttele eeuro's zelf uit te voer.

Aarding: Geleiders doorlussen naar contacdozen waar deze ontbreken. Rol Geel/Groen aarding van 2,5mm² zal later nog van pas komen.

Aardingsonderbreker aanbrengen naast zekeringkast

Keukenkast verlichting herinstallaren met aangepast kabel en verbindingsdoos.

Installaaer een 30mA verliesstroomschakelaar en sluit de bekabeling van de badkamer, keuken, washuis etc... daar allemaal op aan!

Vervang de stopkontacten met randaarding door stopcontacten met penaarding

Alle metalen voorwerpen/toestellen in badkamer, keuken, etc met aarding verbinden

Kijk hier op blz 19 wat men bedoelt

http://www.stroomopwaarts.be/sites/stroomopwaarts.be/files/vormelek_lespakket_aarding_nl.pdf

Op zichzelf geen zware kosten, maar vraagsteller vermoed ik, heeft geen technische kennis omtrent elektrische installatie;

Ofwel haal je er een electricien bij, en zorgt die voor een offerte

Ofwel zoek je in de familie een handige harry met electrisch inzicht

Maar veel geld zou dit niet mogen kosten ( 1000€)

Je zou ook kunnen opteren om de hele installatie te vernieuwen, en ook daar zal een electricien dit kunnen ramen.

Succes alvast

Technoman

Bekijk
Rookmelder
13 reacties · · #Elektriciteit
Reactie van Technoman

Neen, deze is geen draadloze rookmelder, dus daar is geen mogelijkheid. Maar de melder zal defect zijn, ( hoe oud is dit??)  Het even verplaatsen naar een andere ruimte en zien of die daar ook kuren vertoont.

Zoniet, niet twijfelen maar vervangen.

Uiteraard koop je een melder met de meest recente datum! Werking na die datum is niet gegarandeerd! nochtans heb ik hier verschillende zeer oude RM staan ( naast een recente) en tijdens testen doen die het nog behoorlijk!  Maarv ergens dekken de fabrikanten zich in. Zo heb ik een aantal btrandblusapparaten uit de auto, in mijn garage hangen.  Bij een brand in de geburen, heb ik die eens gebruikt; Waren 8 jaar oud en deden nog hun werk. Maar je kunt dit uiteraard niet testen :)

mvg

Tecnoman

Bekijk
Reactie van Technoman

Beste Luc,

Heb nochthans van architekt en bouwfirma de toelating gekregen om al werken aan mijn nieuwbouw te beginnen. Er werd overeengekomen dat ikzelf bepaalde werken zou uitvoeren ( Electrciteit-alarm, cameras,netwerk...) enerzijds omdat zij zelf geen personeel konden vinden die in de afgesproken tijd de werken konden doen, anderzijds omdat het hele plan door mij uitgetekend werd.  Er wordt zeker geen voorlopige oplevering gedaan, en een aanvulling op het contract - door notaris opgesteld- werd  opgesteld waar dit allemaal in vermeld werd. Dus ???  met wat goede wil en samenwerking is dit ook te bekomen.

André

Bekijk